Αισιόδοξοι ότι οι αφίξεις τουριστών από ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Ολλανδία θα αντισταθμίσουν τη μείωση τουριστών από τη Ρωσία, δηλώνουν οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, οι οποίοι συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος «κατά τη διάρκεια της έκθεσης είχαμε συναντήσεις με πράκτορες από διάφορες αγορές, όπως Γερμανία, Βρετανία, Ελβετία και Ολλανδία και τα μηνύματα που πήραμε είναι ενθαρρυντικά. Υπάρχει αύξηση της τάξης του 25% στις κρατήσεις από τη γερμανική αγορά, οι Σκανδιναβοί αναμένεται να κρατηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση από την Ελβετία, το Βέλγιο και γενικά από χώρες της Βόρειας Ευρώπης», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως «η αγορά από την Ολλανδία η οποία για χρόνια ήταν κλειστή έχει αρχίσει να ανοίγει με την πραγματοποίηση, για πρώτη φορά, απευθείας πτήσεων προς τη Λάρνακα, κάτι που ευνοεί την ελεύθερη Αμμόχωστο, δηλαδή Αγία Νάπα και Πρωταρά».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καρούσος είπε πως «είναι θετικό το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι διέθεσαν δωμάτια σε άλλες αγορές εκτός της Ρωσικής και φαίνεται ότι η κίνηση αυτή άρχισε ήδη να έχει αποτελέσματα. Οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες φαίνεται ότι αναγνωρίζουν τις αλλαγές που γίνονται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, δηλαδή αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ανακαίνιση ξενοδοχείων, έργα όπως ο τεχνητός ύφαλος, τα πάρκα γλυπτικής και κάκτων ακόμα και τα έργα που γίνονται για το περιβάλλον και την ανακύκλωση».
Αρκετοί πράκτορες, συνέχισε, «έχουν αντιληφθεί ότι αλλάζει προς το καλύτερο το τουριστικό προϊόν της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά και ότι μπορεί να φιλοξενήσει τις συγκεκριμένες αγορές. Ο Υπουργός Εμπορίου και ο ΚΟΤ έχουν υπογράψει αρκετές συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες στο Βερολίνο και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν άλλες συμφωνίες στην τουριστική έκθεση της Μόσχας που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε ότι «στη περιοχή μας το all inclusive τα τελευταία δύο χρόνια ανέρχεται μόνο στο 30% , Στόχος μας είναι να πειστεί ο τουρίστας να βγαίνει εκτός ξενοδοχείου και να επισκέπτεται αξιοθέατα, εστιατόρια, παραλίες και άλλα σημεία αναφοράς, κάτι που φαίνεται να έχουμε πετύχει αφού πολύς κόσμος προτιμά πλεον το bed and breakfast και το half board».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι «στον Πρωταρά αρκετά ξενοδοχεία στις αρχές Απριλίου έχουν πληρότητα που αγγίζει το 70%, κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό. Πιστεύουμε ότι η αύξηση τουρισμού από τις ευρωπαϊκές αγορές θα καλύψει τις απώλειες από τη Ρωσική αγορά», είπε, και πρόσθεσε πως «θα αναμένουμε τα αποτελέσματα από την τουριστική έκθεση της Μόσχας που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα για να καταλήξουμε στην πληρότητα των ξενοδοχείων».
Ερωτηθείς για την τουριστική αγορά από χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόλπου, ο κ. Πυρίλλης απάντησε πως «γίνεται μια καλή προσπάθεια και φαίνεται να υπάρχουν καλές προοπτικές για το άνοιγμα νέων αγορών από τις χώρες αυτές. Μεγάλες προοπτικές φαίνεται να υπάρχουν από το Ισραήλ και το Λίβανο ενώ ευελπιστούμε ότι θα έχουμε αύξηση σε σύγκριση με πέρσι, στις αφίξεις τουριστών από χώρες του Αραβικού Κόλπου», σημείωσε.
Φαίνεται, συνέχισε, πως «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή το Υπουργείο Εμπορίου, ο ΚΟΤ, οι ξενοδόχοι και οι τοπικές αρχές έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να διορθωθεί το μείγμα των πελατών του τουριστικού προϊόντος που έρχεται στην Κύπρο. Οι ενέργειες μας θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε ο τουρισμός μας να μην εξαρτάται από συγκεκριμένη αγορά αλλά να υπάρχει διασπορά των δωματίων στα ξενοδοχεία σε διάφορες αγορές».
Ανέφερε πως «στόχος όλων θα πρέπει να είναι ένα ξενοδοχείο να διαθέτει δωμάτια σε διαφορετικές αγορές. Στον παρελθόν είχαμε φαινόμενα με συγκεκριμένα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες από μια εθνικότητα, γεγονός που δεν ήταν αρεστό σε άλλες εθνικότητες με αποτέλεσμα να δημιουργούνταν δυσάρεστες καταστάσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε πως “στόχος όλων πρέπει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στους 9 και όχι στους 6 μήνες όπως είναι σήμερα, αλλά χρειάζεται να γίνουν έργα υποδομής».
Το κράτος, σημείωσε, ο κ. Πυρίλλης «πρέπει να αντιληφθεί πραγματικά το μέγεθος της αξίας του τουρισμού και να επενδυθούν χρήματα στον τουριστικό τομέα για βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου πέραν του ξενοδοχείου. Οι τοπικές αρχές κάνουν τις δικές τους προσπάθειες αλλά χρειάζονται την ενίσχυση και στήριξη του κράτους και όλοι πρέπει να αντιληφθούν πλέον ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και όχι μόνο των τοπικών αρχών».