Την υπόσχεση ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι πλάι τους, έδωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, παραλαμβάνοντας το ψήφισμα των οργανωμένων συνόλων της κατεχόμενης Μόρφου από τον Δήμαρχο της Χαράλαμπο Πίττα, στο Προεδρικό, σήμερα.
«Σίγουρα γνωρίζετε όλοι την ευαισθησία του Προέδρου τόσον όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού γενικότερα όσο και για την επιστροφή του Μόρφου», ανέφερε ο κ. Τσιόλας.
Πρόσθεσε ότι «καταβάλλονται προσπάθειες εκ μέρους του Προέδρου του ίδιου και της Κυβέρνησης για επίλυση του θέματος παρά τα πολλαπλά προβλήματα της οικονομίας μας».
«Θα είμαστε πλάι σας, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και το Υπουργικό Συμβούλιο», υποσχέθηκε τέλος.
Σε δηλώσεις της εξερχόμενη από το Προεδρικό η Κύπρια Ευρωβουλευτής και πρώην Δήμαρχος Μόρφου Αντιγόνη Παπαδοπούλου ανέφερε ότι «σήμερα μνημονεύουμε νεκρούς, μνημονεύουμε αγνοούμενους της ευρύτερης επαρχίας και του διαμερίσματος Μόρφου». Θυμόμαστε, είπε, «τους συμμαθητές μας που αμούστακα σχολιαρόπαιδα από την μια μέρα στην άλλη πήγαν να πολεμήσουν για την αξιοπρέπεια της πατρίδας μας και πραγματικά εύχομαι στο Πάνθεον των Ηρώων να είναι αθάνατοι».
«Οι μνήμες μας σήμερα πηγαίνουν στα περβόλια μας, στο δημόσιο κήπο, στα σχολεία μας, στις γειτονιές της Μόρφου και πιστεύω ότι απηχώ τα συναισθήματα κάθε Μορφίτη και κάθε Μορφίτισσας ότι η Μόρφου δεν παζαρεύεται», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και τι είναι τα συμφέροντα του καθενός».
Εμάς, είπε, «μας ενδιαφέρει ως πρόσφυγες να διακινούμαστε ελεύθερα στην κυπριώτικη γη».
Φέτος το 2013, ανέφερε η κ. Παπαδοπούλου, «είναι το Ευρωπαϊκό Έτος για τους Πολίτες και οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε δικαιώματα». Έχουμε, πρόσθεσε, «το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης και εργασίας σ’ όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια και μέσα στην ίδια μας την πατρίδα».
«Στέλλουμε το μήνυμα ότι ως Μορφίτες πρόσφυγες θα αγωνιστούμε για την επιστροφή και θα παλέψουμε και εντός Κύπρου και εντός ΕΕ για τα δίκαια μας», ανέφερε τέλος.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος Ομίλου Γυναικών Μόρφου Μάρω Κεή είπε ότι «εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι πάντα οι πόρτες είναι ανοιχτές για επιστροφή, ότι πάντα οι πόρτες είναι ανοιχτές για λύση». Είμαστε εδώ, πρόσθεσε, «για να διεκδικήσουμε αυτό το δικαίωμα». Πιστεύουμε στην επιστροφή, ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα «να γίνει πολύ σύντομα».
Τριάντα εννιά χρόνια είναι πάρα πολλά, είπε το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Χρίστος Πάλλης, προσθέτοντας ότι «η πόλη της Μόρφου παραμένει κάτω από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή εγκαταλελειμμένη στο χάος που έχουν δημιουργήσει και ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί σύντομα η λύση η οποία αξίζει στους Μορφίτες» και την ευχή του χρόνου την ίδια μέρα να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στον Άγιο Μάμα.
«Παρόλη την πικρία των 39 χρόνων, εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια αγωνιστική διάθεση», ανέφερε από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος του Αθλητικού Σωματείου ΑΕΛ Μόρφου Κούλης Αβραάμ. «Θέλουμε και απαιτούμε δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και σίγουρα επιστροφή της Μόρφου, εκεί που οι πατέρες μας, οι γονείς μας έζησαν και θα θέλαμε και τα παιδιά μας να ζήσουν», είπε τέλος.