Πολλές και σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία της Κίνας μετά την απόφασή της να επιβάλει αυστηρά lockdown προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε πρόβλεψή του, το Bloomberg Economics, η Κίνα ενδεχομένως να χάσει μία πρωτιά που κατέχει από την εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης, δηλαδή αυτή της αύξησης του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ ίσως ξεπεράσει την ανάπτυξη της Κίνας για πρώτη φορά από το 1976.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αναπτυχθεί μόλις 2% φέτος, ανέφερε το Bloomberg Economics σε έκθεσή του την Πέμπτη. Συγκριτικά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,8% φέτος, προβλέπει το Bloomberg Economics.
Ενώ το Πεκίνο εφαρμόζει δημοσιονομικά, νομισματικά και ρυθμιστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, η επίδρασή τους περιορίζεται σημαντικά από την πολιτική Covid Zero του προέδρου Σι, η οποία απαιτεί αυστηρούς περιορισμούς της δραστηριότητας όταν εμφανίζονται εστίες κορωνοϊού. Οι ΗΠΑ αν και δίνουν μάχη με πληθωρισμό-ρεκόρ, εξακολουθούν να λαμβάνουν ώθηση τόσο από τις ισχυρές προσλήψεις για την οικονομία όσο και από τα χρήματα που ρίχνουν οι καταναλωτές στην αγορά.
Εάν επιβεβαιωθεί η παραπάνω εκτίμηση των αναλυτών του Bloomberg η εκτίμηση η ανάπτυξη της Κίνας θα υπολείπεται της ανάπτυξης των ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 1976. Ένας τέτοιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ο χαμηλότερος από την περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης.
Πρόκειται μάλιστα για το αισιόδοξο σενάριο για την οικονομία της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Bloomberg, καθώς τα lockdown και οι γενικότεροι αυστηροί περιορισμοί για την αναχαίτισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπορεί να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Σύμφωνα με βασικό σενάριο της έρευνας του Bloomberg, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 4%.
Η πολιτική διάσταση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσπαθεί να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου προκειμένου να περάσει ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Εάν επιβεβαιωθεί μία τέτοια πρόβλεψη, είναι βέβαιο ότι θα βγει κερδισμένος σημειώνει το Bloomberg. Ο Μπάιντεν έχει στιρίξει την οικονομική του ατζέντα εν μέρει στο να αποδείξει εάν οι δημοκρατίες μπορούν να αντισταθούν στο αυταρχικό μοντέλο του Σι.
Το διακύβευμα είναι ακόμη πιο μεγάλο για τον Σι, ο οποίος αναμένεται να εξασφαλίσει άνετα μια τρίτη θητεία ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος μέσα στο 2022, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 2% θα ήταν πολύ χαμηλότερος από τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για 5,5% φέτος. Ο Σι ζητά από τους Κινέζους αξιωματούχους να διασφαλίσουν ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ φέτος, ανέφερε η Wall Street Journal τον περασμένο μήνα.