Αντικείμενο έντονης συζήτησης στα γερμανικά μέσα αποτέλεσε ο εμβολιασμός πολιτικών και κληρικών κατά της Covid-19, αφήνοντας τις ευπαθείς ομάδες σε δεύτερη μοίρα. Όπως ανακοινώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, σε τουλάχιστον εννέα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας δόθηκε προτεραιότητα σε περιφερειάρχες, κληρικούς, πυροσβέστες και αστυνομικούς, χωρίς ωστόσο να ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Καθώς γνωρίζουν ότι η αναμονή του γερμανικού λαού για τη λήψη του εμβολίου έχει εξαντλήσει τα αποθέματα της υπομονής τους, σπεύδουν να δικαιολογήσουν την ενέργεια τους με το εξής πρόσχημα: «Τα εμβόλια περίσσεψαν. Θα ήταν κρίμα να πάνε χαμένα».
Οι ειδικές διατάξεις για τις ομάδες των εμβολιασθέντων ορίζονται αποκλειστικά από το γερμανικό υπουργείο Υγείας και, όπως είναι γνωστό, η ανακοίνωση δεν προέβλεπε εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα στη λίστα του οδικού χάρτη περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και το υγειονομικό προσωπικό. Υπήρχε αναφορά και σε αστυνομικούς, δεν υπήρχε ωστόσο καμία ανακοίνωση για κληρικούς και περιφερειάρχες.
Δεν υπήρξαν λίγοι οι εμβολιασμοί τέτοιων περιπτώσεων, όπως προκύπτουν για παράδειγμα από καταγραφές στοιχείων στο κρατίδιο της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Βαυαρίας, της Σαξωνίας-Άνχαλντ και αλλού. Μάλιστα, στην πόλη Κόμπλεντς της Ρηνανίας-Παλατινάτου 127 δόσεις των εμβολίων παρασχέθηκαν σε πυροσβέστες, ενώ 102 στο Αμβούργο.
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στη Βάδη-Βιρτεμβέργη της νότιας Γερμανίας όπου οι αρχές απέδειξαν ότι εφαρμόζονται οι κανόνες του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας στο Βερολίνο παρά τα όποια παραθυράκια. Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών δήλωσε ότι περισσευούμενα εμβόλια διατέθηκαν άμεσα στο προσωπικό των κέντρων εμβολιασμών ή σε υγειονομικούς των ασθενοφόρων. Κάποια κέντρα εμβολιασμού είχαν μάλιστα στη διάθεσή τους κατάλογο επιλαχόντων, οι οποίοι εμβολιάστηκαν. Ένα άλλα θετικό παράδειγμα μας έρχεται από την πόλη Ουλμ όπου τα κέντρα εμβολιασμού προετοίμασαν μόνο το 90% των εμβολίων προσαρμόζοντας το υπόλοιπο 10% στη ζήτηση για εμβόλια.
Ζήτημα προέκυψε και στη Βρέμη της βόρειας Γερμανίας. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο εμβόλια που περίσσεψαν σε μεγάλο νοσοκομείο της πόλης δεν χρησιμοποιήθηκαν για το υγειονομικό προσωπικό, όπως προβλέπεται, αλλά σε μέλη της διοίκησης κι αν μην είχαν εμβολιαστεί όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές που έρχονται καθημερινά σε επαφή με κρούσματα. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα η διοίκηση ισχυρίστηκε πως όφειλε να διασφαλίσει την υγεία του διοικητικού συμβουλίου σε περίπτωση κάποιας έκτακτης ανάγκης.