Βασιλιάς της Ισπανίας είναι από τα μεσάνυχτα ο Φίλιππος Στ’, ενώ η επίσημη τελετή ορκωμοσίας έγινε στο Κοινοβούλιο, στη διάρκεια κοινής συνεδρίας Βουλής και Γερουσίας.
Προηγήθηκε η τελετή στο παλάτι της Θαρθουέλα, όπου ο τέως βασιλιάς Χουάν Κάρλος παρέδωσε στον γιο του τα σύμβολα της αρχηγίας των Ένοπλων Δυνάμεων της Ισπανίας.
Στη συνέχεια ο νέος βασιλιάς με τη σύζυγό του Λετίθια και τις δύο κόρες του επιβιβάστηκαν στο ειδικό όχημα με κατεύθυνση τη Βουλή, στο κέντρο της Μαδρίτης.
Στην είσοδο της Βουλής τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.
Ο τέως πλέον βασιλιάς Χουάν Κάρλος δεν ήταν «παρών» στην τελετή, ούτε υπήρχαν καλεσμένοι ηγέτες άλλων χωρών. Αντίθετα, παρούσα ήταν η βασίλισσα Σοφία και η αδελφή του νέου βασιλιά Ελένα.
Μετά την ορκωμοσία, ο βασιλιάς θα εκφωνήσει τον πρώτο του λόγο. Μάλιστα ο ίδιος ο Φίλιππος αστειεύθηκε με τους δημοσιογράφους, την Τετάρτη, όταν τον ρώτησαν τι ακριβώς θα πει στην ομιλία του: «Έχετε καμία πρόταση τι να πω;» τους απάντησε.
Θα ακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση και στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος θα επιστρέψει στα ανάκτορα.
Εκεί, ο Φίλιππος μαζί με τη νέα βασίλισσα Λετίθια συνοδευόμενοι από τον Χουάν Κάρλος και τη βασίλισσα Σοφία, την οκτάχρονη διάδοχο του θρόνου Λεονόρ και την αδελφή της Σοφία θα εμφανισθούν στο κεντρικό μπαλκόνι για να χαιρετήσουν το πλήθος.
Η πρώτη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος βασιλιάς είναι η Καταλονία και το δημοψήφισμα του ερχόμενου Νοεμβρίου για το οποίο Μαδρίτη (Μαριάνο Ραχόι) και Βαρκελώνη (Αρτούρ Μας) βρίσκονται σε ανοικτή σύγκρουση.
Σημειώνεται ότι το ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της Καταλονίας, το κεντροδεξιό CiU απείχε από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το νόμο της παραίτησης του Χουάν Κάρλος. Το ίδιο έπραξαν και οι βάσκοι, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς ψήφισαν κατά του νόμου, όχι γιατί επιθυμούσαν να παραμείνει στο θρόνο ο Χουάν Κάρλος, αλλά γιατί ζητούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολιτειακό.
Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση για τον νέο βασιλιά είναι η κρίση του ίδιου του θεσμού που εκπροσωπεί. Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας παραδοσιακά δεν απασχολούσε ιδιαίτερα τα ΜΜΕ της χώρας, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που συμβαίνει με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν την τελευταία διετία, κυρίως λόγω του οικονομικού σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο σύζυγος της μίας κόρης του Χουάν Κάρλος και αδελφής του νέου βασιλιά, Ινφάντα Κριστίνα.
Η ίδια μάλιστα η Κριστίνα έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση, ενώ η βασιλική οικογένεια ουσιαστικά την «εξοστράκισε» προκειμένου να μην επιβαρύνει περισσότερο το κλίμα στην δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση χώρα.
Πάντως, στις μετρήσεις της κοινής γνώμης ο Φίλιππος μοιάζει να είναι εξαιρετικά δημοφιλής, ενώ ακόμα και πριν την απόφαση του Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί οι έρευνες έδειχναν ότι οι πολίτες θα ήθελαν να δουν σύντομα τον Φίλιππο να διαδέχεται τον ηλικιωμένο πατέρα του.
Τα ισπανικά ΜΜΕ, όπως είναι αναμενόμενο, ασχολούνται με την διαδοχή, αλλά όχι μόνο με την διαδοχή: ο αποκλεισμός-σοκ της εθνικής Ισπανίας (και παγκόσμιας πρωταθλήτριας) από το Μουντιάλ της Βραζιλίας έχει (και θα έχει) την τιμητική του.