Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού αναφορικά με την χορήγηση ELA στην Λαϊκή Τράπεζα
Η έκτακτη ρευστότητα ύψους 9.6 δις ευρώ από τον ELA προς τη Λαϊκή Τράπεζα είναι από τα πιο σοβαρά θέματα που η Κυπριακή πολιτεία, αλλά και οι μέτοχοι, καταθέτες και κάτοχοι αξιόγραφων της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να ασχοληθούμε. Ιδιαίτερα μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του Φιλελευθέρου πως ότι από τις 2 Ιουλίου 2012, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) απεφάσισε να αναστείλει τη Λαϊκή Τράπεζα ως αντισυμβαλλόμενο μέρος για πράξεις νομισματικές πολιτικής.
Όντως η χορήγηση του ELA είναι εθνική αρμοδιότητα και την ευθύνη φέρει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), η οποία κατά την άποψη μας φέρει βαρύτατες ευθύνες. Ιδιαίτερα και μετά και τη δημόσια παραδοχή του Διοικητή πριν μερικές βδομάδες ότι κρατούσε ζωντανή τη Λαϊκή Τράπεζα, εν γνώση του ότι δεν ήταν φερέγγυα, απλά γιατί ανέμενε την αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας.
Αλλά έστω και εάν η ευθύνη για το ELA είναι εθνική αρμοδιότητα, η ΕΚΤ είχε τους μηχανισμούς να ελέγξει τα στοιχεία της ΚΤΚ, και τη δυνατότητα να είχε σταματήσει τη διόγκωση της έκτακτης ρευστότητας που έφθασε τα 9.6 δις ευρώ, καταστώντας την ένα από τα πιο δυσβάσταχτα βάρη στους ώμους της κοινωνίας.
Οι κανονισμοί της ΕΚΤ είναι ξεκάθαροι. Παραχωρείται έκτακτη ρευστότητα από το ELA μόνο σε φερέγγυες τράπεζες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα δεν ήταν φερέγγυα, πολύ πριν από το τέλος του 2012.
Για μας υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες στην ΚΤΚ. Αυτές όμως δεν απαλλάσσουν, κατά την άποψη μας, την ΕΚΤ από τυχών ευθύνες.
Κατανοούμε τις πολιτικές και άλλες προεκτάσεις του θέματος. Όμως, επειδή το θέμα είναι από τα πλέον σοβαρά και γονατίζει με δυσβάσταχτα βάρη τον μέσο Κύπριο πολίτη, ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ότι στην Ερευνητική Επιτροπή θα κατατεθούν, τόσο τα σημειώματα της ΚΤΚ προς την ΕΚΤ, όσο και όλα τα γραπτά εσωτερικά σημειώματα λειτουργών της ΚΤΚ σχετικά με το θέμα του ELA της Λαϊκής Τράπεζας.