ΑΚΕΛ: Οι τράπεζες αυθαιρετούν ασύστολα σε βάρος του τόπου και του λαού και η κυβέρνηση τις καλύπτει

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά

Οι τράπεζες αυθαιρετούν ασύστολα σε βάρος του τόπου και του λαού και η κυβέρνηση τις καλύπτει

Οι τράπεζες αυθαιρετούν ασύστολα σε βάρος του τόπου και του λαού και η κυβέρνηση τις καλύπτει. Ακόμα και τώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε να μειώνει τα δανειστικά επιτόκια, οι κυπριακές τράπεζες τα αυξάνουν κάνοντας νέα ρεκόρ υπερκερδών. Είναι όμως οι ζωές, τα σπίτια, το βιοτικό επίπεδο δεκάδων χιλιάδων Κυπρίων που θυσιάζονται για να μπορούν οι τραπεζίτες να ανακοινώνουν με πανηγύρια τα υπερκέρδη τους.

Θυμηδία προκάλεσε το γεγονός ότι θυμήθηκε χθες να τοποθετηθεί για τα επιτόκια ο ΔΗΣΥ, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια επέβαλε τις νομοθεσίες που κατέστησαν εντελώς ανεξέλεγκτες τις τράπεζες.

Οι τράπεζες δεν καταλαβαίνουν από ευχολόγια και παρακάλια, στα οποία περιορίζεται η κυβέρνηση. Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών αποτελεί ένα πραγματικό μήνυμα προς τις τράπεζες και ένα ουσιαστικό μέτρο γιατί με αυτούς τους πόρους θα επιδοτήσουμε το επιτόκιο για τα στεγαστικά δάνεια της πλειοψηφίας του κόσμου. Ενόσω η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και τα υπόλοιπα κόμματα δεν παίρνουν θέση πάνω στην πρότασή μας, οι διακηρύξεις τους είναι σκέτος εμπαιγμός. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Ούτε την ωμή εκμετάλλευση, ούτε την κοροϊδία.