Η τουρκική λίρα συμπλήρωσε χθες την έβδομη μέρα πτώσης της παρότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβσίογλου προσπάθησε να καθυσηχάσει τις αγορές λέγοντας στους αναλυτές και τους traders αυτό ακριβώς που ήθελαν να ακούσουν, υποσχόμενος μια αυστηρή νομισματική πολιτική στα βήματα του προκατόχου του.
Οι αγορές εξακολουθούν να κλυδωνίζονται από τη σοκαριστική απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν μια εβδομάδα να απολύσει τον -χαρακτηριζόμενο ως φιλικό προς τις αγορές- προκάτοχο του Καβσίογλου. Πριν τις δηλώσεις του κεντρικού διοικητή σήμερα Τρίτη, η λίρα σημείωνε πτώση σχεδόν κατά 3% μετά και τα τελευταία νέα της Κεντρικής Τράπεζας για την αντικατάσταση και του υποδιοικητή της από πρώην στέλεχος της Goldman Sachs.
Ο Καβσίογλου δεσμεύτηκε για «αυστηρή νομισματική πολιτική» και είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια των Repos μιας εβδομάδας πάνω από τον πληθωρισμό. Μιλώντας στην ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της νομισματικής πολιτικής στην Άγκυρα, υποσχέθηκε την «αποτελεσματική και ανεξάρτητη» χρήση των νομισματικών εργαλείων που διαθέτει.
Η ξαφνική αποπομπή Νασί Αγκμπάλ στις 20 Μαρτίου προκάλεσε «βουτιά» στην τουρκική αγορά ξυπνώντας μνήμες από την προηγούμενη νομισματική κρίση της χώρας το 2018. Η αναταραχή δεν έχει κοπάσει καθώς σήμερα, Τρίτη, ο Ερντογάν αντικατέστησε και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Τσετινκαγιά με το πρώην στέλεχος της Morgan Stanley στη χώρα Μουσταφά Ντουμάν.
«Ο Καβσίογλου προσπάθησε να καθησυχάσει τους νευρικούς επενδυτές ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει σφιχτή και να εξασφαλίσει έτσι μια μικρή ανάσα για την λίρα», δήλωσε ο αναλυτής της Rabobank, Piotr Matys. «Ωστόσο θα δυσκολευτεί να πείσει τις αγορές μετά τις συνεχιζόμενες αλλαγές στην κεντρική τράπεζα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η λίρα διαπραγματεύθηκε σήμερα με πτώση 0,8% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 8,2688 λίρες ανά δολάριο, νωρίς το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ενισχύθηκε κατά 0,2% στο τέλος της συνεδρίασης έχοντας καταγράψει νωρίτερα απώλειες έως και 1,5%. Η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης στο 19,18%.
Το πραγματικό τέστ για τον νέο Διοικητή αναμένεται στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στις 15 Απριλίου και κάποιοι αναλυτές μεταξύ αυτών και ο Per Hammarlund, της SEB AB εκτιμούν ότι ο Καβσίογλου θα αναγκαστεί είτε θέλει είτε όχι να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του αν όχι με αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον, με διατήρησή τους προκειμένου να ανακουφίσει τις ανησυχίες της αγοράς, όπως είπε.
Σύμφωνα με τον Evren Kirikoglu, ανεξάρτητο αναλυτή στην Κωνσταντινούπολη «Το γεγονός ότι οι διοικητές της κεντρικής τράπεζας είναι «αναλώσιμοι» είναι αυτό που οδήγησε στο sell off της λίρας και όχι οι αποφάσεις για την αύξηση ή τη μείωση των επιτοκίων».