Γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Πρόδρομου Προδρόμου για την Οικονομία.
1. Χτες επικράτησε στην ειδησεογραφία η σημαντική βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, όπως παρουσιάζεται εν όψει του Προϋπολογισμού 2015. Αλλά και ότι η αντιπολίτευση δεν έχει πεισθεί για την πρόοδο που σημειώνεται. Τα γεγονότα είναι εδώ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, που το 2012 ήταν 1.134 εκατομμύρια, το 2015 θα είναι 828 εκατομμύρια, δηλαδή 27% λιγότερο. Σταδιακά, το 2016 και το 2017 θα πέσει σε 361 και 243 εκατομμύρια αντίστοιχα.
2. Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι σε αυτά τα ζητήματα και στην κατάσταση που έφτασε η χώρα μας, δεν υπάρχει χώρος για συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Κοινή υποχρέωση όλων είναι να πάψει ο πολίτης να πληρώνει τις σπατάλες και τα «σπασμένα» του κράτους.
3. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Υποστηρίζουμε την Κυβέρνηση για να επιτύχει αυτόν τον εθνικής σημασίας στόχο. Ταυτόχρονα αν χρειαστεί, μαζί και με τα άλλα κόμματα, θα επισημάνουμε τυχόν αποκλίσεις. Πρέπει όμως να ομολογήσουμε όλοι ότι μέχρις εδώ πάμε αρκετά καλά.
ΕΓΓΥΗΣΗ, Ο ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
4. Από φέτος υπάρχει και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που καλύπτει την περίοδο 2015-2017. Αποτελεί μιαν εγγύηση ότι θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο και ότι θα μπορούμε να ελέγξουμε την πορεία διόρθωσης. Το τριετές Πλαίσιο δείχνει ότι, μετά το φετινό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα έχουμε το 2017, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, συνολικό δημοσιονομικό πλεόνασμα. Δείχνει ότι το 2016 το δημόσιο χρέος θα έχει πέσει κάτω από 100%.
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
5. Αυτή, πράγματι, δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική. Στην κατάσταση που βρέθηκε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η δημοσιονομική ισορροπία δεν αρκεί από μόνη της για να υπάρξει ικανοποιητική ανάπτυξη στην οικονομία. Η διόρθωση που γίνεται είναι απαραίτητη για να εφαρμόσουμε με πιθανότητες επιτυχίας μιαν αναπτυξιακή πολιτική. Αλλά χρειάζεται, ως γνωστό, και ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Η Κυβέρνηση οφείλει, μαζί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους και, τελικά, μαζί με την κοινωνία ολόκληρη, να εφαρμόσει παράλληλα και ένα σχεδιασμό για την ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια. Αυτόν ακριβώς τον καιρό εκπονείται από την Κυβέρνηση μια συνολική πρόταση Αναπτυξιακής Στρατηγικής. Πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τη συζητήσουμε και ενδεχομένως να την εμπλουτίσουμε.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΕΠ
