Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου και της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των πρόσφατων γεγονότων στην Ευρώπη, πέρα από τη χρήση στις εγχώριες αγορές, δύναται να διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο σε σχέση με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Γηραιάς Ηπείρου, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Σε χαιρετισμό του στην ημερίδα με τίτλο «Στροφή σε τοπικά καύσιμα: ενεργειακή αυτάρκεια και επάρκεια» που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι είναι σε όλους γνωστές οι ιστορικές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως λόγω των πρόσφατων ανακαλύψεων φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης, αλλά και της αυξημένης ενσωμάτωσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα περιφερειακά συστήματα ενέργειας.
«Εξελίξεις που εφόσον καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε σωστά, πάντα σε συνεργασία με τις γείτονες χώρες, θα καταστήσουν την περιοχή μας σε σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά δρώμενα και, συγκεκριμένα, στην υιοθέτηση της μελλοντικής ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ για τη μετά το 2020 εποχή», είπε,
Αναφερόμενος εξάλλου στον σημαντικότατο ρόλο, που όπως είπε, θα μπορούσαν να παίξουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο και στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι προς τούτο διαφαίνεται ότι συνηγορούν και οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, από το 45% των αναγκών της που είναι σήμερα, σε περίπου 65% μέχρι το 2020.
Ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε εκ νέου τη σημασία της κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό.
«Το Τερματικό αποτελεί την επιλογή που ως Κυβέρνηση έχουμε προκρίνει, μετά από ενδελεχή εξέταση όλων των δεδομένων, για τη βέλτιστη εκμετάλλευση των γηγενών μας κοιτασμάτων φυσικού αερίου», είπε, προσθέτοντας πως το έργο αυτό «θα μας προσφέρει ευελιξία όσον αφορά τις εξαγωγές αερίου στις πιο συμφέρουσες αγορές παγκόσμια, θα παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας ποσοτήτων και από τα κοιτάσματα των γειτονικών μας χωρών και, με την κατασκευή αγωγού προς το Βασιλικό, θα επιτρέπει την έλευση φθηνού κυπριακού φυσικού αερίου για χρήση κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και σε παρεμφερείς βιομηχανίες».
Σημείωσε ωστόσο, πως παρόλα αυτά, το γεγονός παραμένει ότι για τη χρηματοδότηση και τη βιωσιμότητά του απαιτούνται επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, πέραν εκείνων που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στο Τεμάχιο 12. «Ενώ συνεχίζουμε, λοιπόν, τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική εταιρεία Noble Energy και τις ισραηλινές Delek και Avner για την κατασκευή του έργου, πετύχαμε παράλληλα την επίσπευση κατά μερικούς μήνες της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης της ιταλικής ENI, ανάδοχου των ερευνητικών τεμαχίων 2, 3 και 9», συμπλήρωσε.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη,για σκοπούς ενίσχυσης του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και της μείωσης του κόστους από τις εισαγωγές ενέργειας, η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Ενεργειακής Απόδοσης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Όπως είπε, οι τομείς αυτοί υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες μπορούν να συμβάλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως ήδη το εκτιμώμενο μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας ανήλθε στο 8,8% μέχρι το τέλος του 2013, υπερκαλύπτοντας την ενδεικτική πορεία για την περίοδο 2015-2016 που ήθελε το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 7,45% με την εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή να ανέρχεται στα 36 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά συστήματα, 147 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα και 11 μεγαβάτ από αξιοποίηση βιομάζας.
Επιπλέον, όπως πρόσθεσε, 81 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν αδειοδοτηθεί και αναμένεται να εγκατασταθούν τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ αδειοδοτημένα και υπό κατασκευή είναι επίσης 18 μεγαβάτ από αιολικά πάρκα και 7 μεγαβάτ από συστήματα αξιοποίησης βιομάζας.
«Πεποίθησή μας πάντως είναι ότι έχει φθάσει πλέον ο καιρός η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ να ενταχθεί στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά», κατέληξε.