Για «δημαγωγία» κατηγορεί τον Γιώργο Λιλλήκας, ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς και εκφράζει λύπη για το γεγονός ότι, όπως λέει, παρουσιάζεται «ως θεματοφύλακας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων…δεν δίστασε να ασπαστεί την κακόπιστη ερμηνεία της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς αναφορικά με το περιεχόμενο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας”.
Ο κ. Μαλάς, επισημαίνει ότι «η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία συνιστά και τη μόνη ουσιαστική πρόνοια της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου την οποία έχει καταστήσει λάβαρο αγώνα ο κ. Λιλλήκας. Η όψιμη αντίθεσή του με αυτή τη μορφή λύσης συνιστά μία ακόμη τρανταχτή απόδειξη των οβιδιακών μεταλλάξεων στις οποίες μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σημαίνει ότι στην Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα υπάρχουν δύο ομόσπονδες μονάδες και κάθε κοινότητα θα διοικεί την αντίστοιχη μονάδα και τίποτε πέραν τούτου”.
Ο υποψήφιος πρόεδρος τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «τα περί χωριστής διαβίωσης συνιστούν κακόπιστες τουρκικές ερμηνείες και δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μας θέσεις που είναι ξεκάθαρες όπως άλλωστε είχαν συμφωνηθεί με τον Ταλάτ: Όλοι οι Κύπριοι ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς κανένα περιορισμό να εγκαθίστανται και να αποκτούν περιουσία οπουδήποτε στο νησί. Ο μόνος περιορισμός που θα υπάρχει θα αφορά τον τρόπο άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, έτσι που να διασφαλίζεται ότι η κάθε κοινότητα θα διοικεί μια ομόσπονδη μονάδα όπως είχε προ πολλού συμφωνηθεί».
Και καταλήγει ο κ. Μαλάς ότι “οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κινδυνεύουν με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κινδυνεύουν όμως από όσους ελαφρά τη καρδία θέλουν να απαγκιστρωθούν από τα συμφωνηθέντα και από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το σίγουρο αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής θα ήταν η οριστική διχοτόμηση. Τότε είναι που θα υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και ούτε ένας Ελληνοκύπριος δεν θα μπορέσει να επανακτήσει το σπίτι και την περιουσία του”.