Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι η Αστυνομία ξεκίνησε διαρκή, ολομέτωπη επίθεση κατά της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια είναι στην αρχή, φάνηκαν τα πρώτα απτά αποτελέσματα.
Ο Αρχηγός είπε ότι οι έρευνες για τη Λαϊκή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ότι θα ζητηθεί επιπλέον δικαστική συνδρομή από άλλα κράτη.
Διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Europol, την Interpol και το FBI και ότι δεν υπάρχουν υποψίες για τρομοκρατικό κτύπημα στην Κύπρο. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ακόμα ότι το FBI, και το Cyber Tipline Notification διαβιβάζουν τα περισσότερα στοιχεία για την παιδική πορνογραφία, που παρουσιάζει αυξητική τάση.
Ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι παρά τα αυξημένα σοβαρά περιστατικά βίας εντός της οικογένειας το 2014 δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά σύνδεση της βίας με την οικονομική πίεση, ενώ ανέφερε πως στοιχεία στο εξωτερικό κατέδειξαν ότι η βαναυσότητα σε βάρος των ζώων συνοδευόταν με βία και σε βάρος των μελών της ίδιας οικογένειας.
Σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, διαφθορά και βία στους αθλητικούς χώρους είναι απότοκα της διολίσθησης των ηθικών αξιών και προειδοποίησε ότι η ανοχή σε κρούσματα βίας στους αθλητικούς χώρους θα είναι μηδενική.
Διεθνής τρομοκρατία
Σε ερώτηση για τα μέτρα αποτροπής τρομοκρατικού κτυπήματος που λαμβάνει η κυπριακή Αστυνομία, ο Αρχηγός ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις για πιθανό τρομοκρατικό κτύπημα στη χώρα μας, η διεθνής τρομοκρατία, όπως έχει εξελιχθεί, απαιτεί συνεχή εγρήγορση, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο, “λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα ασφάλειας και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την ΚΥΠ, ως επίσης με υπηρεσίες όπως η Europol, η Interpol και το FBI. Αποφεύγοντας να επεκταθεί, για ευνόητους λόγους, διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του ενδεχομένου διενέργειας τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παιδική πορνογραφία
Κληθείς να αναφερθεί στις αυξημένες συλλήψεις για παιδική πορνογραφία, που σημειώνονται τελευταία, ο κ. Χρυσοστόμου παρατήρησε ότι η μεγάλη αύξηση των υποθέσεων που αφορούν στην παιδική πορνογραφία στον τόπο μας, είναι γεγονός, επισημαίνοντας ότι αυξητική τάση παρατηρείται ανά το παγκόσμιο. Ο Αρχηγός είπε ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας και του ηλεκτρονικού εγκλήματος και βεβαίωσε ότι βασικό μέλημα της Αστυνομίας είναι η πρόληψη της διάδοσης τέτοιου υλικού στο διαδίκτυο και η λήψη μέτρων για τη διαγραφή του.
Συνεχίζοντας, είπε ότι μέσα από τη διερεύνηση των υποθέσεων, παρατηρείται ότι υπάρχει αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κατά κύριο λόγο του facebook, από ανήλικους. Πρόσθεσε ότι τα θύματα αποτείνονται στην Αστυνομία και υποβάλλουν παράπονο όταν υπάρχουν απειλές και εκβιασμοί από το θύτη, χωρίς μέχρι στιγμής καταγγελίες για κατ’ ιδίαν συναντήσεις θύματος με δράστη. Σημείωσε δε ότι παρουσιάζονται όλο και περισσότερες προσκλήσεις για προσωπική επαφή μεταξύ θύτη και θύματος.
Πρόσθεσε πως η Αστυνομία υιοθέτησε σύγχρονες μεθόδους, συνεργάζεται με διάφορους φορείς και μεριμνά για την ψυχολογική στήριξη και τη σωστή καθοδήγηση των παιδιών, συνεργάζεται με όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για αντιμετώπιση των συγκεκριμένων υποθέσεων, όπως είναι η Europol, η Interpol, o Διεθνής Οργανισμός Global Alliance Child Sexual Abuse online. Ανέφερε, επίσης, ότι τα περισσότερα στοιχεία λαμβάνονται από το FBI, και το Cyber Tipline Notification, μέσω του οποίου υπάρχει άμεση πληροφόρηση από όλες τις εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ (facebook, Google, twitter, instagram και άλλες) για θέματα παιδικής πορνογραφίας.
