Ύστερα από μακρά συζήτηση ψηφίστηκε σε νόμο από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογίας του ΑΚΕΛ για τη ρύθμιση των οκτώ ληξιπροθέσμων οφειλών προς το κράτος, με δόσεις και εκπτώσεις στις επιβαρύνσεις, τι οποίες θα αποφασίζει ο Εφορος Φορολογίας.
Η τροπολογία του ΑΚΕΛ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (25 υπέρ, 16 κατά, 6 αποχές) και όπως συμφωνήθηκε, προσθέτει στο κείμενο του ψηφισθέντος νόμου επιφύλαξη με βάση την οποία, οι διατάξεις του νόμου δεν εφαρμόζονται σε υποθέσεις που αφορούν αδήλωτα χρηματικά ποσά, καταθέσεις ή εμβάσματα, που έγιναν ή εντοπίστηκαν στην Κύπρο, ή το εξωτερικό προς όφελος ή για λογαριασμών των ιδίων των φυσικών ή νομικών προσώπων.
Ο νόμος ψηφίστηκε, στη βάση πρότασης νόμου που κατατέθηκε από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΚΣ ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών, και Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.
Ανάλογη πρόταση νόμου ήταν στην ημερήσια διάταξη προς ψήφιση, είχε κατατεθεί από το ΔΗΚΟ. Η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ είχε κατατεθεί το 2015 και μετά την ψήφιση της πρώτης πρότασης νόμου αποσύρθηκε.
Ο νόμος αφορά οφειλές στο ΦΠΑ, σε φόρους ακίνητης ιδιοκτησίας, στο φόρο εισοδήματος, στην έκτακτη εισφορά για την άμυνα, στο φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, στο φόρο κληρονομίας, την έκτακτη εισφορά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και σε τέλη χαρτοσήμων.
Προβλέπει επίσης ότι η αποπληρωμή θα γίνεται σε 54 μηνιαίες δόσεις για οφειλές κάτω των 100.000 ευρώ και σε 60 δόσεις για οφειλές που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δίνει στον Εφορο Φορολογίας κατά περίπτωση να αποφασίζει εκπτώσεις στις επιβαρύνσεις επί των οφειλών και τους τόκους.
Σε δήλωση μετά τη ολοκλήρωση της συνεδρίας της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την ελπίδα ότι η τροποποίηση που ψηφίστηκε δεν θα προκαλέσει προβλήματα στις περιπτώσεις οφειλετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εφάπαξ αποπληρωμή των οφειλών τους.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι ο πέλεκυς προς αυτούς που σκόπιμα αποφεύγουν να πληρώσουν στις φορολογικές τους οφειλές πρέπει να είναι αυστηρότατος.
Μιλώντας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, ο κ. Νεοφύτου συμφώνησε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να μην επωφεληθούν αυτοί που ήταν στις διάφορες λίστες, αλλά με την τροπολογία να μην ακυρωθεί και να πληγεί η πρόθεση του νομοθέτη να βοηθήσει αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν.
Κατά την έναρξη της συζήτησης της πρότασης νόμου, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η πρόταση νόμου έχει σκοπό να βοηθήσει όσους έχουν οφειλές προς το κράτος και λόγω της κρίσης δεν μπορούν να τις αποπληρώσουν εφάπαξ να βοηθηθούν μέσα από ένα πρόγραμμα να εξοφλήσουν, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους.
Εξήγησε ότι σκοπός της τροπολογίας που κατέθεσε το ΑΚΕΛ είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν χρήματα στο εξωτερικό να μην μπορούν επωφεληθούν, αλλά να συνεχίσουν να υποχρεούνται να εξοφλήσουν εφάπαξ και όχι με δόσεις.
Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, ότι ως έχει το κείμενο της πρότασης νόμου όλοι οι πολίτες και οι εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν του προνομίου, ακόμα και αυτοί που έχουν χρήματα στην Ελβετία, ή περιλαμβάνονται στις διάφορες λίστες, όπως η Λανγκάρντ και τα Panama Papers, ή στη λίστα αυτών που φυγάδευσαν καταθέσεις ενόψει του κουρέματος του 2013.
Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε δήλωση μετά τη συνεδρία ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ είχε καταθέσει, δια του Προέδρου του Νικόλα Παπαδόπουλου πρόταση νόμου από το 2015 και τελούσε σε αναμονή της κατάθεσης νομοσχεδίου.
Πρόσθεσε πως τέλη του 2016 το ΔΗΚΟ επέμεινε στη συζήτηση της πρότασης νόμου, αφού δεν είχε κατατεθεί νομοσχέδιο και η συνέχεια ήταν να κατατεθεί η κοινή πρόταση νόμου των υπολοίπων κομμάτων, την οποία το ΔΗΚΟ στήριξε.
