Ασυνέπεια και ερωτήματα για τη στάση του Προέδρου στο θέμα της διαφάνειας στο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης

Δήλωση του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρου Παπαδούρη

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, αλλά και προσωπικά ως Βουλευτής, στηρίξαμε την τροποποίηση του νόμου που κατατέθηκε για το ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης που διαχειρίζεται η σύζυγος του εκάστοτε προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η έννοια της διαφάνειας αποτελεί θεμελιώδη αρχή μας. Η διαφάνεια είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του δημοσίου βίου και της δημοκρατίας, και δεν μπορεί να εφαρμόζεται επιλεκτικά.

Η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, να αναφέρει τον νόμο στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο προκαλεί έντονο προβληματισμό. Από την αναφορά του νόμου πηγάζουν σοβαρά ερωτήματα γιατί ο Πρόεδρος επέλεξε αυτή την πορεία. Δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα για τις εισφορές των κομμάτων, οι οποίες δηλώνονται ονομαστικά όταν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό; Γιατί σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται μια διαφορετική πρακτική;

Επιπλέον, διερωτόμαστε ποιος είναι ο λόγος που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν τήρησε την ίδια στάση σχετικά με τον περί πολιτικών κομμάτων νόμο, που αφορά τις εισφορές που δέχονται τα κόμματα. Γιατί υπάρχει αυτή η ασυνέπεια στη στάση του Προέδρου, όταν το ζήτημα των δωρεών προς τα κόμματα παραμένει εξίσου σημαντικό για τη διαφάνεια;

Η συγκεκριμένη αναφορά του Προέδρου παρεκκλίνει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για διαφάνεια. Ο λαός δικαιούται να γνωρίζει ποιοι και με ποιον τρόπο χρηματοδοτούν σημαντικούς θεσμούς και οργανισμούς, και ο έλεγχος των δωρητών εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για πλήρη διαφάνεια, ακεραιότητα και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.