Συνεχίστηκε η επιδίκαση της υπόθεσης της διακίνησης μαύρου χρήματος από τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδος επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, με ενστάσεις επί ενστάσεων από την μεριά της υπεράσπισης, που όλες όμως απορρίφθηκαν.
Δύο εκ των πέντε οι οποίοι κατηγορούνται είναι ο Ντίνος Μιχαηλίδης, πρώην ΥΠΕΣ της Κύπρου και ο επιχειρηματίας γιος του Μιχάλης.
Η δικαστής ανακοίνωσε ότι αύριο το πρωί θα εξεταστεί αποκλειστικά και μόνο η πρώτη μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή, Σόνα Λεοντοπούλου.
Αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο με νέες ενστάσεις από την μεριά της υπεράσπισης όπως γίνεται από την αρχή της δίκης τον περασμένο Μάιο μέχρι τώρα, τότε αύριο θα μπούμε στο ουσιαστικό μέρος της δίκης με την εξέταση των μαρτύρων.
Η δίκη ξεκίνησε σήμερα με την απόρριψη της ένστασης που υποστήριξε η υπεράσπιση, ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο, δηλαδή το τρίτο τριμελές κακουργιοδικείο της Αθήνας είναι αναρμόδιο να κρίνει αν πράγματι οι κατηγορούμενοι τέλεσαν το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων που προήλθαν από παράνομη δραστηριότητα. Και ο λόγος που είναι αναρμόδιο το δικαστήριο, όπως υποστήριξε και ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντίνου Μιχαηλίδη, Γιάννης Ματζουράνης, είναι ότι για να διερευνηθεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το δικαστήριο θα πρέπει να υποχρεωθεί να εξετάσει και το έγκλημα της ενεργητικής δωροδοκίας του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Και για να το κάνει αυτό, συνέχισε, αναπόφευκτα θα αναγκαστεί να διερευνήσει και την ποινική ευθύνη του πρώην Υπουργού, που όμως “το απαγορεύει ρητά το σύνταγμα της Ελλάδας εφόσον δεν υπάρχει απόφαση άσκησης ποινικής δίωξης κατά του κ. Τσοχατζόπουλου από την Βουλή των Ελλήνων”.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή δεν αποφάσισε να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του κ. Τσοχατζόπουλου, όπως και δεν αποφάσισε να μην ασκηθεί. Τήρησε δηλαδή “θέση σιωπής”, η οποία μέχρι τώρα παραμένει δυσερμήνευτη.
Όπως και να έχει, η μη ρητός ζητηθείσα άσκηση ποινικής δίωξης από την Βουλή στη διάρκεια δύο βουλευτικών συνόδων, οδηγεί αυτόματα στην άμεση παραγραφή του εξετασθέντος αδικήματος. Το δικαστήριο απέρριψε και σειρά ενστάσεων και αιτημάτων του συνηγόρου του Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, Θέμη Σοφού, για διακοπή της δίκης ώστε να ζητήσει από τη Βουλή έγγραφο στο οποίο να αναφέρεται στο πόρισμά της περί παθητικής δωροδοκίας.
Απέρριψε και άλλη ένστασή του με την οποία ζητούσε να διακοπεί η δίκη για να υπάρξει ακριβής προσδιορισμός των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται ο πελάτης του Αλ Ζαγιάτ. Ακόμη η υπεράσπιση ζήτησε προς το τέλος της δίκης σήμερα, να υπάρξει αναβολή της μέχρι να επιδικαστεί τελεσίδικα η υπόθεση Τσοχατζόπουλο στο εφετείο στις δέκα Οκτωβρίου 2014.
Ισχυρίστηκε δηλαδή η πλευρά της υπεράσπισης ότι θα πρέπει να αναμένουμε πρώτα να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση εκεί και αφού οι δύο δίκες συσχετίζονται, όπως είπε, τότε θα πρέπει να δοθεί αναβολή. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αυτό και αναμένεται αύριο να αρχίσει κανονικά η δίκη πλέον με την εξέταση της πρώτης μάρτυρος κατηγορίας.