Μια «ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση» με στόχο την εδραίωση μιας νέας πολιτικής κουλτούρας μέσω του αλληλοσεβασμού, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια των κομμάτων ανάμεσα στην κοινή γνώμη αλλά και να προωθηθούν λύσεις στα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, είχαν το πρωί οι ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.
Στη συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ, η οποία διήρκεσε μια ώρα, οι Αντρος Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου συμφώνησαν ότι παρά τις πολλές διαφορετικές τους προσεγγίσεις θα συνεχίσουν το διάλογο, ανταποκρινόμενοι στα μηνύματα που λαμβάνουν από την κοινωνία.
Στην ατζέντα ήταν και τα θέματα της οικονομίας, το Κυπριακό, αλλά και η πρόταση του ΔΗΣΥ για εθνική συμφιλίωση.
«Μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το θέμα της απαξίωσης των πολιτικών προσώπων και της πολιτικής ζωής και έχουμε δεσμευτεί ότι θα πρωτοστατήσουμε στο να γίνουν βήματα που θα αποκαθιστούν την αξιοπιστία και αξιοπρέπειά μας ανάμεσα στην κοινή γνώμη και είναι η έκκληση που απευθύνω προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε μετά τη συνάντηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Οπως είπε, «είμαστε στον 21ο αιώνα και θα πρέπει ο πολιτικός λόγος να εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο».
Πρόσθεσε ότι δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συζήτηση και θα επιδιώξουν μέσα από ενέργειες και προτάσεις να στείλουν τα σωστά μηνύματα στην κοινωνία.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η συζήτηση ήταν πολύ ειλικρινής και ότι είναι μεν δύο διαφορετικά πολιτικά κόμματα, όμως την ίδια ώρα έχουν και υποχρέωση έναντι της κοινωνίας.
Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του τόπου, είπε, έχουν υποχρέωση να εγκαινιάσουν ένα ειλικρινή διάλογο για θέματα όχι μόνον της καθημερινότητας, αλλά και που έχουν σχέση με την οικονομία και τον αγώνα για επανένωση.
Άντρος Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου συζήτησαν και θέματα οικονομίας.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο στόχος είναι κοινός, δηλαδή η έξοδος του τόπου από τη σημερινή δεινή κατάσταση.
«Οι διαφωνίες μας είναι παρά πολλές, ιδιαίτερα στα θέματα της οικονομίας όμως θα πρέπει να δούμε πώς συνεργαζόμαστε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να βοηθήσουμε τον κόσμο που έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση», είπε.
Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε τη δική του πρόταση, «αλλά η Κυβέρνηση ακολουθεί τη δική της φιλοσοφία για το πώς θα εξέλθουμε από το μνημόνιο και δεν πρόκειται εμείς να παραμείνουμε πεισματικά στη δική μας πρόταση».
«Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο πλαίσιο που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση για να συμβάλουμε και με τις δικές μας προτάσεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», είπε.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι στα θέματα της οικονομίας υπάρχουν μεν διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως ο στόχος είναι κοινός, «να σώσουμε δηλαδή την οικονομία του τόπου μας».
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις, συνέχισε, «μπορούμε να έχουμε έστω και μίνιμουμ συνεννόηση».
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η επίλυσή του και η επανένωση του τόπου παραμένει ο μεγαλύτερος στόχος.
Υπέδειξε ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν το εσωτερικό μέτωπο είναι διασπασμένο και είπε ότι πρέπει να υπάρξουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει καθολική συναίνεση από τα πολιτικά κόμματα και όλων των παραγόντων της κυπριακής κοινωνικής ζωής έτσι ώστε να καταφέρουμε να σπάσουμε την τουρκική αδιαλλαξία και εάν είναι δυνατόν να φθάσουμε σε λύση.
Οπως είπε, οι αποφάσεις του Σεπτέμβρη του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 μπορούν να γίνουν η βάση για την απαραίτητη ενότητα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την πρόταση του ΔΗΣΥ για την εθνική συμφιλίωση.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι είναι ένα ζήτημα που έχει πάρα πολλές πτυχές και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. «Θα μας απασχολήσει το θέμα μελλοντικά για να δούμε πώς μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα που να οδηγούν προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης του αλληλοσεβασμού. Είμαστε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιχειρείται μεταξύ μας μια αλληλοεξόντωση», είπε.
