Στη Βρετανία από χθες (8/9), αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα, κυματίζουν μεσίστιες. Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο. Σήμερα (9/9), περί τις 10:00, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.
Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».
Όλοι οι άντρες του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της τελετής υποχρεούνται να φορούν πρωινό κοστούμι με μαύρες ή σκούρες γραβάτες.
Στη συνέχεια αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό.
Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.
Στις 15:30 η πρωθυπουργός της χώρας Λιζ Τρας και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της θα μεταβούν στο παλάτι του Μπάκιγχαμ για ακρόαση με τον νέο βασιλιά.
Αύριο Σάββατο (10/9) η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκωτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.
Μεθαύριο Κυριακή (11/9) η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Την Δευτέρα (12/9), πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.
Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.
Βασίλισσα Ελισάβετ
Κατά πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.
Πριν από την τελετή, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.
Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Το πρωτόκολλο των 10 ημερών
Ακολουθούν οι 10 μέρες, που η Βρετανία θα είναι βυθισμένη στο πένθος, μέχρι να αποχαιρετήσει την μονάρχη, που ήταν στο θρόνο από το 1952:
1η μέρα
Στις 10 π.μ. στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς θα συνεδριάσει το σχετικό συμβούλιο (Accession Council), το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και μυστικούς συμβούλους.
Κύριο θέμα είναι η διακήρυξη του νέου βασιλιά, η οποία διαβάζεται δημόσια από ένα μπαλκόνι στο παλάτι, ενώ μια περαιτέρω διακήρυξη θα διαβαστεί στο Royal Exchange στο Σίτι του Λονδίνου.
Μάλιστα, το απόγευμα, ο Κάρολος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και τον κοσμήτορα του Γουέστμινστερ.
Τότε, θα αποδοθούν αφιερώματα στο Κοινοβούλιο και οι σημαίες θα είναι σε υποστολή για το συμβούλιο, ενώ θα παραμείνουν σε υποστολή για 24 ώρες προτού κυματίσουν ξανά μεσίστιες μέχρι την επόμενη ημέρα της κηδείας.
2η μέρα
Το φέρετρο της Ελισάβετ θα φύγει από το Μπαλμόραλ για να μεταφερθεί οδικώς στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ.
Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν διακηρύξεις στα αποκεντρωμένα έθνη στο Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Μπέλφαστ ταυτόχρονα το μεσημέρι.
3η μέρα
Υπάρχει μια τελετουργική πομπή από το Χόλιρουντ κατά μήκος του Royal Mile στον Καθεδρικό Ναό του St Giles για μια λειτουργία στην οποία συμμετέχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά από αυτήν τη λειτουργία, ο καθεδρικός ναός του St Giles ανοίγει για το κοινό για 24 ώρες.
Σύμφωνα με τα σχέδια της Γέφυρας του Λονδίνου, ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει στο Παλάτι του Γουέστμινστερ για να δεχτεί συλλυπητήρια. Στη συνέχεια πρόκειται να πετάξει στο Εδιμβούργο. Στην πρώτη του πράξη ως βασιλιάς, θα παρευρεθεί στο Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ για τη σχετική τελετή, ενώ θα ακολουθήσει λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του St Giles. Θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον πρώτο υπουργό της Σκωτίας και θα δεχτεί επίσης συλλυπητήρια στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.
4η μέρα
Αργά το βράδυ το φέρετρο αναμένεται να μεταφερθεί στον σταθμό του Εδιμβούργου Waverley όπου στη συνέχεια θα ταξιδέψει με το Βασιλικό Τρένο κατά τη διάρκεια της νύχτας, φτάνοντας στο σταθμό St Pancras στο Λονδίνο το επόμενο πρωί.
Ο Βασιλιάς Κάρολος πετά στη Βόρεια Ιρλανδία όπου πρόκειται να δεχτεί συλλυπητήρια στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα παρευρεθεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Άννας στο Μπέλφαστ για μια τελετή προσευχής και ομιλιών για τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.
Θα γίνει πρόβα για την περιφορά του φέρετρου της αείμνηστης βασίλισσας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall.
5η μέρα
Το φέρετρο αναμένεται να φτάσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη τελετή που προγραμματίζεται στο Λονδίνο εκείνη την ημέρα.
