Ηθική δέσμευση απέναντι στους νέους, ισχυρή βούληση για να γίνουν συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές του αύριο, απόκτηση της εμπιστοσύνης τους…μέσα από ένα ειδικό σύμφωνο για τη νέα γενιά.
Το σύμφωνα αυτό παρουσίασε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στη Λευκωσία λέγοντας ότι αποτελεί την αρχή μιας νέας σχέσης που επιθυμεί να οικοδομήσω μ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στη Λευκωσία με τους νέους.
Οι προτάσεις του συγκεκριμένες: αύξηση κατά 1% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατ’ έτος ή περίπου 75 εκ. ευρώ, για πολιτικές που αφορούν τους νέους, με στόχευση τους τομείς της απασχόλησης, της κατάρτισης και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Αναβάθμιση της σημερινής δομής του Οργανισμού Νεολαίας, υπό την πολιτική εποπτεία Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Νεολαίας.
Θεσμική αναβάθμιση και οικονομική στήριξη του Συμβουλίου Νεολαίας.
Καθιέρωση παγκύπριας ημέρας διαβούλευσης με συμμετοχή σχολείων, κέντρων νεότητας, οργανωμένων συνόλων νεολαίας από όλη την επικράτεια, αλλά και συμμετοχή των κρατικών αξιωματούχων και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, μέσω της δημιουργίας «Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας», αύξηση των κονδυλίων και ενίσχυση των υφιστάμενων προγραμμάτων νεανικής επιχειρηματικότητας.
Φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ για πρώτη επαγγελματική στέγη στο 5%.
Στήριξη των νέων ζευγαριών, μέσω θεσμού άδειας πατρότητας, με όλα τα αντίστοιχα ωφελήματα, δημιουργία υποδομών φροντίδας παιδιών και άλλων εξαρτωμένων ατόμων και παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις ,για την εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου για διευκόλυνση των εργαζομένων, αλλά και δυνατότητα εργασίας από το σπίτι.
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι στο κυβερνητικό του πρόγραμμα έχουν ενσωματωθεί τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αφορά στην άμεση θεσμοθέτηση των ευθυνών του Προέδρου, των Υπουργών και πολιτειακών αξιωματούχων για αστικές και ποινικές ευθύνες που τυχόν φέρουν. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς και των κατεστημένων και άμεσο περιορισμό των θητειών των εκλεγμένων πολιτειακών αξιωματούχων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές, μέχρι τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες.
Δεσμεύτηκε ,επίσης, για τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των πολιτειακών αξιωματούχων και ανωτάτων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ μίλησε και για τη σύσταση ειδικού σώματος εγκεκριμένων λογιστών, ως ανεξάρτητης αρχής ελέγχου.
Τρίτος πυλώνας είναι η προώθηση της ισοπολιτείας και της αξιοκρατίας.
Θεσμοθέτηση ενιαίας επιτροπής, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με τις προσλήψεις και προαγωγές για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, ώστε τα ΔΣ των ημικρατικών να απελευθερωθούν από την κομματοκρατία. Ακόμη, είπε ότι θα τροποποιηθεί η υφιστάμενη διαδικασία προσλήψεων στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ώστε η βαρύτητα της προσωπικής συνέντευξης να επικεντρώνεται στο «να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα διορισμό, με βάση απόλυτα αντικειμενικά δεδομένα» όπως είναι τα πτυχία και η γραπτή εξέταση.