Μετά την χαρά και τη συγκίνηση για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία και την επιστροφή τους στην Ελλάδα και τις οικογένειές τους, αναζητούνται οι λόγοι για την αυτή την κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν.
Οι απόψεις διίστανται αν πρόκειται για μία κίνηση καλής θέλησης ή αν πρόκειται για μία κίνηση τακτικής από την πλευρά του Σουλτάνου.
Η πίεση του Τραμπ για τον Πάστορα και η βουτιά της λίρας
Οι ασφυκτικές πιέσεις της αμερικανικής πλευράς για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον ήταν εκείνη που οδήγησε στις κυρώσεις από την πλευρά της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, κάτι που προκάλεσε τη βουτιά της τουρκικής λίρας φέρνοντας στο φως τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας.
Μάλιστα η απελευθέρωση των Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη ήρθε εν μέσω της τουρκο-αμερικανικής αντιπαράθεση για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα.
Ενδεχομένως λοιπόν ο Σουλτάνος να έκρινε πως με μία κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα και την απελευθέρωση των 2 στρατιωτικών θα μπορούσε να «ηρεμήσει» την κοινή γνώμη στην Τουρκία και να προετοιμάσει και το έδαφος για την απελευθέρωση και του Αμερικανού πάστορα, παρά τις κορόνες, τις φωνές και τα μποϊκοτάζ του Ερντογάν στις ΗΠΑ.
Εξάλλου αναλυτές υπενθυμίζουν πως μόλις χθες το δικαστήριο της Σμύρνης απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει ο Μπράνσον για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του κατά τη διάρκεια της δίκης του. Και πλέον η υπόθεση μεταφέρεται σε επίπεδο ανώτατου δικαστηρίου, που προφανώς εκεί πολλά μπορεί να αλλάξουν.
Ισως να ήταν και κίνηση τακτικής
Παρόλα αυτά επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν είναι και απρόβλεπτος υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο για την απόφαση του να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, το οποίο θέλει τον Σουλτάνο να προχωράει σε μία στάση σκλήρυνσης και όχι χαλάρωσης στην κόντρα με τις ΗΠΑ.
Δηλαδή μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να θέλησε να απαλλαγεί από ένα μικρό σχετικά πρόβλημα, την κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, καθώς ουσιαστικά δεν υπήρξε κάποια κατηγορία και φυσικά αποτελούσε και την πιο κραυγαλέα υπόθεση καταπάτησης του διεθνούς δικαίου.
Μάλιστα με την κίνηση καλής θέλησης ο Σουλτάνος έκανε άνοιγμα προς την Ευρώπη, την ώρα που η τουρκική οικονομία κατρακυλάει, δείχνοντας έτσι και ένα διαφορετικό πρόσωπο προς τις διεθνείς αγορές.
Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει πως ο Τούρκος πρόεδρος αξιοποίησε την «ομηρεία» των Κούκλατζη και Μητρετώδη, όπως και και με τους υπόλοιπους κρατούμενος, αφού αφενός με την απελευθέρωση τους έκανε άνοιγμα στην Ευρώπη, την ώρα που είναι στα άκρα με τις ΗΠΑ και αφετέρου σε ό,τι αφορά τα πάρε-δώσε με την Ελλάδα υπάρχουν στο τραπέζι οι αλλαγές των μουφτήδων στη Θράκη.
Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως ετοίμασαν nοn parer που αποδίδει την ευτυχή κατάληξη στις δεξιοτεχνικές κινήσεις της κυβέρνησης. Κάνει αναφορά στη σημασία που είχε η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, στη στήριξη που προσέφερε η Ελλάδα στην κυβέρνηση Ερντογάν κατά την απόπειρά πραξικοπήματος το 2016, αλλά και στην αποχή της Ελλάδας από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αν και είναι απρόβλεπτος, όλοι γνωρίζουν πως το κύριο χαρακτηριστικό είναι το ισχυρό ένστικτο πολιτικής επιβίωσης γι αυτό και μετά από τις κορώνες και τις απειλές που εκτοξεύει κατά καιρούς, στη συνέχεια προσγειώνεται στην πραγματικότητα.