Ο κ. Νεοφύτου συμφώνησε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ανέφερε ότι θα γίνουν προσπάθειες. «Δεν θα παραχαράξουμε την ιστορία ούτε και θα την ξαναγράψουμε. Τα ιστορικά γεγονότα είναι εκεί. Θα διατηρήσουμε τις διαφορετικές ίσως αναγνώσεις όμως έχουμε υποχρέωση να στείλουμε ένα μήνυμα διαφορετικό στην κοινωνία. Δεν είμαστε σαν πολιτικά κόμματα σε μια αποστολή να προσπαθούμε καθημερινά να αποδείξουμε ως ΔΗΣΥ π.χ. ότι το ΑΚΕΛ είναι χειρότερο από εμάς ή το ΑΚΕΛ να προσπαθεί να αποδείξει ότι οι πολιτικές του ΔΗΣΥ είναι χειρότερες», είπε.
Πρόσθεσε ότι αυτή η ευκαιρία για κατ’ ιδίαν συναντήσεις είναι μια κοινή προσπάθεια να κτιστεί μια νέα κουλτούρα, με ένα πολιτικό πολιτισμό που δεν θα δαιμονοποιεί το πολιτικό φρόνημα και θα σέβεται την αντίθετη άποψη.
Δεν χρειάζεται, συνέχισε, να καλλιεργούμε μια αντιπαράθεση που να δηλητηριάζει την κοινωνία μας σε μια εποχή με υπαρκτά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «θα αναγκαστούμε από τα γεγονότα να βρούμε και συγκλίσεις διαφορετικά το καράβι που λέγεται Κύπρος θα συνεχίσει να μπάζει νερά».
Για το θέμα της Τράπεζας Κύπρου, οι ηγέτες των δύο κομμάτων ανέφεραν ότι το θέμα δεν ήταν μεν στην ατζέντα της συνάντησης, αλλά υπενθύμισαν τη χθεσινή ομόφωνη τοποθέτηση των πολιτικών κομμάτων.
«Είναι ομόφωνη η τοποθέτηση των πολιτικών κομμάτων διαφωνώντας με την πρόταση όπως έχει διαμορφωθεί», είπε ο κ. Κυπριανού, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ενώπιόν τους μια ολοκληρωμένη πρόταση για το τι προτίθεται να γίνει.
Αλλά, συνέχισε, το ΑΚΕΛ έχει διατυπώσει ανησυχίες σε ό,τι αφορά την εκποίηση της πρώτης κατοικίας και έχει θέσει με πρόταση νόμου το θέμα στη Βουλή, το οποίο ωστόσο δεν έχει συζητηθεί ακόμη.
«Θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τον κόσμο», είπε.
Ο κ. Νεοφύτου, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου είπε ότι πρέπει ως αρχή να περιμένουμε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της τράπεζας να αποφασίσουν για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον της τράπεζας, το οποίο θα έχει και επιπτώσεις στην οικονομία γενικότερα.
Εκανε αναφορά και στην κοινή άποψη ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αλλά και άλλων κομμάτων για την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και για το ότι πρέπει οπωσδήποτε ο χρηματοπιστωτικός τομέας να μειώσει κάθετα τα δανειστικά επιτόκια και να επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής των δανείων. Αυτό, συνέχισε, είναι μονόδρομος και είναι κοινή θέση όλων των κομμάτων.
Ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή του ΑΚΕΛ και στελεχών του στο θέμα των αγοραπωλησιών τ/κ περιουσιών.
Ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον Χαράλαμπο Λιοτατή, ο οποίος κατέθεσε αυτές τις ημέρες στην ερευνητική Επιτροπή για τις αγοραπωλησίες τ/κ περιουσιών.
«Ούτε τον ξέρουμε ούτε θέλουμε να γνωρίσουμε αυτόν τον άνθρωπο», είπε και πρόσθεσε “ξέρετε τι παρατηρώ και τα έχω συζητήσει αυτά με τον κ. Νεοφύτου, στήνονται ερευνητικές επιτροπές για να διαπομπευτούν κόμματα ή πρόσωπα. Ενώ στόχος μας θα έπρεπε να ήταν να διερευνηθεί η αλήθεια».
Το ΑΚΕΛ, είπε, δεν έχει καμία ανησυχία να διερευνηθεί η αλήθεια αλλά είπε ότι του δημιουργείται η εντύπωση ότι «κάποιοι επιχείρησαν να στήσουν μια πλεκτάνη για να αποκομίσουν οι ίδιοι οικονομικά οφέλη, φαίνεται ότι δεν τους βγήκε και ξεκίνησαν να τσακώνονται και ξεκίνησε ο καθένας να λέει ό,τι θέλει».
Ζήτησε διερεύνηση της υπόθεσης μέσα από τη διαδικασία των ποινικών ανακριτών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. «Αλλά να υπάρχουν ευθύνες, όχι να λέγονται λόγια του αέρα και μετά ο καθένας να προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του», κατέληξε.