Τουλάχιστον 14.000 Λίβυοι πολίτες και πρόσφυγες συνωστίζονται στις υπερπλήρεις φυλακές της Λιβύης, όπου καταγράφονται βασανισμοί, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και παραβίαση των ορθών νομικών διαδικασιών, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.
Σχεδόν το 50% των κρατουμένων «συνεχίζει να στερείται την ελευθερία του χωρίς να τηρούνται οι ορθές νομικές διαδικασίες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Πολλοί κρατούνται στις φυλακές από τη σύρραξη του 2011 που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.
Κρατούνται επίσης 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί από τη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική που έφθασαν στη Λιβύη επιχειρώντας να μεταναστεύουν προς την Ευρώπη διά της θαλάσσιας οδού.
«Η κράτηση των προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη, αντί να αποτελεί ένα έκτακτο μέτρο, όπως το επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία, είναι εκτεταμένη και παρατεταμένη» επισήμανε ο Κόλβιλ στο πρακτορείο Reuters.
«Συνήθως δεν έχουν τα μέσα για να αμφισβητήσουν νομικά την φυλάκισή τους και κρατούνται σε πολύ δυσμενείς συνθήκες, [σε φυλακές] με χρόνιο υπερπληθυσμό και έλλειψη βασικών κανόνων υγιεινής. Επίσης είναι αντιμέτωποι με κακομεταχείριση και την εκμετάλλευσή τους ως εργαζομένων» υπογράμμισε.
Ένοπλες ομάδες κρατούν αιχμαλώτους σε διάφορα κέντρα κράτησης, τον έλεγχο των οποίων θα έπρεπε να αναλάβει το κράτος, είπε ο Κόλβιλ, ενώ σημείωσε ότι ο ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο κατέγραψε 27 θανάτους κρατουμένων, οι οποίοι εκτιμά πως οφείλονταν σε βασανιστήρια.
«Μετά βίας μια εβδομάδα τελειώνει χωρίς τη διάπραξη δολοφονιών, χωρίς ένοπλες ομάδες να στήνουν ενέδρες σε πολίτες και να τους σκοτώνουν, χωρίς να σημειώνονται βομβιστικές επιθέσεις και όλα τα υπόλοιπα» σημείωσε ο Κόλβιλ.
«Πρόκειται για μια άκρως ανησυχητική κατάσταση και απλά συνεχίζεται αδιαλείπτως και μοιάζει αν μη τι άλλο να επιδεινώνεται» πρόσθεσε ο ίδιος.