Το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο προνοεί,
μέχρι το τέλος του 2015 αποκρατικοποίηση της Cyta και της Αρχής Λιμένων, μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2016 την αποκρατικοποίηση άλλων τεσσάρων οργανισμών και την αποκρατικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2017.
Σύμφωνα με το πλάνο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, προνοείται η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, των Δασικών Βιομηχανιών και της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών.
Προτείνεται, επίσης, η περαιτέρω επεξεργασία των προοπτικών μετοχοποίησης και αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών, της Επιτροπής Σιτηρών Κύπρου και το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου, με το τελευταίο να αφορά την ακίνητη περιουσία.
Το πλάνο περιλαμβάνει μια λεπτομερή ανάλυση του προγράμματος με χρονοδιαγράμματα, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο. Εξάλλου, χαρακτηρίζεται εφικτός ο στόχος της είσπραξης ενός ποσού €1,0 δις μέχρι το β` τρίμηνο του 2016 και της είσπραξης €0,4 δις μέχρι το τέλος του 2018.
Αρχή Τηλεπικοινωνιών- CYTA
Για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών προνοούνται τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορά τη μετατροπή της ΑΤΗΚ από Οργανισμό δημοσίου δικαίου σε μετοχική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, με μοναδικό μέτοχο το κράτος μέχρι τις 31/12/2014. Το δεύτερο στάδιο αφορά τη λήψη απόφασης για ένα ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο που θα προσφερθεί στους εργαζόμενους σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο (Ταμείο προνοίας/συντάξεων), σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς μέχρι 31/3/2015 και το τρίτο στάδιο την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα μεταφέρει την απαραίτητη τεχνογνωσία και θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δραστηριοτήτων του οργανισμού μέχρι τις 31/12/15.
Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι η διατήρηση της ΑΤΗΚ ως ενιαίου συνόλου, καθώς όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί συνδυάζουν όλες τις υπηρεσίες που προσφέρονται από ΑΤΗΚ (σταθερή και κινητή τηλεφωνία και ευρυζωνικές υπηρεσίες). “Συνεπώς ο οποιοσδήποτε τεμαχισμός της ΑΤΗΚ θα οδηγούσε πιθανότατα σε μείωση της αξίας της”, αναφέρεται.
Τέλος, η πρόταση αναφέρει ότι ζητήματα ασφαλείας του κράτους (π.χ. τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας της Κυβέρνησης, της εθνικής φρουράς και της αστυνομίας), θα αντιμετωπιστούν μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας αποκρατικοποίησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του κράτους.
Αρχή Λιμένων
Διαφορετική διαδικασία προνοείται για την Αρχή Λιμένων, όπου προτείνεται η διαδικασία της αδειοδότησης σε διαχειριστή λιμένων για το λιμάνι Λεμεσού, αφού για το λιμάνι Λάρνακας, η διαδικασία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στη βάση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (PPP). Η η Αρχή θα διατηρηθεί ως δημόσιος Οργανισμός, με κύριο σκοπό την άσκηση εποπτικού/ρυθμιστικού ρόλου, ο οποίος μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2014 θα ενισχυθεί.
Όπως αναφέρεται στην πρόταση, για το λιμάνι Λεμεσού, όσο αφορά την φόρτο-εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων /διαμετακομιστικός σταθμός, κρίνεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ως προσφορότερη επιλογή η παραχώρηση από το Κράτος άδειας (“license”) μεγάλης διάρκειας σε κατάλληλο διαχειριστή λιμένων (port operator), ο οποίος θα επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Αρχή Ηλεκτρισμού -AHK
Για την Αρχή Ηλεκτρισμού, τα στάδια της διαδικασίας περιλαμβάνουν διαχωρισμό δραστηριοτήτων, μετατροπή της σε δημόσια εταιρεία με προσφορά ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου στους εργαζόμενους σε ατομικό ή σε συλλογικό επίπεδο και τη διενέργεια εξειδικευμένης μελέτης, η οποία να καταδεικνύει το βέλτιστο τρόπο αποκρατικοποίησης της ΑΗΚ.
Η μελέτη, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να εισηγείται τη νέα δομή, το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα και άλλων συναφών μελετών (π.χ. τη μελέτη που διεξάγεται από τον Νορβηγικό Οίκο ARNTZEN de BESCHE Advokatfirma AS, σε σχέση με την οργανωτική δομή και το νομοθετικό/ ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο), καθώς και ανάλογη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της άσκησης ρυθμιστικού ελέγχου. Τα τέσσερα στάδια υλοποίησης είναι ενδεικτικά.
Το πρώτο στάδιο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 αφορά το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ σε ξεχωριστές νομικές οντότητες, το δεύτερο στάδιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 αφορά την μετατροπή της ΑΗΚ από Οργανισμό δημοσίου δικαίου σε μετοχική εταιρεία/εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, με μοναδικό μέτοχο το κράτος και το τρίτο στάδιο (μέχρι 31/3/16) αφορά στη λήψη απόφασης για το ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο που θα προσφερθεί στους εργαζόμενους σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο (Ταμείο προνοίας/συντάξεων), σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς. Το τέταρτο στάδιο αφορά στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή/επενδυτών για ένα ή περισσότερους τομείς δραστηριοτήτων/οντοτήτων της ΑΗΚ στη βάση του αποτελέσματος του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της και των εξειδικευμένων μελετών για την αγορά Ενέργειας. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017.
Στην πρόταση προνοείται ακόμη η αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, που θα αφορά την πώληση της ακίνητης περιουσίας, των Δασικών Βιομηχανιών που θα αφορά την πώληση του 51% του μεριδίου των μετοχών που κατέχει το κράτος και της Παγκύπριας Εταιρείας Αρτοποιών, που θα αφορά την πώληση του 11.9% του μεριδίου των μετοχών που κατέχει το κράτος. Για τους οργανισμούς αυτούς και εταιρείες το χρονοδιάγραμμα προνοεί ολοκλήρωση διαδικασιών μέχρι 30 Ιουνίου 2016.
Αδειοδοτήσεις
Πέραν της διαδικασίας αδειοδότησης για τη λειτουργία καζίνο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προτείνεται επίσης η αδειοδότηση για Κρατικό Λαχείο και για τα παιγνιομηχανήματα τύπου VLTs με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.
Με βάση την πρόταση, τη συλλογική εξουσία και αρμοδιότητα θα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ θα δημιουργηθεί Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες, με σκοπό την μελέτη των εγγράφων και εισηγήσεων που ετοιμάζονται από τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο την αξιολόγηση των τριμηνιαίων εκθέσεων και τη διαβούλευση με την Τρόικα, την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ και άλλα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε πολιτικό επίπεδο.
Θα δημιουργηθεί και Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων. Η Μονάδα θα υπόκειται στον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή και θα έχει 11 μέλη, εκ των οποίων ο Διευθυντής ο οποίος θα επιλεγεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη θα προέρχονται από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Συγκοινωνιών, Ενέργειας και Εμπορίου και Εργασίας. Στις αρμοδιότητες της Μονάδας είναι η διαχείριση της όλης διαδιασίας.
Τέλος, προνοείται και η σύσταση τεχνικών επιτροπών των κρατικών οργανισμών.