Σύμφωνα με τη Cyta, οι τοποθετήσεις φορέων και ιδιαίτερα της ΟΕΒ σε σχέση με το σχέδιο εθελούσιας εξόδου προσωπικού του οργανισμού που υπέβαλε προς έγκριση η Cyta στη Βουλή προκαλούν λανθασμένες εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα προκαλούν.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Cyta, “προκαλεί μάλιστα έκπληξη το γεγονός ότι η Cyta, η οποία είναι και μέλος της ΟΕΒ, δεν κλήθηκε από την Ομοσπονδία να καταθέσει τις απόψεις της σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, πριν γίνουν επίσημες τοποθετήσεις”.
«Προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό η αντιμετώπιση που τυγχάνει το Συμβούλιο και η Διεύθυνση της Cyta από την ΟΕΒ και το θέμα εξετάζεται ήδη από τον Οργανισμό.
Τα στοιχεία, όπως παρατίθενται σε δελτία Τύπου και συνεντεύξεις, παρουσιάζονται με παραπλανητικό τρόπο και μεθοδευμένα αποκρύβονται τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του Σχεδίου, τόσο για τη Cyta, όσο και κατ’ επέκταση για την κυπριακή οικονομία», προστίθεται.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τόσο η ΟΕΒ όσο και άλλοι φορείς που καταφέρονται ατεκμηρίωτα και παραπλανητικά σε βάρος της Cyta είναι κατά πόσον ενεργούν για αύξηση και όχι μείωση της αξίας του Οργανισμού.
«Η Cyta είναι αποφασισμένη να παραμείνει υπεύθυνη και σοβαρή μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος και ο ίδιος ο Οργανισμός και σε καμιά περίπτωση δεν θα αναλωθεί στην αναζήτηση των πραγματικών αλλότριων κινήτρων που φέρονται να κρύβονται πίσω από δημόσιες προσβλητικές για τον Οργανισμό τοποθετήσεις και οι οποίες δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Εξάλλου υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο σχέδιο εθελούσιας εξόδου εμπίπτει στα πλαίσια ενός ευρύτερου πλάνου αναδιοργάνωσης της Cyta και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά προσωπικό που πλεονάζει. Σημειώνεται δε εκ νέου πως το καθαρό οικονομικό όφελος από την τριετή εφαρμογή του Σχεδίου θα ξεπεράσει τα 263 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης σημειώνεται πως η εφαρμογή σχεδίων εθελούσιας εξόδου αποτελεί διεθνή πρακτική ακόμα και από εταιρείες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
«Πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό του ΟΤΕ όπου, μέσα στο 2013, η Deutche Telecom εφάρμοσε σχέδιο εθελούσιας εξόδου ως αποτέλεσμα του οποίου αποχώρησαν 1.827 στελέχη και θα αντικατασταθούν με 500. Μέσω σχεδίων εθελούσιας εξόδου, ο ΟΤΕ μείωσε το προσωπικό του κατά 40% τα τελευταία 10 χρόνια, με ουσιαστικά οφέλη για την εταιρεία», αναφέρει η Cyta.