Στην πρώτη μεγάλη τελετουργική εκδήλωση που προηγείται της κηδείας, το φέρετρο της αείμνηστης βασίλισσας θα μεταφερθεί από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Westminster Hall όπου θα παραμείνει για 5 μέρες. Αναμένεται ότι το φέρετρο θα μεταφερθεί με άμαξα.
Θα είναι μια ευκαιρία για το κοινό να αποτίσει τα σέβη του. Το φέρετρο θα αναρτηθεί στη μέση του Westminster Hall και θα είναι ανοιχτό στο κοινό για 23 ώρες τη μέρα.
6η μέρα
Το προσκύνημα συνεχίζεται, χωρίς να αναμένεται κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση εκείνη την μέρα.
7η μέρα
Ο Κάρολος θα ταξιδέψει στην Ουαλία για να παρακολουθήσει μια λειτουργία στον καθεδρικό ναό Llandaff στο Κάρντιφ, στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ουαλικό Senedd και θα δεχτεί συλλυπητήρια. Μάλιστα, εκείνη την μέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουαλίας.
8η μέρα
Ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δεχθεί κυβερνήτες και πρωθυπουργούς από τα βασίλεια.
9η μέρα
Την παραμονή της κηδείας, ο Κάρολος θα υποδεχθεί ξένες βασιλικές οικογένειες που θα παραστούν στην κηδεία.
10η μέρα
Η κηδεία, που θα γίνει με κρατική δαπάνη, θα τελεστεί στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Westminster Hall σε μια πομπή προς το αβαείο. Θα τηρηθεί δύο λεπτά σιγή σε όλη τη χώρα.
Μετά τη λειτουργία μιας ώρας, μια μεγάλη τελετουργική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Hyde Park, όπου θα μεταφερθεί από την άμαξα στην κρατική νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Windsor.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί γίνει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, κατά τη διάρκεια της οποίας το φέρετρο θα κατέβει στο βασιλικό θησαυροφυλάκιο.
Θάνατος βασίλισσας Ελισάβετ: Τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Βρετανίας
Σύσσωμος ο Τύπος του Ηνωμένου Βασιλείου προβάλει αποκλειστικά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του το «αντίο» στην εκλιπούσα μονάρχη.
Όλα τα μονοπωλεί κάποια φωτογραφία της, σε διάφορες ηλικίες. Στα περισσότερα, το φόντο είναι μαύρο.
Η εφημερίδα «The Guardian» επέλεξε φωτογραφία της βασίλισσας καθώς κρατά τη βασιλική σφαίρα και το σκήπτρο της, μια από τις πιο συμβολικές εικόνες της βασίλισσας Ελισάβετ από την αρχή της βασιλείας της. «Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ 1926-2022», είναι ο τίτλος που τη συνοδεύει.
Παρόμοια φωτογραφία επέλεξε η «Independent» που αναφέρει: «Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ 1926-2022» και συμπληρώνει ότι η Βρετανία μέσα σε 48 ώρες έχει νέο πρωθυπουργό και νέο βασιλιά.
Οι «The Times» χρησιμοποίησαν την ίδια εικόνα και γράφουν: «Μια ζωή στο καθήκον» και «βασίλισσα Ελισάβετ Β’ 21 Απιρλίου 1926 – 8 Σεπτεμβρίου 2022».
Η «Daily Telegraph» διάλεξε για τίτλο το απόφθεγμα της βασίλισσας Ελισάβετ «η θλίψη είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη».
Η οικονομική εφημερίδα «Financial Times» συνόψισε: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας, πέθανε προκαλώντας πένθος στον λαό της. Αντανακλώντας όμως μια ζωή καθήκοντος στην οποία ένωσε τη χώρα μέσα από 70 χρόνια βαρυσήμαντων αλλαγών».
Από την πλευρά της, η «Daily Mirror» ευχαριστεί την βασίλισσα για όσα προσέφερε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η «Daily Star» διάλεξε τον τίτλο «Κάνατε το χρέος σας, κυρία», η «Daily Mail» «Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες». Για την «Daily Express»: «Η αγαπημένη μας βασίλισσα είναι νεκρή». Όσο για τη «The Sun», έγραψε: «Σας αγαπήσαμε, κυρία μου».