Γ. Εισαγγελέας για διαδικασία ψήφισης τροποποίησης του συντάγματος: Αναμένω μια πλήρη και σωστή ενημέρωση για το τι ακριβώς έγινε

Είναι από χθες βράδυ που τυγχάνει χειρισμού από το Γραφείο μου το θέμα που προέκυψε στη χθεσινή διαδικασία ψήφισης πρότασης νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λ. Σαββίδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της Τράπεζας Κύπρου «Οι νέοι ρωτούν» τον Γενικό Εισαγγελέα.

«Το θέμα, από χθες, τυγχάνει χειρισμού από το Γραφείο μου. Έχω επικοινωνήσει και με την Γενική Διευθύντρια της Βουλής, έχω επικοινωνήσει και με το Προεδρικό. Αναμένω μια πλήρη και σωστή ενημέρωση για το τι ακριβώς έγινε, και μέσα στις χρονικές προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα θα δοθεί η γνωμάτευση, την οποία θεωρώ δεδομένο ότι θα μου ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας, κληθείς από εκπροσώπους των ΜΜΕ να απαντήσει κατά πόσον ο ίδιος θεωρεί αντισυνταγματική την ψήφιση αυτή και αν ναι, τι προτίθεται να πράξει.

Περαιτέρω, απαντώντας στο ερώτημα δημοσιογράφου αν η χθεσινή ψήφιση μπορεί να αποτελεί προηγούμενο για τη Νομική Υπηρεσία -βάσει της θέσης των Υπηρεσιών της Βουλής ότι έχει γίνει ξανά στο παρελθόν κάτι τέτοιο- και κατά συνέπεια, αν δικαιολογείται να συνεχιστεί και στο μέλλον μια τέτοια παραβίαση του Συντάγματος, ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ήταν κατηγορηματικός. «Αν με ρωτάτε κατά πόσον έχοντας γίνει κάτι λάθος -αν υποθέσουμε ότι κάτι έγινε λάθος- θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος συνέχεια, η απάντηση σαφώς είναι όχι», είπε. Για να σημειώσει πως «η συνταγματική αξιολόγηση κάποιας πρόνοιας έχει να κάνει με την ορθή ερμηνεία του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο θα κληθώ να ερμηνεύσω. Το τι έγινε και αν έγινε στο παρελθόν κάτι, φαντάζομαι θα είναι μέσα στο πλαίσιο της  ενημέρωσης που ενδεχομένως κρίνουν ως σκόπιμο ότι πρέπει να μου δώσουν. Εμείς θα ερμηνεύσουμε εκείνο το οποίο λέει το Σύνταγμα. Αναμένω επίσημη, πλήρη ενημέρωση. Ήδη μια ομάδα από λειτουργούς μας μελετά το θέμα και σίγουρα, μέσα στις χρονικές προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα, θα έχουμε δώσει την απάντησή μας.»

Σε σχέση με το αν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι υπάρχουν υποθέσεις που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, για τις οποίες προσφάτως έγινε προτεραιοποίηση. «Οι υποθέσεις πολιτογραφήσεων παρακολουθούνται επί συστηματικής βάσεως από το Γραφείο μου και πολύ συχνά γίνονται συσκέψεις κατά τις οποίες γίνεται αξιολόγηση της προόδου. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε πριν από δύο-τρεις εβδομάδες, αξιολογήσαμε και προτεραιοποιήσαμε κάποιες υποθέσεις που η Αστυνομία μάς είπε ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο, και αναμένουμε, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν – διότι καμιά φορά ενδεχομένως να υπάρχουν και αιτήσεις στα δικαστήρια οι οποίες καθυστερούν το έργο της διερεύνησης- να έχουμε εξελίξεις, τις οποίες βεβαίως θα μάθετε. Όσο για τις υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, όλες εκκρεμούν σε διάφορα στάδια», είπε.

Σε σχέση με τον καταιγισμό και την ποικιλομορφία των ερωτήσεων που δέχθηκε στην εκδήλωση της Τράπεζας Κύπρου «Οι νέοι ρωτούν», στην οποία μαθητές της Γ’ Λυκείου από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Κύπρου υποβάλλουν ερωτήσεις σε άτομο της επιλογής τους, ο Γενικός Εισαγγελέας τις χαρακτήρισε ως εξαιρετικές και επίκαιρες. «Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για μένα, για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα γιατί είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τη νέα γενιά και να ακούσω τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Με λύπησε που άκουσα την απαισιόδοξη πλευρά για [το πώς βλέπουν οι νέοι] το μέλλον τους στη χώρα μας. Οι ερωτήσεις τους ήταν εξαιρετικές, και εν αντιθέσει με την ‘ανάκριση’ που πολλές φορές μάς κάνουν οι δημοσιογράφοι – όπου ξέρεις περίπου ποια είναι τα θέματα που θα σε ρωτήσουν, τα οποία είναι θέματα της επικαιρότητας- με τα παιδιά ήταν ακόμη πιο δύσκολο, διότι δεν ξέρεις τι θα ρωτήσουν. Ήταν εξαιρετική εκδήλωση και συγχαίρω την Τράπεζα Κύπρου για την εκδήλωση αυτή. Είναι ωφέλιμο τέτοιες εκδηλώσεις να γίνουν και με άλλους αξιωματούχους, για να έχουν την ευκαιρία οι νέοι να βλέπουν διά ζώσης τους ανθρώπους για τους οποίους συνήθως έχουν μια εικόνα από εκείνα που διαβάζουν ή από εκείνα που βλέπουν στην τηλεόραση. Το να σε βλέπουν και να έχουν την ευκαιρία να σου κάνουν ερωτήσεις, είναι πολύ σημαντικό.»

Κληθείς τέλος να σχολιάσει τη συμβουλή που έδωσε προς τα παιδιά, ήτοι να μην αφήσουν την τοξικότητα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να επηρεάσει το μέλλον τους, και ερωτηθείς αν ως χώρα έχουμε «ξεφύγει» σε αυτό το θέμα, ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας υπέδειξε ως πρόβλημα την απουσία νομοθετικού πλαισίου για την εξύβριση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.  

«Το πρόβλημα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης είναι παγκόσμιο. Αλλά ναι, πιστεύω ότι η παντελής απουσία νομοθετικού πλαισίου, η οποία να καθορίζει το πλαίσιο του πού μπορεί κάποιος να φαίνεται, με όλη την ελαστικότητα, ότι εξασκεί το συνταγματικό του δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και να περνά στο επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η πλήρης ασυδοσία, η πλήρης απαξίωση, οι απειλές, η εξύβριση και αυτά που βλέπουμε συνήθως, ναι, πιστεύω ότι το έχουμε ξεπεράσει.

Σίγουρα εκείνο που ήθελα να πω στα παιδιά είναι ότι πρέπει οι νέοι να ασκούν την κριτική τους σκέψη και να μην δέχονται ‘αμάσητα’ αυτά που βλέπουν στα διάφορα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι εκεί που πιστεύω ότι και οι εκπαιδευτικοί, που έχουν πιο πολλές ώρες με τα παιδιά, θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να αντλούν τις πληροφορίες που τους κεντρίζουν το ενδιαφέρον για να διαμορφώσουν άποψη, αλλά και να τις αναλύουν και να τις βάζουν στη βάσανο της λογικής και της σωστής ενημέρωσης, έτσι ώστε μελλοντικά να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.