Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σήμερα μετά από συνεδρία της Επιτροπής, δήλωσε ότι ο Συνεργατισμός χρειάζεται κεφάλαια και επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση άντλησε κεφάλαια από τον Συνεργατισμό πέραν των 2 δις ευρώ, σήμερα ο συνεργατισμός κρατικοποιείται για κεφάλαια ύψους 1,5 δις.
Κάνοντας λόγο για παραδοξότητα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «είναι σαν να σου χρωστά κάποιος και επειδή σου χρωστά σου παίρνει και το σπίτι σου» και πρόσθεσε ότι αυτό ζητά η Κυβέρνηση και δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά την εξυγίανση και αναδιάρθρωση του, ο Συνεργατισμός θα επανέλθει σε μια προηγούμενη κατάσταση «χωρίς την κακοδιαχείριση και τα πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια», ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι η φυσιογνωμία του συνεργατισμού θα αλλάξει.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Βουλή καλείται να εξετάσει μια σειρά νομοσχεδίων που στοχεύουν στη στήριξη του Συνεργατισμού.
«Για να πάρουμε το 1,5 δις της δεύτερης δόσης πρέπει να γίνει μεταφορά της εποπτείας του συνεργατισμού στην Κεντρική Τράπεζα», συνέχισε αναφέροντας ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα πριν από το επόμενο Eurogroup πρέπει να ψηφιστούν 14 νομοσχέδια.
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι προβλέπει πως στις επόμενες δύο συνεδρίες της Βουλής θα εξετασθούν αυτά τα 14 νομοσχέδια.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ούτε το Υπουργείο Οικονομικών ούτε η Κεντρική Τράπεζα μπόρεσαν να δώσουν διαβεβαιώσεις ότι θα διασωθεί ο Συνεργατισμός με το 1,5 δις, είπε πως πρέπει να επιτευχθούν πολλοί παράλληλοι στόχοι μέχρι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των αγορών.
Μέχρι τότε κανείς δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις, είπε συμπληρώνοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι θα βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση και είπε ότι θα απαγορεύεται ο δανεισμός των ανεξάρτητων μελών των ΔΣ των Συνεργατικών και μη ανεξάρτητοι Σύμβουλοι θα δικαιούνται να δανείζονται μέχρι ενός ορίου που αυτό θα είναι μόνο 500.000 ευρώ.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ ζήτησε επίσημη διαβεβαίωση, γραπτή ανάλυση με τους υπολογισμούς που έγιναν ώστε να αποδεικνύεται καθαρά ότι η κρατική βοήθεια του 1,5 δις που ζητείται από τη Βουλή να εγκρίνει θα είναι επαρκής για τη διάσωση του Συνεργατισμού.
Πρόσθεσε ότι με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών διαφάνηκε ότι ίσως να μην ήταν απόλυτα αναγκαίο να δοθεί αμέσως 1,5 δις κρατικής βοήθειας στο Συνεργατισμό και διατύπωσε τη θέση ότι εάν ήταν δυνατό θα μπορούσαμε να σκεφθούμε την τμηματική αποδέσμευση του ποσού.
Ανέφερε ότι αναμένονται από την Κεντρική Τράπεζα οι ακριβείς αριθμοί και σενάριο επί του οποίου στηρίζεται η διάσωση του Συνεργατισμού και 1,5 δις.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως όντως ο Υπουργός Οικονομικών δεν είναι διατεθειμένος να δώσει διαβεβαίωση ότι με το ποσό αυτό διασώζεται ο Συνεργατισμός, επανέλαβε ότι «θέλουμε τη γραπτή σαφή διαβεβαίωση με αριθμούς αυτών οι οποίοι έχουν κάνει τους υπολογισμούς» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να γίνει ξανά της Λαϊκής».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε πως τα νομοσχέδια, των οποίων η ψήφιση σε νόμους απαιτείται για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, προβλέπουν ότι η εποπτεία των 18 συνεργατικών ιδρύματα που θα απομείνουν μεταφέρεται στην Κεντρική Τράπεζα και τη δομή του πλαισίου μέσα από το οποίο το κράτος θα συμμετέχει στις συνεργατικές πιστωτικές εταιρείες.
Άλλα δύο νομοσχέδια αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συνέχισε προσθέτοντας πως με βάση της ενημέρωσης της οποίας έτυχε η Επιτροπή Οικονομικών έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο 8 από τα 14 νομοσχέδια, ενώ κάποια άλλα εκκρεμούν.
Διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν διαβιβαστεί όλα τα νομοσχέδια στη Βουλή, ο κ. Λαμάρης εξέφρασε ανησυχία κατά πόσο θα συνεχίσει η χώρα να έχει συνεργατικό κίνημα όπως το γνωρίζουμε με κοινωνικές ευαισθησίες.
Ανησυχία εξέφρασε και για το μηχανισμό μέσα από τον οποίο το κράτος θα συμμετέχει και με ποιο τρόπο θα γίνει η επαναγορά του μεριδίου του των συνεργατικών.
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι δεν θα επιβληθεί κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων και σημείωσε ως αρνητικό το γεγονός ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ο συνεργατισμός κρατικοποιείται με συνεπακόλουθο τη ριζική αλλαγή στη φυσιογνωμία του Συνεργατισμού.
Σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, κύριος στόχος της ΕΔΕΚ είναι να διατηρηθεί ο συνεργατισμός και ο κοινωνικός του ρόλος μέσα από σωστό σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι από τη σημερινή ενημέρωση της Βουλής επιβεβαιώθηκε ότι ο Συνεργατισμός θα είναι μια ακόμα τράπεζα με τα χαρακτηριστικά μιας κανονικής τράπεζας.
Παρατηρώντας ότι κάποια Συνεργατικά ήδη θεωρούν ότι κερδίζουν από τη διαφορά των καταθετικών και των δανειστικών επιτοκίων και αναφέροντας ότι ο Συνεργατισμός θα είναι κρατική τράπεζα, πρόσθεσε πως ο μεγάλος φόβος πολλών είναι εάν η Κυβέρνηση σε μια ανάγκη που θα προκύψει αναγκαστεί να εκποιήσει το μετοχικό της κεφάλαιο ή μέρος του, με αποτέλεσμα οι εγγυήσεις του κοσμάκη σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρεθούν στα χέρια ενός στυγνού επιχειρηματία.