Γεωργίου: Ενώπιον της Κομισιόν οι καταχρηστικές ρήτρες Τραπεζών της Κύπρου

Η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει INFR(2024)0018 εναντίον της Κύπρου, αποστέλλοντας, εκ νέου, προειδοποιητική επιστολή, στις 24 Ιανουαρίου 2024, καθώς η χώρα μας δεν μετέφερε εμπρόθεσμα την ευρωπαϊκή οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες στο εθνικό δίκαιο. Μάλιστα, σε συνέχεια των ενεργειών στις οποίες προέβη ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, η προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Κομισιόν, απέστειλε επιστολή αποκαλύπτοντας τις συνεχείς παραλείψεις και παραβιάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εις βάρος των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Ωστόσο, δυστυχώς, συγκεκριμένη τράπεζα της Κύπρου εξακολουθεί να έχει και να εφαρμόζει καταχρηστικό όρο σε συμβάσεις της που αφορά την πρόωρη εξόφληση δανείου, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες 93/13/ΕΟΚ και 2005/29/ΕΚ(3).

Ως ΑΚΕΛ αλλά και ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, έχουμε ξεκάθαρη θέση πως απαιτείται να ληφθούν άμεσα μέτρα για προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τερματισμό της ασυδοσίας των τραπεζών αλλά και των επενδυτικών ταμείων.

Προς υλοποίηση του στόχου αυτού, ως πρώτη ενέργεια, με την επανέναρξη των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου στις 16 Ιουλίου, θα θέσουμε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώπιον της Κομισιόν την παράνομη πρακτική των Τραπεζών να εφαρμόζουν σε συμβάσεις τους καταχρηστικές ρήτρες σχετικά με την πρόωρη εξόφληση των δανείων.

Ενώπιον της Κομισιόν θα θέσουμε, επίσης, την άρνηση της Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών να προχωρήσουν σε διερεύνηση καταγγελιών συμπολιτών μας, παρά τους όρους εντολής που έχει βάσει της νομοθεσίας Ν. 112(1)2021.