Έξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης στήθηκαν τελικά οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση ή όχι της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ).
Την απόφαση αυτή έλαβαν ομόφωνα οι 11 δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση, μετά το θέμα που ανέκυψε με επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία χαρακτηρίζει παράνομη την τοποθέτηση τρίτης κάλπης (σ.σ. για το δημοψήφισμα) εντός των κτιριακών συγκροτημάτων των σχολείων, όπου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Να σημειωθεί ότι ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας κατήγγειλε «συντονισμένη προσπάθεια» της κυβέρνησης να ακυρώσει το δημοψήφισμα, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τη ΔΗΜΑΡ.
Στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και της πρωτοβουλίας «SOSte το νερό» στη Θεσσαλονίκη πήραν μέρος, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης και οι δήμαρχοι Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι του «SOSte το νερό» και ξένοι παρατηρητές.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε σύσκεψη των δημάρχων, ώστε να υπερκεραστεί δεύτερο κώλυμα που ανέκυψε: Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, με εντολή του εισαγγελέα Θεσσαλονίκης κοινοποιήθηκε ότι θα αντιμετώπιζαν αυτόφωρες συλλήψεις όσοι χρησιμοποιούσαν εκλογικούς καταλόγους για τη διαδικασία της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (αυτή η διαδικασία προβλεπόταν να ακολουθηθεί από τους διοργανωτές).
«Τα ξεπεράσαμε και τα δύο. Όσον αφορά το πρώτο, οι κάλπες θα στηθούν στο πεζοδρόμιο, έξω από τα εκλογικά κέντρα. Για το δεύτερο, αποφασίσαμε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε τους εκλογικούς καταλόγους, αλλά τα δημοτολόγιά μας, ακόμη και αν χρειαστεί να ξενυχτήσουμε όλο το βράδυ για να είναι όλα έτοιμα. Από το πρωί είμαστε στα δικαστήρια και συμφωνήσαμε με τους τρεις εφόρους των εκλογών για τη Θεσσαλονίκη, που είναι ανώτατοι δικαστικοί, σε σχέση με το πού θα μεταφερθούν οι κάλπες» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δανιηλίδης.
Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο επικεφαλής των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιων Υπηρεσιών (EPSU), Χουάν Αντόνιο Χουλιάν, ο οποίος δήλωσε: «Είμαστε εδώ για να ελέγξουμε αν θα διεξαχθεί ένα αδιάβλητο δημοψήφισμα. Ενημερώνουμε την Ευρώπη βήμα- βήμα για τη διαδικασία. Είμαστε δίπλα σας».
Ο γερμανός ακτιβιστής Κλάους Κίτσταϊνερ, εκπρόσωπος της «Πλατφόρμας του νερού του Βερολίνου» (Berliner Wassertisch), επισήμανε πως «τρομάζει στη σκέψη ότι η κυβέρνηση της χώρας που εφηύρε τη δημοκρατία βρίσκεται μακριά από τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα».