Η δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών, η καλύτερη διαχείριση Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών, αλλά και ο ρόλος των οριοφυλάκων, ήταν, μεταξύ άλλων, τα θέματα που συζήτησαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου με την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κα Άννα Κουκκίδη-Προκοπί
Η συνάντηση, που συγκάλεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Ιωάννου, ήταν στη παρουσία υπηρεσιακών, μεταξύ αυτών και ο Αρχηγός της Αστυνομίας και οι Γενικοί Διευθυντές των δυο Υπουργείων.
Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός είπε ότι στόχος της συνάντησης ήταν «να υπάρξει ένας συντονισμός όσον αφορά θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για το μεταναστευτικό».
«Ο ρόλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας στον χειρισμό των θεμάτων του μεταναστευτικού είναι ουσιαστικός», γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, σημείωσε ο κ. Ιωάννου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε ότι έχουν συζητηθεί «θέματα που αφορούν πρωτίστως και κυρίως το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Υφυπουργείου Μετανάστευσης με την εμπλοκή της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης». Στόχος της Κυβέρνησης, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, είναι μέχρι αρχές Ιουνίου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι μέχρι σήμερα το πλάνο είναι εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Επισήμανε ότι παρότι έχουν συμφωνηθεί όλα τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν στο νομοσχέδιο, υπάρχουν διάφορες εκκρεμότητες που έπρεπε να συζητηθούν και να επιλυθούν.
Σε ό,τι αφορά στους οριοφύλακες, είπε ότι κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε για την εκπαίδευσή τους, ενώ συζητήθηκε η εμπλοκή και ο ρόλος που θα διαδραματίσουν στην επιτήρηση της πράσινης γραμμής. Θα γίνει ακόμα μια συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα για την οριστικοποίηση επιμέρους θεμάτων, πρόσθεσε.
Αναφερθείς στο Γραφείο Επιστροφών, σημείωσε ότι «έχει ουσιαστικό ρόλο στις εθελούσιες επιστροφές μεταναστών». Έχουν τεθεί υψηλοί στόχοι, οι οποίοι για να επιτευχθούν χρειάζεται, όπως ανάφερε, κάποια περαιτέρω ενίσχυση. «Έχουμε συζητήσει και με την Υπουργό και με τον Αρχηγό της Αστυνομίας κάποιες άλλες ανάγκες, και περισσότερο τρόπους επικοινωνίας και λειτουργία μεταξύ των αρμοδίων, ούτως ώστε να αυξήσουμε τις επιστροφές και να μειώσουμε τις ροές», διευκρίνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Πρόσθεσε ότι τη συνάντηση απασχόλησε, επίσης, και η «καλύτερη διαχείριση των Κέντρων Φιλοξενίας».
Από πλευράς της, η κα Κουκκίδη – Προκοπίου στις δηλώσεις της μίλησε για «κοινό στόχο». «Υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο Υπουργείων και είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει σύμπλευση, να υπάρχει κοινή φιλοσοφία στην αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος, όπως είναι το μεταναστευτικό», είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης.
Αφού χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση, ενημέρωσε ότι «θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες μέχρι να καταλήξουμε και με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης».
«Εμείς ως Υπουργείο Δικαιοσύνης, και βεβαίως μιλώντας και εκ μέρους της Αστυνομίας, είμαστε πάντα στη διάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα επιχειρησιακά θέματα που προκύπτουν από τη μεταναστευτική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και είμαι αισιόδοξη ότι επειδή τα κανάλια επικοινωνίας είναι ανοιχτά, η σχέση είναι παραγωγική, θα έχουμε επιτυχία στους στόχους, που βεβαίως είναι υψηλοί και δύσκολοι», ανάφερε.
«Όταν υπάρχει συνεργασία τα πάντα μπορούν να γίνουν εφικτά», διαμήνυσε η Υπουργός.
Ερωτηθείς ο Υπουργός Εσωτερικών πώς θα μειωθούν οι ροές και πώς θα συντομεύσουν οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου, απάντησε πως αυτό θα γίνει εφικτό με «συνδυασμό μέτρων». Αναφέρθηκε στην επιτήρηση της πράσινης γραμμής με την ενεργοποίηση των οριοφυλάκων το οποίο, όπως είπε, θα αποτελέσει αποτρεπτικό μέτρο, ενώ επιπλέον θα βοηθήσει και στη σύλληψη των διακινητών.
«Ως Υπουργείο Εσωτερικών και ως κυβέρνηση θεωρούμε ότι για να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές, αυτό έχει σχέση με την Τουρκία και την εργαλειοποίηση που τυγχάνει το μεταναστευτικό από την Τουρκία». Υπενθύμισε ότι το 95% των παράτυπων μεταναστών έρχονται αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη στα κατεχόμενα και μετά περνούν στις ελεύθερες περιοχές.
Συμπλήρωσε ότι «επενδύουμε πάρα πολύ στο Σχέδιο Δράσης Ανατολικής Μεσογείου», ενημερώνοντας σχετικά ότι αυτός ήταν και ο σκοπός του ταξιδιού του την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου ενημέρωσε τους υπηρεσιακούς για τις θέσεις της κυπριακής πλευράς «για το τι πρέπει να μπει στο σχέδιο δράσης».
«Μετά χαράς μου μεταφέρθηκε ότι υπάρχει συναντίληψη, τουλάχιστον όσον αφορά στις δράσεις που εμείς προτείνουμε και στο τι επεξεργάζονταν αυτοί», είπε χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «πολύ καλό νέο». Σε σχέση με τα χρονικά πλαίσια εφαρμογής ή δημοσιοποίησης του Σχεδίου Δράσης, «στόχος είναι αυτό να γίνει στο επόμενο Συμβούλιο Αρχηγών που είναι τον Ιούνιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των εκλογών στην Τουρκία», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Ο Υπουργός επανάλαβε ότι επενδύει στο σχέδιο δράσης που είναι μια σειρά ενεργειών, πως υπάρχει συναντίληψη με την ΕΕ και πως ευελπιστεί στην άμεση εφαρμογή του.
Απαντώντας άλλη ερώτηση, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι «έχουν ξεκινήσει εργασίες 27 νέοι εξεταστές αιτήσεων ασύλου, αυτό που είχαμε εξαγγείλει. Μέσα στον Μάιο θα προσληφθούν ακόμα 16 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου. Εν ολίγοις, θα διπλασιαστούν οι εξεταστές, άρα ήδη είμαστε σε θέση από σήμερα να εξετάζουμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου».
Αναφερθείς στις προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο, πρόσθεσε πως κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του Ανωτάτου, έχουν γίνει κάποιες επιπλέον ρυθμίσεις και έχει αυξηθεί κι εκεί ουσιαστικά ο ρυθμός εξέτασης. «Αυτή τη στιγμή εξετάζουν πολύ περισσότερες αιτήσεις απ’ ό,τι δέχονται, άρα είναι σε θέση να εξετάζουν και αιτήσεις που εκκρεμούσαν», διευκρίνισε ο Υπουργός. «Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Έχουμε ήδη πάρει μέτρα που ήταν και προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και υλοποιούνται», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.