Περαιτέρω κάλεσε τους γονείς και τα παιδιά να απευθύνονται στην Αστυνομία όταν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, τονίζοντας ότι τα παιδιά προστατεύονται δια νόμου. Εξήγησε ακόμα ότι λαμβάνονται από τα παιδιά οπτικογραφημένες καταθέσεις, ούτως ώστε να μην απαιτείται η παρουσία τους στο Δικαστήριο.
Ενδοοικογενειακή βία λόγω οικονομικής πίεσης
Σε ερώτηση εάν η οικονομική ένταση αύξησε την ενδοοικογενειακή βία, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι υποθέτοντας ότι η βία καταγράφεται στους δείκτες εγκληματικότητας, κατά την τριετία 2011-2013 τα στοιχεία δείχνουν μείωση στους βασικούς δείκτες εγκληματικότητας στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι τόσο το σοβαρό έγκλημα και οι μικροπαραβάσεις, όσο και τα οικονομικά εγκλήματα παρουσίασαν πτωτική τάση. Εξήγησε ότι την ίδια περίοδο, ο δείκτης βίας στην οικογένεια, που λόγω μικρού απόλυτου μεγέθους είναι ευαίσθητος σε αυξομειώσεις, παρουσίασε αύξηση κατά 5,6% ή κατά 40 μονάδες το 2012 και κατά 2,4% ή κατά 18 μονάδες το 2013.
Επεσήμανε ωστόσο ότι η πρακτική που ακολουθείται σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία, είναι ότι αυτά δεν περιλάμβαναν όλο το φάσμα των καταγγελθέντων αδικημάτων, αλλά μόνο τις υπό διερεύνηση υποθέσεις και κατ΄ επέκταση, τα στατιστικά στοιχεία δεν παρουσιάζουν μία αυθεντική εικόνα σε σχέση με το έγκλημα και δήλωσε ότι έθεσε στρατηγικό στόχο τη διόρθωση της κατάστασης. Γι’ αυτό το λόγο εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την πτώση της εγκληματικότητας που δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία για τα έτη του 2011-2013.
Τα αστυνομικά-εγκληματολογικά αριθμητικά δεδομένα δεν δείχνουν αύξηση της βίας στην κυπριακή κοινωνία, παρουσιάζουν όμως μικρή και στατιστικά ελεγχόμενη αύξηση του δείκτη βίας στην οικογένεια, συνέχισε, αναφέροντας ότι θα ήταν αυθαίρετο να αποδώσουμε την όποια αυξομείωση της καταγεγραμμένης βίας στην οικονομική πίεση.
Ο κ. Χρυσοστόμου είπε ακόμα πως το 2014 παρατηρήθηκε πολύ ανησυχητική αύξηση των ενδοοικογενειακών φόνων και ανθρωποκτονιών, που διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2013, πρόσθεσε ότι αυτό σε συνδυασμό με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των περιστατικών αυτών και λόγω της πολύ ψηλής προβολής τους, δημιουργεί την αίσθηση της μεγάλης αύξησης της βίας στην οικογένεια, αλλά και της σύνδεσης του φαινομένου με την οικονομική κατάσταση. Δεν παύει, όμως, ο αυξημένος αυτός αριθμός του 2014 να έχει προκύψει κατά τα τελευταία 35 χρόνια σε τρεις άλλες χρονιές, περιλαμβανομένου του 1980, συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες της Βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά ότι παρατηρούνται περιστατικά άρνησης της Αστυνομίας να διερευνήσει καταγγελίες γυναικών για ενδοοικογενειακή βία και ότι Αστυνομικός Διευθυντής ως απάντηση παρέπεμψε σε βία κατά των ανδρών από τις συζύγους τους, ο Αρχηγός είπε ότι το γραφείο του επικοινώνησε, κατόπιν οδηγιών του, με την κυρία Κουκουμά για τη διευθέτηση συνάντησης το συντομότερο δυνατό για συζήτηση του όλου θέματος.
