Την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στους αγώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού και τη διαχρονική στενή σχέση ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα υπογράμμισαν σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε χωριστές συναντήσεις που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη σήμερα, στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε συνάντηση που διήρκησε περίπου μία ώρα. Ακολούθως, ο Πρόεδρος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος Παυλόπουλος.
Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέφερε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι «για μια ακόμα φορά σε καλωσορίζω στην Προεδρία της Δημοκρατίας και μου δίνεται η ευκαιρία, εκ μέρους του Ελληνισμού, και το εννοώ, να σε ευχαριστήσω και ταυτοχρόνως να πω ότι έχεις την αμέριστη εμπιστοσύνη όλων μας για τους πολιτικώς άψογους και τόσο υπεύθυνους χειρισμούς για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθόλη τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Η συμπαράσταση μας είναι δεδομένη.
Θέλω να θυμίσω, όπως έχω κάνει πολλές φορές, τις γενικές γραμμές πάνω στις οποίες στηρίζονται οι θέσεις μας. Το Κυπριακό το ξέρουμε όλοι, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα, είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό ζήτημα. Η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, επομένως η όποια λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται, εκτός από το διεθνές, και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και το ευρωπαϊκό κεκτημένο ιδίως, εκτός από το διεθνές δίκαιο, ορίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την επίλυση του Κυπριακού μόνο ως ομοσπονδιακό κράτος μπορεί να υπάρξει. Συνομοσπονδία δεν νοείται κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου από ένα συνομοσπονδιακό κράτος.
Αυτά είναι στοιχειώδη πράγματα τα οποία οφείλει να καταλάβει η Τουρκία.
Επιπλέον, είναι γεγονός ότι το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως το άρθρο 4 παράγραφος 2 της Συνθήκης της ΕΕ ορίζει ρητά ότι η κυριαρχία κράτους μέλους της ΕΕ είναι πλήρης, πράγμα που σημαίνει κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο ότι δεν νοούνται στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων.
Αυτό δεν είναι μόνο αντίθετο με το ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά ας σκεφτούμε τι προηγούμενο θα δημιουργούσε για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ.
Η Τουρκία πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έχει να κάνει με την Ευρώπη, όχι μόνο με τη διεθνή κοινότητα, αλλά με την Ευρώπη όταν συζητά για το Κυπριακό.
Δεν πρόκειται να ανεχθούμε ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα ούτε βεβαίως η ΕΕ τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας όταν παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΑΟΖ έχει οριστεί με βάση της Συνθήκη του Δικαίου της Θάλασσας, το δίκαιο αυτό είναι εφαρμοστέο και όσον αφορά την Τουρκία. Η Τουρκία, επειδή δεν έχει προσχωρήσει νομίζει πως θα πρέπει να ξεχάσει πως κατά τη νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης η Τουρκία δεσμεύεται από το δίκαιο της θάλασσας, γιατί αυτό εφαρμόζεται και ως προς την Τουρκία με τη μορφή κανόνων διεθνούς δικαίου.
Είναι γνωστή η τακτική της Τουρκίας αλλά πρέπει να καταλάβει ότι οι αυτοκρατορικές φαντασιώσεις, γραφικές μεν επικίνδυνες δε, δεν πρόκειται να περάσουν. Αυτό είναι δεδομένο.
Σε καλωσορίζω, σου ευχόμαστε καλή δύναμη, καλή επιτυχία και τονίζω προς πάσα κατεύθυνση, ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και προς εσένα προσωπικά είναι διαχρονικώς αμέριστη και επί της αρχής αμετακίνητη. Ας το καταλάβουν καλά όλοι λοιπόν».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την άδολη, τη χωρίς σκοπιμότητες, τη γνήσια στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα με σημαντικές αναφορές από εσάς που δείχνουν το εύρος του δικαίου πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηρίζεται η λύση του Κυπριακού. Είχα την ευκαιρία προηγουμένως να συναντηθώ και με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να συντονιστούμε έτσι ώστε κατά την επικείμενη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ να είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι αλλά και για να διαδηλώσουμε για μια ακόμα φορά και την απόλυτη αποφασιστικότητα και πολιτική μας βούληση να πάμε με θετική ατζέντα, να πάμε έτσι ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο.
Αυτό που παρατηρείται από πλευράς Τουρκίας το να τίθενται προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα προ του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και τις παράνομες ενέργειες, τις έκνομες ενέργειες, της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αντιλαμβάνεστε δεν βοηθούν και δεν είναι δυνατόν να γίνουν και αποδεκτές.
Εν πάση όμως περιπτώσει εμείς δηλώνουμε και την ετοιμότητα να είμαστε παρόντες στις 25 Νοεμβρίου με την ελπίδα ότι και με τη βοήθεια του ΓΓ, όπως είχαμε και μια προσυνεννόηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, θα γίνει κατορθωτό να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου.
Για μια ακόμα φορά θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση για τη στενή συνεργασία που είχα με τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις, ιδιαίτερα όμως μαζί, και το πιο σημαντικό για τη στήριξη του ελληνικού λαού στις προσπάθειες του Κυπριακού Ελληνισμού, και όχι μόνο, να βρεθεί μια λύση που να μας επιτρέψει να ζήσουμε με σταθερότητα και ειρήνη σε ένα πολύπαθο νησί».
Κατά τις συναντήσεις του τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευαν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.