Σύμφωνα με τον Υπουργό Ιωνά Νικολάου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία προωθούν συγκεκριμένες δράσεις με στόχο τη μείωση των τροχαίων παραβάσεων κάποιες από τις οποίες αποτελούν την αιτία σοβαρών, πολλές φορές και θανατηφόρων, τροχαίων συγκρούσεων. Σημαντικότερες από αυτές αφορούν, την αύξηση των ελέγχων κατά το 2016, την αναθεώρηση των ποινών αλλά και την αλλαγή της επικοινωνιακής τακτικής σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Αστυνομίας, επισκέφτηκε το Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας όπου ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα του 2015, με μια συγκριτική ανάλυση με βάση τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών.
«Έγινε αξιολόγηση των στόχων που είχαν ταχθεί για το 2015, την επίτευξή τους, την απόδοση που είχε το Τμήμα με βάση τους δείκτες που είχαμε θέσει» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Νικολάου χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικό τον τρόπο με τον οποίο έχει δραστηριοποιηθεί η Τροχαία και αυτό παρά παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι υπάρχουν κάποια σημεία που έχουν επισημανθεί και για τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις ή ακόμα και εντονότερες δραστηριοποιήσεις.
Ο κ. Νικολάου εξήγησε πως με βάση τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν ο αριθμός των σοβαρών και ελαφρών τροχαίων συγκρούσεων φαίνεται να είναι μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Το 2015 είχαμε μειωμένο αριθμό σε σχέση με την περίοδο 2010 – 2014, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση στα θανατηφόρα και στον αριθμό των θυμάτων» είπε αποδίδοντας το γεγονός αυτό στο ότι για κάποια σοβαρά τροχαία, τα οποία είχαν σοβαρούς τραυματισμούς, δυστυχώς τα θύματα δεν κατάφεραν να διασωθούν.
Είπε ακόμη ότι έχουν αξιολογηθεί τα στατιστικά στοιχεία και η συμπεριφορά των οδηγών μέσα από τους ελέγχους που γίνονται από την Αστυνομία και έχει όπως το 2016 οι έλεγχοι αυξηθούν. «Θα έχουμε αύξηση στους ελέγχους με έμφαση στα αίτια που προκαλούν τα θανατηφόρα, επιδεικνύοντας μια τακτική μηδενικής ανοχής, χωρίς να σημαίνει ότι για ένα οδηγό που μπορεί μέχρι στιγμής να έχει μια συνετή οδική συμπεριφορά, και κάποια στιγμή να υπερβεί το όριο ταχύτητας ότι δεν θα του γίνει μια γραπτή προειδοποίηση» τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι αυτοσκοπός να γίνονται καταγγελίες.
«Δεν θα επιδιώξουμε αύξηση του αριθμού των καταγγελιών, αλλά αύξηση του αριθμού των ελέγχων. Οι οδηγοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Αστυνομία είναι σε μια συνεχή εγρήγορση και ότι η συμπεριφορά των οδηγών ελέγχεται» σημείωσε.
Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι έγινε μια αξιολόγηση των τρόπων μέσω των οποίων γίνονται οι δραστηριότητες σε σχέση με την ενημέρωση και επιμόρφωση για οδική συνείδηση, είτε έχει να κάνει με την προσέγγιση των μαθητών σε σχολεία, είτε με την χρήση του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, είτε με την εκπαίδευση σε στρατόπεδα. Επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια σημαντική αύξηση στις εκστρατείες οι οποίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα και ειδικότερα στα στρατόπεδα, για τα οποία παρουσιάστηκε ένα σημαντικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το 2016, αποφασίστηκε πως ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα σχολεία θα γίνει μια συστηματική προσέγγιση με την κάλυψη όλων των σχολείων, στη βάση στοχευμένων επιμορφωτικών προγραμμάτων που να απευθύνονται σε ηλικίες 15 – 17, αλλά και στις νεαρότερες ηλικίες, όπου τα μηνύματα που δίνονται πιθανό να συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή.
«Όλους μας συνοδεύουν παιδικές αναφορές, όπως όταν μας μάθαινε μικρούς ο αστυνομικός πώς να διασταυρώνουμε τον δρόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη να ενταχθεί κάποιο σχετικό μάθημα στα σχολεία, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται το σχολικό πρόγραμμα είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πρόσθεσε όμως ότι έχει αποφασιστεί όπως καθοριστεί στρατηγικός σχεδιασμός, ώστε να γίνονται συστηματικές επισκέψεις σε όλα τα σχολεία, εξηγώντας ότι για παράδειγμα, αυτό το μήνα θα γίνει μια επιμόρφωση σε όλα τα λύκεια, με έγκαιρο προγραμματισμό σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.
