ΔΗΚΟ για ΜΟΕ: Άστοχη η χρονική συγκυρία – Άλλες θα έπρεπε να ήταν οι έντονες αντιδράσεις

Δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλα Παπαδόπουλου αναφορικά με την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κατοχικό ηγέτη.

«Σε συνέχεια της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Τατάρ, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για να μας ενημερώσει τι ακριβώς έχει εισηγηθεί. Καθώς αν μέσα στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται η έννοια της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτός ο ορισμός, αυτή η έννοια δεν έχει ποτέ καθοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν έχει επεξηγηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο αλλά θα θέλαμε να γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει αυτή η εισήγηση.

Σε ότι αφορά δε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), θεωρούμε άστοχη τη χρονική συγκυρία στην οποία αυτά έχουν υποβληθεί, υπό την έννοια ότι δεν γίνεται όταν η Τουρκία και η τουρκική πλευρά προχωρούν στον παράνομο εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου εμείς να αντιδρούμε με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Άλλες θα έπρεπε να ήταν οι έντονες αντιδράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν θέλουμε να εμποδίσουμε την επέκταση του εποικισμού της Αμμοχώστου.

Τέλος οφείλουμε να τονίσουμε και να σημειώσουμε ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να είναι αισιόδοξος ότι αυτά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα αλλάξουν τις τουρκικές αδιάλλακτες θέσεις που εμποδίζουν την επανέναρξη του διαλόγου και τη λύση του κυπριακού.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια νέα στρατηγική, μιας στρατηγική κόστους πάνω στην Τουρκία με την ελπίδα ότι αυτό το κόστος θα πείσει για την αλλαγή της δικής της στάσης που απαιτείται για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις. Βλέπουμε σήμερα πως οι κυρώσεις κατά χωρών όπως είναι η Ρωσία είναι αποτελεσματικές, είναι επιζήμιες, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση της διεθνούς κοινότητας για να επιβληθούν.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας αυτή η βούληση υπάρχει. Στην περίπτωση της Κύπρου έχουμε αποτύχει να την δημιουργήσουμε.»