Τόνισε ότι η Αστυνομία είναι πολύ ευαίσθητη στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, αφού ένας από τους καθοριστικούς ρόλους της είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αλλά και διασφάλιση συνθηκών ασφαλείας για τους πολίτες. Εξήγησε ότι τα μέλη της Αστυνομίας για να μπορούν να επιτελέσουν αυτό το ρόλο, πρέπει να είναι ορθά εκπαιδευμένα ώστε να έχουν σωστή προσέγγιση όταν υποβάλλονται καταγγελίες.
Δίδεται ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Αστυνομίας σε όλες τις πτυχές που άπτονται της βίας στην οικογένεια, από την εκπαίδευση των δοκίμων αστυνομικών μέχρι τα ανώτερα στελέχη του σώματος, συμπλήρωσε.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι υπάρχει ένα ποσοστό παιδιών που είτε είναι μάρτυρες ή θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ένα μικρό ποσοστό ανδρών θυμάτων βίας στην οικογένεια, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, η τεράστια πλειοψηφία είναι οι γυναίκες.
Κοινοτική Αστυνόμευση
Ερωτηθείς εάν ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς πέτυχε να φέρει την Αστυνομία κοντά στον πολίτη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας αφού ανέφερε ότι ο θεσμός υιοθετήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής σύγχρονων και πιο αποτελεσματικών τρόπων εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, εδραίωσης μιας σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης Αστυνομίας – Κοινού και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, υπενθύμισε ότι εφαρμόστηκε σε πιλοτική βάση το 2003, σε τρεις Αστυνομικούς Σταθμούς με 27 μέλη της Αστυνομίας. Πρόσθεσε ότι σήμερα, υπηρετούν 74 Αστυνομικοί της Γειτονιάς, οι οποίοι καλύπτουν 115 δήμους/ και κοινότητες, με συνολικό πληθυσμό περίπου 630,000 κατοίκων. Ο κ. Χρυσοστόμου δήλωσε πως μέχρι σήμερα, δεν έχει διενεργηθεί εξειδικευμένη έρευνα για την αποτελεσματικότητα του θεσμού. Είπε ότι βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας και των απόψεων του κοινού, συμπεραίνουμε ότι ο θεσμός μόνο θετικά έχει να επιδείξει.
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας έκανε ειδική μνεία στο θεσμό του Παρατηρητή της Γειτονιάς, ο οποίος είναι συμπληρωματικός του Αστυνομικού της Γειτονιάς, αναφέροντας ότι μαζί οι δύο αυτοί θεσμοί αποτελούν τους βασικούς βραχίονες της Κοινοτικής Αστυνόμευσης. Πρόσθεσε ότι το Πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς, το οποίο εδράζεται στην εθελοντική και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στον αγώνα κατά του εγκλήματος, εφαρμόζεται σε 122 Δήμους και Κοινότητες, με 44.000 Παρατηρητές της Γειτονιάς.
Συνεχίζοντας, είπε ότι έχει διαπιστωθεί, ότι ο συνδυασμός της λειτουργίας αυτών θεσμών επιφέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και παραβατικότητας, συγκριτικά με τα αποτελέσματα στις περιοχές όπου λειτουργεί μόνο ένας από τους δύο θεσμούς. Ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε ότι η΄Κοινοτική Αστυνόμευση’, θέλει την Αστυνομία δίπλα στον πολίτη, που ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων φορέων, θεσμών και τοπικών αρχών στην πρόληψη του εγκλήματος, αλλά και που εμπεδώνει στον πολίτη ότι αποτελεί και δική του ευθύνη η ασφάλειά του.
Συμπλήρωσε ότι πρόκειται για τη νέα προσέγγιση αστυνόμευσης που εφαρμόζεται σταδιακά, σε συνδυασμό με την «΄Εξυπνη Αστυνόμευση» και την Αστυνόμευση με επίκεντρο την Πληροφορία.