«Έχουν δοθεί οδηγίες για να αρχίσουν να εργάζονται στον προγραμματισμό της νέας σχολικής περιόδου ώστε να έχουν ενημερωθεί και τα σχολεία έγκαιρα γι αυτές τις δραστηριότητες, καθορίζοντας μέρες κατά τις οποίες η Αστυνομία, μαζί με τους συνεργάτες της, τις ΜΚΟ, θα τα επισκεφτεί για σκοπούς επιμόρφωσης», υπογράμμισε.
«Θα τεθεί ένας προγραμματισμός που να έχει στόχο και δυνατότητα ελέγχου του τρόπου με τον οποίο επιμορφώνονται τα παιδιά, αλλά και του πως μπορεί το μήνυμα να φθάνει σε όλα τα παιδιά της μαθητιώσας νεολαίας και της εθνοφρουράς, τόνισε.
Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει κάτι πιο δραστικό, το οποίο θα βοηθήσει περισσότερο στην αντιμετώπιση του φαινομένου των τροχαίων παραβάσεων και στην καλλιέργεια οδικής συνείδησης, εξηγώντας ότι έχει αποφασιστεί η αναθεώρηση της επικοινωνιακής τακτικής η οποία ακολουθήθηκε διαχρονικά μέχρι σήμερα και όπως αυτή διαμορφωθεί στη βάση μιας επιστημονικής μελέτης η οποία θα είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης των διαφόρων ομάδων οδηγών (ηλικιακές ομάδες οδηγών, αλλοδαποί οδηγοί, μοτοσικλετιστές κλπ). Δηλαδή, όπως εξήγησε, αφού γίνει μια αξιολόγηση της επικοινωνιακής πολιτικής που θα πρέπει να ακολουθηθεί για κάθε μια από αυτές τις ομάδες, να καθοριστούν τα μηνύματα που θα σταλούν και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να σταλούν αυτά τα μηνύματα στις σωστές κατευθύνσεις.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της όλης κατάστασης αφορά σύμφωνα με τον Υπουργό την αναθεώρηση των ποινών, οι οποίες παραμένουν οι ίδιες για πολλά χρόνια, έτσι ώστε αυτές να καταστούν ανασταλτικές και αποτρεπτικές για τους παραβάτες. Σύμφωνα με τον ίδιο γι` αυτό το λόγο έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η ετοιμασία μελέτης γύρω από το θέμα.
Επίσης έχει αποφασιστεί η δημιουργία ενός Κέντρου Μελετών και Έρευνας για το οδικό πρόβλημα. Ένα Κέντρο το οποίο, σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, θα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς, ανθρώπους και στελέχη της Αστυνομίας οι οποίοι γνωρίζουν το αντικείμενο αυτό έτσι ώστε να υπάρχει πλέον μια επιστημονική υποστήριξη στην Αστυνομία και στην Τροχαία για να μπορέσει να διαμορφώνει κατά καιρούς την απαιτούμενη στρατηγική και δράση για αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με την αξιοποίηση της τεχνολογίας αλλά και της επιστήμης και της έρευνας μπορούμε να ξεφύγουμε από τις εμπειρικές δράσεις οι οποίες είχαν καθοριστεί όλα αυτά τα χρόνια και έφεραν στο σημείο που έφεραν την οδική συνείδηση στον τόπο».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν κάποια αδικήματα για τα οποία μελετάται το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αλλαγή των ποινών ο κ. Νικολάου σημείωσε πως δεν κρίνει ότι πρέπει να κάμει αναφορά σε κάποια συγκεκριμένα αδικήματα, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά ποινικά αδικήματα για τα οποία οι ποινές είναι ανεπαρκείς.
«Και το λέω έτσι γενικά γιατί αυτό αποδεικνύεται όταν ένα αδίκημα επαναλαμβάνεται κάθε φορά» είπε, εξηγώντας ότι δεν είναι δηλαδή τόσο αποτρεπτική η ποινή που ο παραβάτης να μην επαναλαμβάνει το ίδιο αδίκημα για 2η, 3η ή 4η φορά. Έφερε ως παράδειγμα το αδίκημα της οδήγησης με υπερβολική ταχύτητα, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και της μη χρήσης ζώνης ασφαλείας. Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης «είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσο μεγάλα ποσοστά σοβαρών δυστυχημάτων τα οποία να οφείλονται σε αυτές τις αιτίες».