Αυγά: Γιατί αξίζει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας

Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το κρέας και περιέχουν πολλά από τα ίδια θρεπτικά συστατικά που έχει και το κρέας.

Μόλις ένα μεγάλο αυγό, μας παρέχει σημαντικές ποσότητες πολλών βιταμινών, μετάλλων, καθώς επίσης και αρκετά άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, σε μικρότερες ποσότητες. Επιπλέον έχει πολύ λίγες θερμίδες – ένα αυγό έχει περίπου 85 θερμίδες – και ενισχύει την καλή υγεία του σώματος. Αν ακόμα δεν έχετε πειστεί, εδώ είναι 10 απίστευτα οφέλη των αυγών.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Έρευνα του University of Eastern Finland έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αυγού ημερησίως δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Τα ευρήματα μάλιστα υποδεικνύουν ότι η συχνή κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν γενετική προδιάθεση να επηρεαστούν περισσότερο λόγω υψηλής χοληστερίνης.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Αν δεν σας αρέσει το κοτόπουλο, μάθετε ότι το αυγό είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου, ένα θρεπτικό συστατικό πους συμβάλει στη στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τις ορμόνες του θυρεοειδούς.

 

 

Δίνουν ενέργεια

Ένα καλά βρασμένο αυγό, περιέχει πολλές πρωτεΐνες και μπορεί να συγκρατήσει την όρεξή για ώρες. Ένα πρωινό για παράδειγμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες έχει αποδειχτεί πως μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα κορεσμού ακόμη και για τρεις και τέσσερις ώρες αργότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί σε σχέση με τους υδατάνθρακες και για αυτό παρέχει αίσθηση κορεσμού και υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Τα μαλλιά και το δέρμα έχουν μια ιδιαίτερη λάμψη

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητα για υγιές δέρμα και μαλλιά, τα μάτια και το συκώτι (εκτός από τη βιταμίνη B2, τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε Β5 και Β12). Μπορεί επίσης να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τα αυγά «ασπίδα» ενάντια στο Αλτσχάιμερ

Όπως αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, τα αβγά αλλά και τροφές όπως το κοτόπουλο, τα φασόλια και τα ψάρια που περιέχουν το θρεπτικό συστατικό χολίνη μπορούν να βοηθήσουν στο να παραμείνει νέος ο εγκέφαλός μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι άτομα που λάμβαναν στο πλαίσιο της διατροφής τους πολλή χολίνη, η οποία ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης ενώ αντιμετώπιζαν και λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στον εγκέφαλο αλλαγές που συνδέονται με άνοια.

Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας διαπίστωσαν ότι η συστηματική κατανάλωση αυγών μπορεί να μειώσει τουλάχιστον κατά 30% τις πιθανότητες εκδήλωσης τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος σχετίζεται κατά κανόνα με την παχυσαρκία.

Πιο γρήγορα αντανακλαστικά

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας η τυροσίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στα αυγά, βοηθά πολύ σε περιπτώσεις που χρειάζονται άμεσες αντιδράσεις, όπως η οδήγηση ή η λήψη γρήγορων αποφάσεων!

Λιγότερο στρες και άγχος

Τα αυγά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης, του ασβεστίου, των βιταμινών Α και D, της θυαμίνης και της ριβοφλαβίνης. Όλες αυτές οι ουσίες έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Καλύτερη όραση

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το αυγό έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οφθαλμική υγεία. Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καθώς και βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, για να κρατά τα μάτια σας υγρά και ασφαλή από τις ελεύθερες ρίζες.

Η χοληστερίνη δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό

Άλλος ένας μύθος ο οποίος επιμένει παρά τις επανειλημμένες επιστημονικές έρευνες που την έχουν καταρρίψει. Αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι η ίδια η αρχική μελέτη που συνέδεε την κατανάλωση αυγών με την υψηλή χοληστερίνη ήταν ανεπαρκής, ελλιπής και αβάσιμη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη δημιουργία ενός πανίσχυρου μύθου που επιμένει μέχρι και σήμερα. Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο του δρος Τσουκαλά «Τέλος Εποχής για τη Χοληστερίνη» και το άρθρο του Καρδιολόγου, διευθυντή του Καρδιολογικού τμήματος Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά και Διδάκτορα Πανεπιστημείου Αθηνών, Χρήστου Ντέλλο «Αυγά, Ψέματα και Χοληστερίνη»