“Αν η χώρα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, αυτή θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ”

«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δε μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης, χωρίς νέους όρους. Εξάλλου, μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δε μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ιω. Στουρνάρας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και τονίζει πως «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, κι αυτά θα γίνουν».

Ερωτηθείς για τις δυνατότητες της Ελλάδες να δανειστεί από τις αγορές, ο κ. Κ. Στουρνάρας απαντά ότι «δεν έχουμε τις δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να βγούμε στις αγορές, που είναι, πρώτον, η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος και, δεύτερον, η εμφάνιση θετικού ρυθμού ανάπτυξης στο ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα».

«Στο τέλος του έτους θα κριθεί αν θα έχουμε τελικά πρωτογενές πλεόνασμα φέτος ή θα το πετύχουμε την επόμενη χρονιά», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει: «Με βάση τα αποτελέσματα του 2013 θα ληφθούν και οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το ποσό της νέας χρηματοδότησης, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους μας και τη μειωση των επιτοκίων δανεισμού μας».

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι υπάρχει θετική τάση στα έσοδα τους τελευταίους μήνες. «Υπάρχει πολύ ψωμί για έσοδα από της offsore. Εχουν εντοπιστεί 10 χιλιάδες από τις οποίες έχει ελεγχεί μόνο 41 και έχουν αποδώσει έσοδα 13 εκατ. ευρώ. Αν οι 41 δίνουν 13 εκατ. φανταστείτε οι 10.000 offsore τι έσοδα μπορούν να φέρουν», διευκρινίζει ο κ. Στουρνάρας. Ομολογεί, όμως, ότι το υπουργείο κινείται αργά, δεν διαθέτει τεχνογνωσία για τέτοιου είδους ελέγχους και υπάρχει δισταγμός στον καταλογισμό φόρων.