Αντονι Φάουτσι: Μετά την Όμικρον, ίσως μπορέσουμε να ζήσουμε με τον κορωνοϊό

Εκτίμηση για το μέλλον της πανδημίας του κορωνοϊού έκανε ο κορυφαίος Αμερικανό επιδημιολόγο, Άντονι Φάουτσι.

Παρά τον αριθμό ρεκόρ των ασθενών που νοσηλεύονται με covid-19 οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται «στα πρόθυρα» μιας μεταβατικής περιόδου, μετά την οποία θα είναι δυνατό να «ζουν με» τον ιό, εκτίμησε χθες Τρίτη ο σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης Άντονι Φάουτσι.

Το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον με την εκπληκτική, πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητά του να μεταδίδεται τελικά θα μας βρει σχεδόν όλους», επεσήμανε ο Φάουτσι μιλώντας στο Center for Strategic and International Studies (CSIS).

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξαλείψουμε» αυτό τον ιό, τόνισε ο Φάουτσι, με δεδομένη τη μεταδοτικότητά του, την τάση του να μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη και τον μεγάλο αριθμό των ανεμβολίαστων κατά της covid-19.

Όμως «καθώς η Όμικρον ανεβαίνει και κατεβαίνει», οι ΗΠΑ τελικά θα εισέλθουν σε μια νέα φάση «στην οποία θα υπάρχει αρκετή προστασία στην κοινότητα, αρκετά διαθέσιμα φάρμακα ώστε, όταν κάποιος μολύνεται και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να είναι εύκολο να λάβει θεραπεία», εξήγησε ο επιδημιολόγος.

«Όταν φτάσουμε εκεί, αυτή θα είναι η μετάβαση και ενδέχεται να είμαστε στα πρόθυρά της τώρα», επεσήμανε ο Φάουτσι. Ωστόσο ο επιδημιολόγος υπογράμμισε ότι με δεδομένο ότι στις ΗΠΑ καταγράφονται αυτή την περίοδο σχεδόν ένα εκατομμύριο μολύνσεις την ημέρα, 150.000 άνθρωποι νοσηλεύονται με covid-19 και περισσότεροι από 1.200 πεθαίνουν λόγω της νόσου καθημερινά «δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».

Αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ νοσηλεύονται με covid-19 σχεδόν 146.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Από αυτούς σχεδόν 24.000 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν λίγο περισσότεροι από 142.000 ασθενείς και είχε καταγραφεί στις 14 Ιανουαρίου 2021.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να πούμε με αποδεκτό τρόπο ‘ζούμε με’” τον ιό, εξαιτίας κυρίως της πίεσης που ασκείται αυτή την περίοδο στο σύστημα υγείας, εξήγησε ο Φάουτσι “Αλλά πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.

Αν και δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς η επιδημία, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ιό να κυριαρχεί στις ζωές μας για πολύ καιρό ακόμη», εκτίμησε ο επιδημιολόγος, ζητώντας να υιοθετηθεί «μια νέα στρατηγική».

Σαρώνει τις ΗΠΑ ο κορωνοϊός
Στις ΗΠΑ καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων λόγω του Όμικρον, το οποίο έχει κυριαρχήσει στη χώρα. Από τα τέλη Δεκεμβρίου καταγράφονται στις ΗΠΑ αριθμοί ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19, ενώ κατά μέσο όρο περίπου 18.500 ασθενείς με covid διακομίζονται καθημερινά στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).