Η Ολομέλεια της Βουλής με 29 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον από τους παρόντες Βουλευτές του ΑΚΕΛ και μια αποχή από τον Βουλευτή των Οικολόγων, ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο και ενέκρινε τους σχετικούς κανονισμού για τη διενέργεια νάρκοτεστ σε οδηγούς.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, εξηγώντας την καταψήφιση των νομοθετημάτων από το κόμμα του είπε ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει επειδή η διατύπωση άρθρου του νόμου δίνει την εξουσία στον Αστυνομικό να διενεργεί έλεγχο νάρκοτεστ σε οποίον οδηγεί ή προτίθεται να οδηγήσει, χωρίς εύλογη υποψία.
Πρόσθεσε ότι αυτό συνιστά υπερβολική επέμβαση στην προσωπική ζωή του πολίτη και δύναται να καταλήξει σε αντικοινωνική και επικίνδυνη πράξη.
Ανέφερε επίσης ότι το συγκεκριμένο άρθρο υπερβαίνει το όριο το οποίο η προσωπική ελευθερία μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.
Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι εξετάσαμε αρκετές μελέτες για το το νάρκοτεστ, προσθέτοντας ότι μελέτη ΤΕΠΑΚ καταγράφει την πραγματικότητα, δείχνει ότι εκεί που εφαρμόστηκε δεν κατάφερε να περιορίσει τους θανάτους από την επήρεια ναρκωτικών.
Παρατηρώντας ότι η άρνηση παραχώρησης σάλιου για τον έλεγχο θα είναι ποινικό αδίκημα και διερωτήθηκε πως θα εφαρμοστεί η νομοθεσία όταν διαλύθηκαν τα νοσοκομείο και το κράτος θα πρέπει να διαθέτει νοσηλευτές στους δρόμους για να διενεργούν νάρκοτεστ.
“Αν δεν κατανοούν ότι υπάρχει πρόβλημα επειδή έχουν αποψιλώσει την υγεία, θα κριθούν από την κοινωνία”, συνέχισε.
Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ακόμα ότι στη συνεδρία των Επιτροπών Νομικών και Συγκοινωνιών η συμπερίληψη, διάταξης για διενέργεια του ελέγχου όταν υπάρχει εύλογη υποψία έγινε δεκτή από όλες τις κομματικές ομάδες, προσθέτοντας ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση και διάταξη αφαιρέθηκε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης είπε ότι η εύλογη υποψία θα πρέπει να συνοδεύεται από διάταγμα Δικαστηρίου και τούτου θα δυσχεράνει την εφαρμογή του νόμου και θα παρεμποδίσει την πρόθεση της πολιτείας να περιορίσει και να πατάξει την οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος και οι οποιεσδήποτε επιπλέον επιφυλάξεις πρέπει να αρθούν, όταν διαπιστωθούν στην πρακτική εφαρμογή του.
Ο κ. Μαππουρίδης είπε ακόμα ότι ο Αστυνομικός σίγουρα δεν θα κάνει έλεγχο νάρκοτεστ αν δεν έχει κάτι να τον παροτρύνει, διευκρινίζοντας ότι το νάρκοτεστ είναι ακριβό.
Είπε περαιτέρω ότι η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών έχει την ίδια βάση με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός ανέφερε ότι τα θανατηφόρα δυστυχήματα με οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών αυξάνονται και πρέπει να ληφθούν μέτρα ανάσχεσης.
Πρόσθεσε ότι η φιλοσοφία του νόμου είναι να μειωθούν οι θάνατοι όσον οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι οι δύο Επιτροπές προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα υπαρκτό πρόβλημα, διατυπώνοντας τη θέση ότι θα ήταν καλό να καταλήξουμε ομόφωνα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντώνιου είπε ότι οι ίδιες διατάξεις που περιλήφθηκαν στο νάρκοτεστ υπάρχουν και στο νόμο του άλκοτεστ και δεν έχει διαπιστωθεί κατάχρηση από πλευράς Αστυνομίας.
Πρόσθεσε ότι τα νομοθετήματα σκοπό έχουν να προστατεύσουν το σύνολο του πληθυσμού καθώς τα στοιχεία από τις αναλύσεις του Κρατικού Χημείου δείχνουν ότι υπάρχει ανησυχητικά αυξητική τάση στους θανάτους με οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε πως οι ενστάσεις του ΑΚΕΛ μπορεί να έχουν βάση και ανέφερε ότι εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος και εξεταστεί στην πράξη, εδώ είμαστε για να τροποποιήσουμε την νομοθεσία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης παρατήρησε ότι η εκπνοή και το σάλιο δεν είναι το ίδιο, καθώς το σάλιο είναι γενετικό υλικό αναφέροντας ότι το φακέλωμα θα είναι χειρότερο από την κάρτα φιλάθλου.