Ως σοβαρή εκκρεμότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η διαχείριση του αθέμητου ανταγωνισμού, που δημιουργήθηκε στον τομέα διάθεσης καυσίμων κίνησης, μεταξύ των πρατηρίων στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές και τα πρατήρια των κατεχομένων.
Ενώ εκκρεμεί η συνάντηση του Συνδέσμου Πρατηριούχων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το κράτος καταγράφει καθημερινές απώλειες εσόδων από τη φορολογία καυσίμων, τεραστίων διαστάσεων, ενώ και οι ίδιες οι επιχειρήσεις βρίσκονται διαρκώς σε αυξανόμενο οικονομικό κίνδυνο από τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών τους. Σύμφωνα με στατιστικά που δημοσιοποιήθηκαν, πέριξ των 180 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο περνούν στα κατεχόμενα σε καύσιμα, με την απώλεια εσόδων της κυβέρνησης, από τη φορολογία, να αγγίζει τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, που στο πρόσφατο παρελθόν, πρωτοστάτησε για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα, ως ανακουφιστικό και αντισταθμιστικό μέτρο για τους κύπριους καταναλωτές, θεωρεί ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά τον τρόπο καλύτερης εφαρμογής του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και την αποτροπή της συνέχισης αυτής της έκνομης συνήθειας.
Η πρόταση του Βουλευτή Αμμοχώστου της Παράταξης μας, Μιχάλη Γιακουμή, για καλύτερο έλεγχο στα οδοφράγματα, αξιοποιώντας δειγματοληπτικούς ελέγχους και τρόπους ανίχνευσης καυσίμων, που δεν διατίθενται δια της επίσημης οδού της Δημοκρατίας, είναι μια από τις προτάσεις που ελπίζουμε να αξιοποιηθούν.
Ταυτόχρονα, αναγκαία θεωρούμε την αξιοποίηση μέρους των φορολογικών εσόδων, υπό τη μορφή επανεπένδυσης, για την ολοκλήρωση του ενεργειακού μετασχηματισμού της χώρας, με τρόπο που να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό κόστος των κυπριακών νοικοκυριών, το συντομότερο μάλιστα δυνατό.