Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η προσφυγική κρίση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κατάσταση πλέον προκαλεί ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα προσφυγονήσια του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και πολλαπλές συνεννοήσεις μεταξύ των διπλωματικών διαύλων, μέχρι την επικύρωση της τετραμερούς συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ-Γιούνκερ, παρουσία και του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπορίσοφ, που θα γίνει αύριο Παρασκευή στο περιθώριο της Συνόδου.
Πηγές με καλή γνώση των συζητήσεων θύμιζαν ότι η έλευση προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία αγγίζει υψηλά νούμερα (περί τις 500 την ημέρα) με πύλη εισόδου -μεταξύ άλλων- και τη Βουλγαρία. Με αποτέλεσμα το Βερολίνο να έχει θορυβηθεί και ο προβληματισμός να είναι μεγάλος. Και από τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές περνούν από το Βαλκανικό δρόμο, στο…ραντεβού κλήθηκε και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ.
Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας
Πίσω από τις κλειστές πόρτες της τετραμερούς, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει, κατά πληροφορίες του iefimerida, τα εξής:
Καλύτερη εφαρμογή της συνθήκης ΕΕ-Τουρκίας: ο Αλέξης Τσίπρας κατά καιρούς έχει μιλήσει για μια συμφωνία που είναι δύσκολη αλλά αναγκαία και αναμένεται να ζητήσει την καλύτερη εφαρμογή της, με στόχο να εδραιωθεί ένας «μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων και στη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη».
Πίεση να περιοριστούν οι ροές: Μετά και την επίσκεψη Ερντογάν και την άτυπη προφορική συμφωνία ότι η Τουρκία θα αποδέχεται επιστροφές από τη ελληνική ενδοχώρα, ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει στους συνομιλητές του ότι χρειάζεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες με στόχο να ενισχυθούν τα κονδύλια στη γείτονα,προκειμένου να αποτραπεί τυχόν αύξηση των ροών και να μην ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του 2016.
Αντίδραση για Τουσκ: Κατά τα λοιπά, αντίδραση θα καταγραφεί από τον πρωθυπουργό για την επιστολή Τουσκ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο άλλωστε υποδέχτηκαν με δυσθυμία το… ξήλωμα της υποχρεωτικής ποσόστωσης στην υποδοχή και επανεγκατάσταση προσφύγων. Αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ισοδυναμεί με εχθρική κίνηση για την Ελλάδα και για τις χώρες της «πρώτης γραμμής» των προσφύγων και μεταναστών.
«Άστοχη παρέμβαση, δυσάρεστος γεγονός»
Ενδεικτικό της ενόχλησης που υπήρξε στην Αθήνα, ήταν ότι ο κ.Τσίπρας μίλησε στην Ερτ3 για «άστοχη, άκαιρη, άσκοπη» παρέμβαση που ευτυχώς δεν έχει μεγάλες ελπίδες να υιοθετηθεί. Στο σημείο αυτό, εθέσε το επίδικο ότι ή θα είμαστε αλα καρτ μια ένωση Κρατών που θα μοιραζόμαστε ευθύνες και βάρη ή καθένας θα κοιτάζει την πάρτη του. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτό να ενταχθεί στα συμπεράσματα οποιαδήποτε φράση που παραπέμπει σε μη αποδοχή ισομερούς καταμερισμού.