Η παγκόσμια κατανάλωση καφέ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% με 2% ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την επικεφαλής του International Coffee Organization, Βανούσια Νογκέιρα η οποία εκτίμησε πως η παραγωγή καφέ πρέπει να αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια σάκους 60 κιλών την επόμενη 8ετία.
Σύμφωνα με δηλώσεις της στο πρακτορείο Bloomberg, «αναγκαστήκαμε να επικαιροποιήσουμε τις εκτιμήσεις μας, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία όπως ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρώπη και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η αύξηση του 3,3% που είχαμε υπολογίσει προηγουμένως ήταν υπερβολικά αισιόδοξη. Η αντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στην παγκόσμια αγορά θα εξισορροπηθεί τα επόμενα δύο με τρία έτη, από το τρέχον έλλειμμα».
Σύμφωνα με τη Νογκέιρα, η παγκόσμια αγορά χρειάζεται περισσότερους κόκκους ποικιλίας arabica και robusta, αλλά η αύξηση της παραγωγής και της ζήτησης θα είναι μεγαλύτερη. Οι παραγωγοί arabica στρέφονται στην παραγωγή κόκκων robusta λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενώ τα καφεκοπτεία ενδέχεται να αυξήσουν τη χρήση των φθηνότερων ποικιλιών robusta στα προϊόντα τους. «Εάν έχουμε robusta υψηλότερης ποιότητας, οι καταναλωτές δε θα νιώσουν τη διαφορά στους καφέδες τους», τόνισε η Νογκέιρα.
Παράλληλα, βάσει της ανάλυσης του Οργανισμού, πολλές είναι οι αγορές ανά τον πλανήτη που προσπαθούν να παράγουν ή να εισάγουν υψηλής ποιότητας robusta. Το Βιετνάμ, για παράδειγμα έχει ήδη ξεκινήσει την αύξηση της παραγωγής της ποικιλίας και τη χρήση του σε νέα blends.
Το International Coffee Organization προβλέπει πως η πρωτοκαθεδρία του Βιετνάμ στην παγκόσμια παραγωγή robusta δε θα απειληθεί από την αύξηση παραγωγής conilon (σ.σ. βραζιλιάνικο robusta) της Βραζιλίας, αφού το μεγαλύτερο μέρος αυτής θα διοχετευθεί στην εγχώρια αγορά. Τα κράτη-παραγωγοί καφέ θα πρέπει να αυξήσουν την εγχώρια κατανάλωσή τους έτσι ώστε να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.
Το Βιετνάμ, από την πλευρά του, προβλέπει αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης της τάξης του 5%-10% τα επόμενα χρόνια, από τους τρέχοντες 300.000 τόνους, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν 170.000 τόνους στιγμιαίου καφέ.
Σύμφωνα με τον Ντο Χα Ναμ, αντιπρόεδρο της ένωσης παραγωγής καφέ της χώρας, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ θα μειωθούν την περίοδο του 2022-2023 λόγω της μειωμένης παραγωγής και της οικονομικής κρίσης.
Σημειωτέον πως το International Coffee Organization είναι ένα διεθνές γκρουπ εισαγωγέων και εξαγωγέων καφέ οι οποίοι εκπροσωπούν το 90% της παγκόσμιας παραγωγής και το 60% της παγκόσμιας κατανάλωσης.