6. Συζητήθηκε πολύ η αναθεώρηση στοιχείων που έκανε αυτές της μέρες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat. Από την αναθεώρηση προέκυψε αισθητή αύξηση του κυπριακού ΑΕΠ. Αυτό έγινε με κριτήρια κοινά, που εφαρμόζονται για όλους. Από μόνη της αυτή η στατιστική αναθεώρηση δεν προσθέτει, βεβαίως, πραγματικό πλούτο στην οικονομία. Είναι όμως πολύ σημαντική όσον αφορά τη διαμόρφωση των οικονομικών δεικτών. Ιδιαίτερα δεικτών όπως το ποσοστό του δημοσίου χρέους πάνω στο ΑΕΠ της χώρας. Είναι από τέτοιους δείκτες που κρίνεται μια οικονομία στις διεθνείς αγορές ή ακόμα και από διεθνείς οργανισμούς. Υπενθυμίζουμε πόσο σημαντικό κριτήριο θεωρούσε το ΔΝΤ το δείκτη του δημοσίου χρέους όταν επρόκειτο να διαμορφωθεί το Πρόγραμμα για την Κύπρο. Επομένως, αυτή η θετική αναθεώρηση δίνει ένα σημαντικό εργαλείο στον υπουργό Οικονομικών και τελικά στη χώρα μας για να συνεχίσει την πορεία εξισορρόπησης και σταθεροποίησης με όλα τα θετικά αποτελέσματα που συνδέονται με αυτό. Δεν προσφέρεται για άλλο πολιτικό σχολιασμό.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ “NEW YORK TIMES” ΥΠΕΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ
7. Δημοσίευμα της διεθνούς εμβέλειας εφημερίδας “The New York Times”, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου, φέρνει στην επιφάνεια ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας σχετικά με την πορεία της χώρας προς την οικονομική κατάρρευση, στην περίοδο 2012-13. Στην πραγματικότητα, το δημοσίευμα δεν μας μαθαίνει καινούρια πράγματα, αφού αναφέρεται σε ζητήματα στα οποία από καιρό είχαμε επιμείνει. Είναι όμως πολύ σημαντικό διότι επικαλείται τεκμηρίωση από τα Πρακτικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η αποκάλυψη ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επέμεινε και ανέλαβε ευθύνες για εννέα δισεκατομμύρια χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις από την τράπεζα την οποία και χρηματοδοτούσε, είναι στοιχείο-κλειδί τόσο για την κατάρρευση του συστήματος, όσο και για τις πολύ σκληρές αποφάσεις που λήφθηκαν τον Μάρτιο 2013.
8. Τον καιρό αυτό η Ευρωζώνη περνά στην Τραπεζική Ένωση, στην οποία θα συμμετέχουν και οι τέσσερις μεγάλες κυπριακές τράπεζες. Αυτή η εξέλιξη που είναι εγγύηση για ενιαία και ασφαλέστερη εποπτεία του συστήματος, υποβάλλει ότι την ώρα που γίνεται αυτή η μετάβαση χρειάζεται σύνεση και προσοχή. Γι’αυτό θα περιοριστούμε για την ώρα στη διαπίστωση ότι το όλο ζήτημα και οι αποκαλύψεις της εφημερίδας πρέπει να απασχολήσουν τις αρμόδιες αρχές που διερευνούν ευθύνες για την οικονομική κατάρρευση. Διότι πρόκειται
9. Ειδικότερα, όμως, και η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα. Υποθέτει κανείς ότι η πολιτική και οι τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει κάπου και κάπως να τεκμηριώνονται, να υπάρχουν εσωτερικά σημειώματα, τεχνικές μελέτες κ.ο.κ. τα οποία και πρέπει να γίνουν γνωστά. Θα πρέπει ακόμα, για παράδειγμα, να δoθούν εξηγήσεις για τη μεγάλη διαφορά των εκτιμήσεων που έκαναν δικοί της αρμόδιοι εμπειρογνώμονες και αναλυτές, σε σχέση με όσα εκτιμούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στα επίμαχα πρακτικά. Όπως και γενικότερα θα πρέπει να υπάρχουν μελέτες, τεκμηρίωση και σχεδιασμοί για όλη την περίοδο που τροφοδότησε την κυπριακή τραπεζική αγορά με ELA.
10. Αναμένουμε ότι θα υπάρξει διαλεύκανση αυτού του νευραλγικής σημασίας ζητήματος. Έχουμε αυτή την ευθύνη απέναντι στους καταθέτες των δυο μεγάλων τραπεζών που έχουν υποστεί τεράστιο κόστος από τις μεθοδεύσεις και τις αποφάσεις της περιόδου που προηγήθηκε του Γιούρογκρουπ του Μαρτίου 2013. Όπως, ευθύνες έχει η πολιτεία και απέναντι στους μετόχους των τραπεζών και σε όλους όσους ακόμα και έμμεσα έχουν υποστεί ζημιά.
a