Η ατολμία, η φοβία του πολιτικού κόστους, η παραγνώριση της προθυμίας της αντιπολίτευσης να συμβάλει στη λήψη μέτρων, και οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν επέτρεψαν τη λήψη μέτρων έγκαιρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την Οικονομία.
Κληθείς από το μέλος της Επιτροπής, Δικαστή Ανδρέα Κραμβή, να δώσει συνοπτικά τη θέση του για το τι έφερε την κυπριακή οικονομία στην σημερινή κατάσταση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του ανέφερε πως τον βάζει στον πειρασμό να ασκήσει κριτική για πολιτικές επιλογές για τις οποίες δεν ήταν σύμφωνος.
Όπως είπε, τα γεγονότα είναι αρκούντως γνωστά από τη σωρεία των μαρτυριών που κατατέθηκαν και συνοψίζονται σε ένα: «Η ατολμία, η φοβία του πολιτικού κόστους, η παραγνώριση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην προθυμία της να συμβάλει στη λήψη των εγκαίρων μέτρων και ενδεχόμενα κάποιες ιδεολογικές αγκυλώσεις που δεν επέτρεπαν παρά τις συμβουλές των Υπουργών Οικονομικών, παρά τις συμβουλές των πολλών και διαφόρων σε επίπεδο ΕΕ και θεσμικών οργάνων, στο να προχωρήσουμε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε στη συνέχεια την ανάγκη ενότητας, λέγοντας πως πρέπει να πολιτευόμαστε ενωτικά και ότι αυτό που πρέπει να κτίσουμε είναι αυτό που θα δημιουργήσει τις προοπτικές για το μέλλον.
«Εγώ δεν μπορώ να αποδώσω ευθύνες, είναι έργο δικό σας», είπε, προσθέτοντας πως τα έγγραφα που κατέθεσε στην Επιτροπή δείχνουν την πορεία που ακολουθήσαμε ως χώρα για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε.
Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε να απαντήσει στα όσα έχουν λεχθεί για εξ’ αγχιστείας συγγενείς του, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Πική να αναφέρει ότι όλα αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο εξέτασης της Ερευνητικής Επιτροπής και πως δεν θα του επιτρεπόταν να καταθέσει την άποψη του πάνω σε αυτό.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως θα ήθελε να πει μονάχα ένα σημείο. «Ουδεμία πληροφόρηση έδωσα γιατί πρώτα πρώτα ήμουν κάθετα αντίθετος.
Αν θυμάστε, κατά το διορισμό της Επιτροπής ζήτησα πρώτος να εξεταστώ και το δικηγορικό μου γραφείο αλλά και οι συγκεκριμένοι συγγενείς μου. Δεν δέχομαι σκιά, η οποία δεν αφήνεται από εσάς κύριε Πρόεδρε, αλλά από όσους το σχολιάζουν», είπε.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θέλησε να πει ότι με βάση τα δεδομένα του Φόρου Εισοδήματος ουδείς φόρος οφείλεται από πλευράς του δικηγορικού του γραφείου, ο κ. Πικής τον διέκοψε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας βάσει των δοθέντων όρων εντολής της Επιτροπής.
«Μέσα σε αυτούς (τους όρους) κινούμαστε, όπως τους έχουμε προσδιορίσει με την ενδιάμεση απόφασή μας, στην οποία αποκλείσαμε την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών. Λειτουργούμε ως ο νόμος ορίζει. Αυτός και μόνον είναι ο οδηγός μας», είπε ο κ. Πικής.
Σε προηγούμενο στάδιο της διαδικασίας, ο κ. Πικής αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη τον Ιούνιο του 2008 ότι η εκλογή Χριστόφια αποδεικνύει ότι αποδοκιμάστηκαν οι χειρισμοί Παπαδόπουλου, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να διευκρινίζει ότι δεν αναφερόταν στην οικονομική πολιτική αλλά στους χειρισμούς στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως μέσα από κείμενα που κατέθεσε υπάρχει χρονολογικός πίνακας εξελίξεων από 2008 μέχρι που ανέλαβε ο ίδιος την Προεδρία, με αναφορές γεγονότων «και πώς από μια ευημερούσα οικονομία καταλήξαμε σε κρίση προ των πυλών χρεοκοπίας.
Σε άλλο σημείο της διαδικασίας, ο κ. Πικής ρώτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την επιστολή που έστειλε το Νοέμβριο του 2012 στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στονΔιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα της Λαϊκής, με τον κ. Αναστασιάδη να αφήνει αιχμές και κατά του Πανίκου Δημητριάδη για ελλιπή ενημέρωση.
Όπως είπε, η πρώτη του πράξη μετά την διαβεβαίωση του στη Βουλή, ήταν η επιστολή του προς τον Διοικητή, με την οποία τον καλούσε να ετοιμάσει γραπτό υπόμνημα για γενική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Επίσης, όπως πρόσθεσε, ζήτησε ενδελεχή ενημέρωση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και τις αποφάσεις της ΕΚΤ που επηρεάζουν την Κύπρο ή και θέματα που συζητήθηκαν ή συζητούνται. Στην επιστολή, ο Πρόεδρος ζητούσε όπως η πληροφόρηση αυτή να ξεκινά από τον Ιούνιο του 2012, όταν η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα κυπριακά ομόλογα.
«Στις 4 Μαρτίου πήρα την απάντηση του Διοικητή και πουθενά δεν αναγραφόταν ότι η ΕΚΤ αποδέχεται απομείωση καταθέσεων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.