Ανέφερε επίσης πως στο χρονικό διάστημα που πέρασε από το 2015 κάποιοι οφειλέτες που αδυνατούσαν λόγω της οικονομικής κρίσης να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, κατέληξαν στα Δικαστήρια ή και αντιμετώπισαν φυλάκιση.
Τοποθετούμενη κατά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές να πληρώσει με δόσεις, και την ίδια ώρα να μην απαλλάξουμε τους φοροφυγάδες. Αυτοί που απέφυγαν να δηλώσουν τα εισοδήματα διαπράττουν ποινικό αδίκημα, συνέχισε, παρατηρώντας ότι δεν πρέπει να μπλέκουμε “τα μήλα με τα πορτοκάλια”.
Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αυτών που φοροδιαφεύγουν. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης αυτοί που συμμορφώνονται με τις φορολογικές τους οφειλές έγκαιρα να επιβραβεύονται κατά τον ίδιο τρόπο που έχει ρυθμιστεί ή έγκαιρη καταβολή του φόρου για την ακίνητη ιδιοκτησία.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μιλώντας τόσο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής όσο και σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, είπε πως πρέπει το Τμήμα Φορολογίας να επισπεύσει την εξέταση των φορολογικών δηλώσεων, προσθέτοντας ότι είναι αδιανόητο, ακόμα να εξετάζονται φορολογικές δηλώσεις του 2010.
Ο κ, Σιζόπουλος είπε ακόμα πως πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτοεργοδοτούμενοι και μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να αποπληρώσουν οφειλές στο φόρο που δημιουργήθηκαν πριν από το 2010.
Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η αρχική τροπολογία του ΑΚΕΛ περιείχε πλεονασμό και πιθανόν να δημιουργούσε προβλήματα στην πρόθεση του νομοθέτη και ζήτησε να καταθέσει προφορική τροπολογία ώστε η ρύθμιση να ισχύει για τις επιβεβαιωμένες φορολογίες και μόνο. Το αίτημα του δεν έγινε αποδεκτό.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι απαιτείται αποτελεσματικότητα και ταχύτητα με την οποία το Τμήμα φορολογίας επεξεργάζεται τα στοιχεία και καταλήγει στη φορολόγηση. Δήλωσε ότι η θέση της Συμμαχίας είναι ότι οι κατηγορίες των οφειλετών που θα πρέπει να επωφεληθούν είναι αυτοί που δεν πλήρωσαν ως θύματα της οικονομικής κρίσης και δεν αποδεχόμαστε η κατηγορία αυτών που καταχράστηκαν το σύστημα, ήταν αυτοί που δεν πλήρωναν, να επωφεληθούν, αλλά επιμένουμε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, αναφέροντας ότι η Συμμαχία θα υπερψηφίσει την τροπολογία του ΑΚΕΛ.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας αναφέρθηκε στην αδυναμία των φορολογικών αρχών ώστε να συντρέχουν με την οικονομική πραγματικότητα των φορολογουμένων οι φορολογίες, αναφέροντας πως οι φορολογίες που επιβάλλονται απέχουν έξι χρόνια από την τρέχουσα κατάσταση.
Δήλωσε ότι η Αλληλεγγύη θα ψηφίσει την πρόταση νόμου, προσθέτοντας ότι η τροπολογία επιχειρεί να διασφαλίσει ότι θα εξαιρεθούν όσοι επί σκοπού προσπάθησαν να αποκρύψουν εισοδήματα με εμβάσματα και καταθέσεις στο εξωτερικό και ανέφερε ότι είναι σημαντικό η νομοθεσία να βοηθήσει και όχι να δημιουργήσει προβλήματα.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε ο νόμος να μην λειτουργήσει προς την εμπέδωση της λογικής “μην πληρώνετε”, την ώρα που γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί φορολογική κουλτούρα.
Είπε ακόμα πως πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο ότι η ρύθμιση θα γίνει για μία και μόνη φορά και εξέφρασε την άποψη ότι η τροπολογία του ΑΚΕΛ άπτεται της ηθικής δικαιοσύνης.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι σημειώνονται διαμαρτυρίες από τους συνεπείς προς τις οφειλές και υποχρεώσεις τους προς το κράτος και ότι διαμαρτυρίες παρουσιάζονται και για άλλες οφειλές προς το κράτος. Ανέφερε τέλος ότι θα πρέπει να εξεταστεί ρύθμιση οφειλών που αφορούν ενοίκια σε βιομηχανικές ζώνες.