Προστασία των ζώων και διάταγμα ex parte για παραμέληση σκύλου
Ερωτηθείς για το ρόλο της Αστυνομίας στον τομέα της προστασίας των ζώων και τη σύνδεση της βάναυσης συμπεριφοράς σε βάρος ζώων με βίαιες συμπεριφορές σε βάρος ανθρώπων, ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε ότι η προστασία των ζώων και η ουσιαστική αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησής τους, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για την κυπριακή κοινωνία και για την ίδια την Αστυνομία. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησης των Δοκίμων Αστυνομικών στην Αστυνομική Ακαδημία, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα. Είπε ότι διδάσκονται οι πρόνοιες της νομοθεσίας σχετικά με τις πράξεις και παραλείψεις που συνιστούν κακοποίηση των ζώων και οι αστυνομικές ενέργειες που απαιτούνται όταν καταγγελθεί πυροβολισμός, δηλητηρίαση ή άλλου είδους κακοποίηση ζώου. Ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως κατά καιρούς η Αστυνομία αντιμετωπίζει απαράδεκτα και καταδικαστέα περιστατικά βαναυσότητας και σκληρότητας εναντίον ανυπεράσπιστων ζώων. Πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το λόγο πρόσφατα ενεπλάκησαν στην εφαρμογή του νόμου για την προστασία των ζώων οι κοινοτικοί Αστυνομικοί, ενώ έχουν οριστεί δύο αξιωματικοί σε κάθε επαρχία ως σημεία επαφής με το κοινό.
Ο Αρχηγός είπε ότι έμπρακτη απόδειξη της βαρύτητας που προσδίδεται στην προστασία των ζώων, αποτέλεσε η εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος (διάταγμα ex parte), για κατακράτηση σκύλου σε πρόσφατη υπόθεση εγκατάλειψης του ζώου από τον ιδιοκτήτη του και διαβίωσης του σε άθλιες συνθήκες, αλλά και η διοργάνωση, για πρώτη φορά, ημερίδας από την Αστυνομία, με θέμα την προστασία των ζώων.
Περαιτέρω σημείωσε ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένες μελέτες που να συνδέσουν άμεσα την κακοποίηση ζώων με βίαιες συμπεριφορές σε βάρος ανθρώπων. Ωστόσο, συνέχισε “χωρίς να είμαι απόλυτος, εκτιμώ ότι μία τέτοια συμπεριφορά έναντι ζώων αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου βάναυσης συμπεριφοράς και έναντι ανθρώπων”. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι βάσει στοιχείων που συλλέχθηκαν στο εξωτερικό, στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων βίας στην οικογένεια, φαίνεται να υπάρχει ως ένα βαθμό, συσχετισμός, μεταξύ κακοποίησης μελών της οικογένειας και κατοικίδιων ζώων της ίδιας οικογένειας.
Ο χουλιγκανισμός στους αθλητικούς χώρους χρήζει βαθύτερης προσέγγισης
Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού και της βίας στους αθλητικούς χώρους, ο Αρχηγός σημείωσε ότι πρόκειται για κατ’ εξοχήν ψυχοκοινωνικό φαινόμενο, το οποίο θα έπρεπε προ πολλού να τύχει χειρισμού, ως τέτοιο, από την Πολιτεία, τα θεσμικά της όργανα και άλλους θεσμούς μέσα από μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, με επίκεντρο την παιδεία και την εμπέδωση της ανοχής και της αποδοχής της διαφορετικότητας και του ευ αγωνίζεσθαι από την παιδική ηλικία. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικές και άμεσες διαδικασίες στην προσαγωγή των αδικοπραγούντων ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και η θεσμοθέτηση και επιβολή αυστηρών ποινών, όπως ισχύουν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Πρόσθετα διατύπωσε την εκτίμηση ότι η αναθεωρημένη νομοθεσία για τη βία στους αθλητικούς χώρους, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
Είπε ακόμα ότι εφαρμόζεται η στρατηγική της μηδενικής ανοχής σε αυτό το απαράδεκτο και επικίνδυνο φαινόμενο, κατά τρόπο που να μετουσιώνεται κάθε φορά στην πρόληψη ή και στην καθολική πάταξή του. “Ο κάθε ένας που παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία θα έχει τις επιπτώσεις που αυτή προνοεί”, συμπλήρωσε.
Διαφθορά στο ποδόσφαιρο
Σχολιάζοντας το φαινόμενο διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, ο Αρχηγός Αστυνομίας είπε στο ΚΥΠΕ ότι τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που παρατηρούνται στον τόπο είναι απότοκο της κοινωνικής κουλτούρας που έχει καλλιεργηθεί, στην οποία κυριαρχεί ο ατομικισμός, η θεοποίηση του χρήματος, ο καιροσκοπισμός, η έλλειψη κοινωνικής ευθύνης, η ιδιοτέλεια, αλλά και η συρρίκνωση των θεμελιωδών αρχών, αξιών και ιδανικών που θα πρέπει να διακρίνουν μια κοινωνία, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της.
