Ο πρώην δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας η τέως έκτακτη δημοτική υπάλληλος Μαρία Σολομωνίδου , ο σύζυγος της Κωνσταντίνος Σύφαντος και ο πατέρας της Ηλίας Σολομωνίδης βρέθηκαν σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη γνωστή υπόθεση αποστολής απειλητικών μηνυμάτων προς τον νυν Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, την Αναπληρώτρια Δημοτικό Μηχανικό του Δήμου Ανδρούλλα Ευθυμίου και του δημοσιογράφου Κώστα Νάνου.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 11 κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, γραπτές απειλές για φόνο, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία και απειλητικά ενοχλητικά μηνύματα. Κατά την προηγούμενη δικάσιμο και οι τέσσερις αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
Η υπόθεση αναβλήθηκε μετά από αίτημα του δικηγόρου Μιχάλη Πική για τις 30 .9.2015
Ο συνήγορος υπεράσπισης των Μαρίας Σολομωνίδου, Κωνσταντίνου Σύφαντου και Ηλία Σολομωνίδη δικηγόρος Μιχάλης Πικής στην σημερινή δικάσιμο ζήτησε αναβολή με το αιτιολογικό ότι στο ανώτατο δικαστήριο έχει υποβληθεί αίτηση φύσεως (CERTIORARI) προς ακύρωση των διαταγμάτων εξασφάλισης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που αφορούσαν την παρούσα υπόθεση.
Όπως ανέφερε ο κ. Πικής το ανώτατο δικαστήριο έδωσε άδεια για καταχώρηση αιτήσεως φύσεως (CERTIORARI) αφότου έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως συζητήσιμη υπόθεση.
Πρόσθεσε επίσης, πως έχει κατατεθεί από δικής του πλευράς γραπτή αγόρευση ενώ εκκρεμή η κατάθεση αγόρευσης από την Δημοκρατία και η υπόθεση είναι ορισμένη για τις 2 .6.2015 για οδηγίες ενώ ανέφερε η Δημοκρατία έφερε ένταση στην έκδοση των διαταγμάτων φύσεως (CERTIORARI).
Η αίτηση στηρίζεται, ανέφερε ο κ. Πικής, σε απόφαση ουσιαστικά του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της πλήρους ολομέλειας ημερομηνίας 8 Απριλίου 2014 στην οποία αποφασίστηκε ότι η οδηγία 24/2006 είναι άκυρη λόγω παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας υπό το πρίσμα των άρθρων 7 και 8 του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ ο οποίος από την 1η Δεκεμβρίου του 2009 με τη συνθήκη της Λισαβόνας κατέστη μέρος του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού δικαίου.
Ο κ. Πικής ανέφερε επίσης πως ο κυπριακός νόμος 183(Ι) 2007 για την εξασφάλιση τηλεπικοινωνιακών δεδομένων θεσπίστηκε για σκοπούς εναρμόνισης με την οδηγία 24/2006 την οποία – όπως είπε- η πλήρης ολομέλεια του δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε άκυρη .
Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Γιώργος Βλάμης όρισε εκ νέου την υπόθεση για ακρόαση στις 30.9.2015 αφού έκρινε πως το αποτέλεσμα της διαδικασίας που εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα οδηγήσει σε σημαντική εξέλιξη , αν όχι καταλυτικής φύσεως για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.
Θεωρώ, είπε ο κ. Βλάμης, ότι η έγκριση του αιτήματος του συνηγόρου υπεράσπισης θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς της δικαιοσύνης.
Διέταξε επίσης όπως οι μάρτυρες κατηγορίας στην επόμενη δικάσιμο να είναι παρόντες.
Το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης της Μαρίας Σολομωνίδου δικηγόρου Μιχάλη Πική για αλλαγή των όρων ώστε να εξασφαλιστεί η αφαίρεση του ονόματος της πελάτισσας του από το κατάλογο των προσώπων των οποίων η έξοδος από την Κυπριακή Δημοκρατία απαγορεύεται, απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.
Ο κ. Πικής είχε ζητήσει μάλιστα αντί η Μ. Σολομωνίδου να υπογράψει εγγύηση ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ με έναν αξιόχρεο εγγυητή, να υπογράψει εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να μπορεί να μεταβαίνει στο εξωτερικό με την αφαίρεση του ονόματος της από το stop list λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων .
Η κατηγορούσα αρχή με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα ζήτησε ωστόσο εκτός από την υπογραφή της εγγύησης 50 χιλιάδων ευρώ η Μ. Σολομωνίδου να παρουσιάζεται δύο φορές την εβδομάδα στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό προκειμένου να της αφαιρεθεί το όνομα της από το stop list. Ο εκπρόσωπος μάλιστα της κατηγορούσας αρχής ανέφερε πως το θέμα του Ανωτάτου δεν σχετίζεται με τους όρους εγγύησης.
Ο συνήγορος υπεράσπισης δικηγόρος Μιχάλης Πικής είπε πως η παρουσία της πελάτισσας του στον αστυνομικό σταθμό δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Πρόσθεσε μάλιστα πως το αίτημα που είναι στο Ανώτατο δικαστήριο για ακύρωση του διατάγματος τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και ότι εκ πρώτης όψεως υπάρχει συζητήσιμη υπόθεση εξ αντικειμένου αδυνατίζει την ισχύ της υπόθεσης με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται τόσο δραστικοί όροι εγγύησης για την εξασφάλιση της παρουσίας της Μ. Σολομωνίδου στο Δικαστήριο. Πρόσθεσε μάλιστα πως η αύξηση του ποσού στους όρους εγγύησης από 10 χιλ. ευρώ σε 50 χιλ. ευρώ είναι αρκετή.
Ο δικαστής Γ. Βλάμης ανέφερε πως τα αδικήματα είναι σοβαρής φύσεως και το ποιά έκβαση ανέφερε θα πάρει η διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Υπό αυτές τις περιστάσεις ανακοίνωσε και με γνώμονα ότι δεν είναι τόσο συχνή η ανάγκη της μετάβασης της κατηγορούμενης στο εξωτερικό , το αίτημα υπό τις περιστάσεις απορρίπτεται.
Ως εκ τούτου για τους κατηγορούμενους Σάββα Βέργα και Μαρία Σολομωνίδου θα ισχύουν οι ίδιοι περιοριστικοί όροι δηλαδή εγγύηση ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ με έναν αξιόχρεο εγγυητή, τα ονόματα και των δύο τοποθετήθηκαν στο stop list και παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής τους ταυτότητας.
Όσο για τους κατηγορούμενους Ηλία Σολομωνίδη και Κωνσταντίνο Σύφαντο, επίσης οι ίδιοι περιοριστικοί όροι δηλαδή προσωπική εγγύηση ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ.
Ήδη ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, εκτίει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση ΣΑΠΑ.