Αναστάτωση προκαλεί στην κυβέρνηση η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συλλογή 120 υπογραφών προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Αν και από το προεδρείο της Βουλής εκφράστηκαν σκέψεις περί άθροισης των υπογραφών στις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων και εισήγηση περί σύγκλησης της Ολομέλειας, το Μαξίμου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».
Κορυφαίος υπουργός και συνεργάτης του πρωθυπουργού δήλωσε κατηγορηματικά στην εφημερίδα Τα Νέα ότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, καθώς «δεν έχουμε δει ακόμα μαζεμένες τις 120 υπογραφές, οι οποίες πρέπει να είναι πανομοιότυπες» και «σε κάθε περίπτωση η Ολομέλεια θα ανοίξει, όπως προβλέπεται τον Οκτώβριο».
Αλλο πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό δήλωσε στα Νέα ότι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής «λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση», κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ακόμη κι αν το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης έχουν ομοειδές περιεχόμενο και άρα οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως και απόφαση για σύγκληση της Ολομέλειας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης σε ανεπίσημη συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων για το δημοψήφισμα είναι ομοειδής και άρα οι υπογραφές των βουλευτών μπορούν να αθροιστούν. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής ώστε να συζητήσει σε ειδική ημερήσια διάταξη την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ».
Το σκεπτικό ήταν ότι ακόμη κι αν συζητηθεί η πρόταση για δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ παράλληλα θα τελείωναν τα «παιχνίδια» με τη ΔΕΗ, που ενδεχομένως αποθαρρύνουν τους επενδυτές.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν εκλαμβάνει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τις 120 υπογραφές μόνο ως προσπάθεια εμπλοκής της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αλλά και ως πρώτη πολιτική κίνηση για το «χτίσιμο» της συμμαχίας των 121 που θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το φθινόπωρο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει επικοινωνιακά και πολιτικά την πρωτοβουλία του. Και προκειμένου να το επιτύχει αυτό, η κυβέρνηση θα στηριχθεί στο επιχείρημα των διαφορετικών προτάσεων που αναμένεται να καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι οι υπογραφές δεν μπορούν να αθροιστούν.
Έτσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, διαμηνύθηκε στον κ. Μεϊμαράκη ότι πάγια θέση του πρωθυπουργού είναι πως δεν συντρέχει λόγος για σύκληση της Ολομέλειας με δεδομένο ότι οι προτάσεις θα είναι τέσσερις και με διαφορετικό περιεχόμενο.
Κατόπιν αυτού, ο πρόεδρος της Βουλής επανήλθε, διευκρινίζοντας ότι όταν κατατεθούν οι προτάσεις θα ζητήσει τη γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, ώστε να διαπιστωθεί εάν είναι ομοειδές το περιεχόμενό τους και εάν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, την τελική απόφαση θα λάβει η διάσκεψη των προέδρων, η οποία θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό και εφόσον εκείνος συμφωνήσει, τότε θα ζητήσει προεδρικό διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια.