Εντονες επικρίσεις σε βάρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αποφάσεις που αφορούσαν την αντιμετώπιση της κρίσης διατυπώνει σε έγγραφό της η γερμανική Κεντρική Τράπεζα.
Στην δημοσιότητα επανέρχεται η διαμάχη της Bundesbank με την ΕΚΤ για την πολιτική διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, με αφορμή εμπιστευτικό έγγραφο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έκτασης 29 σελίδων, το οποίο διασφάλισε και δημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Στο εν λόγω έγγραφο επικρίνεται η πολιτική της αγοράς κρατικών ομολόγων και διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η EΚΤ ανέλαβε μεγάλο ρίσκο, αγοράζοντας στοχευμένα ομόλογα με χαμηλή φερεγγυότητα και υπογραμμίζεται ότι «σε καμία στιγμή δεν μπορούσε να θεωρηθεί απίθανη μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
Η Bundesbank αμφισβητεί ότι κατά την αγορά των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ τηρήθηκαν αυστηροί όροι στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και παραπέμπει στο ελληνικό παράδειγμα.
«Η αγορά ομολόγων μπορεί να επιβαρύνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, η οποία συνιστά προϋπόθεση για την επιτυχή εκπλήρωση της κύριας αποστολής τους, που είναι η διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας», αναφέρεται στο έγγραφο.
Σύμφωνα με την Bundesbank, δεν συνιστά αρμοδιότητα της ΕΚΤ η αποτροπή της εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη.
«Η σημερινή σύσταση της νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να είναι εγγυημένη, καθώς συνεχίζει να αποτελείται από κυρίαρχα εθνικά κράτη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η ΕΚΤ να την εγγυηθεί», αναφέρεται στο έγγραφο και υπογραμμίζεται πως σε διαφορετική περίπτωση η ΕΚΤ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει ο κύριος χρηματοδότης των χωρών της ευρωζώνης.