Πρόσθεσε ότι η διαφθορά και διαπλοκή στο ποδόσφαιρο αποτελεί μία ακόμη πτυχή του όλου κοινωνικού φαινομένου. “Είναι κοινά παραδεκτό ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των πολύ αρνητικών καταστάσεων, που υπομονεύουν την κοινωνική συνοχή και κλονίζουν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, απαιτείται η ύπαρξη και λειτουργία ισχυρών και αποτελεσματικών ελεγκτικών και κατασταλτικών μηχανισμών”, συνέχισε.
Ο Αρχηγός ανέφερε ότι η Αστυνομία ξεκίνησε διαρκή, ολομέτωπη επίθεση κατά της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η προσπάθεια σε συνάρτηση με τη δράση, τόσο της Νομικής, όσο και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, άρχισε να παρουσιάζει αποτελέσματα και επεσήμανε ότι “είμαστε όμως ακόμη στην αρχή”.
΄Οσον αφορά στις πρόσφατες καταγγελίες για διαφθορά και διαπλοκή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του τόπου, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία για ποινικές διώξεις αναφορικά με τρεις υποθέσεις και οι εξετάσεις συνεχίζονται ώστε να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα στοιχειοθέτησης και άλλων υποθέσεων.
Έρευνες για την καταστροφή της οικονομίας
Ερωτηθείς για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες για την καταστροφή της οικονομίας, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι η ανακριτική ομάδα που διερευνά τις υποθέσεις αυτές, εργάζεται άοκνα, μεθοδικά με αφοσίωση και ευσυνειδησία, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για δύσκολο και ταυτόχρονα πολύπλοκο ανακριτικό έργο, το οποίο αφορά ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, για τη χρονική περίοδο 2006-2013. Συνεχίζοντας, είπε ότι με τη συνδρομή και των εμπειρογνωμόνων που εργοδότησε η Νομική Υπηρεσία, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε μέσα από υπεύθυνη και ενδελεχή διερεύνηση των υποθέσεων, να τεκμηριωθούν πλήρως οι υπό διερεύνηση υποθέσεις και να παρουσιαστούν ενώπιον Δικαστηρίου.
Υπενθύμισε ότι η υπόθεση που αφορά στις δηλώσεις σε σχέση με την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου, βρίσκεται ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διερεύνηση παρόμοιας υπόθεσης, που αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα.
Σημείωσε επίσης ότι στο πλαίσιο των ανακρίσεων για τις υποθέσεις αυτές, υποβλήθηκαν από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σειρά από χώρες αιτήματα για παροχή δικαστικής συνδρομής. Εξήγησε ότι κάποια από τα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και το περιεχόμενό των απαντήσεων αξιολογείται, κάποια άλλα έχουν απαντηθεί εν μέρει, ενώ υπάρχει αριθμός αιτημάτων, για τα οποία δεν δόθηκαν απαντήσεις.
Απόδοση Αστυνομικού σώματος
Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από την απόδοση και την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας σήμερα, ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκαθίδρυσης ριζοσπαστικών καινοτομιών και αλλαγών και την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις, οι οποίες συνεχώς μεταβάλλονται.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Αστυνομίας Κύπρου είναι το ανθρώπινο της δυναμικό, καθότι η τεράστια πλειοψηφία των μελών του σώματος διέπονται από αρχές, αξίες και ιδανικά, άκρως απαραίτητα για το λειτούργημα του Αστυνομικού, αναφέροντας ότι “οδεύουμε προς την ορθή κατεύθυνση”.
Ο Αρχηγός ανέφερε πως ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά από την αρχή, οι αντικειμενικές δυσκολίες είναι πολλές και τα ζητήματα πολύπλοκα και πολυδιάστατα και τόνισε ότι “προχωρούμε βήμα προς βήμα, σε καινοτομίες και αλλαγές, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα”.
Δηλώνοντας σίγουρος ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που επέφερε η οικονομική κρίση στην Αστυνομία ως οργανισμό και με προμετωπίδα το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό θα τα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας, ενώ πρόσθεσε “ότι τα καλύτερα έπονται”.