Να απαντήσουν τα συγκυβερνώντα κόμματα για την ενέργεια της κυβέρνησης να τιμήσει τους επιτιθέμενους στο Προεδρικό, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης καλούνται να τοποθετηθούν για την ενέργεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να τιμήσει, μαζί με τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ, τους επιτιθέμενους πεσόντες στο Προεδρικό κατά το πραξικόπημα, με κατάθεση δάφνινου στεφάνου από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.
Υπενθυμίζουμε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων με το ψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο στήριξαν και τα συγκυβερνώντα κόμματα, κάλεσε την Πολιτεία να απέχει από κάθε είδους εκδηλώσεις ηρωοποίησης όλων όσοι στράφηκαν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας.
Στεφάνου: Δεν μπορεί ο ΠτΔ να αποδίδει τιμές σε όσους επιτέθηκαν στο Προεδρικό
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής, τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς, πόσο μάλλον ο ίδιος ο Πρόεδρος, να αποδίδει τιμές ηρώων σε όσους επιτέθηκαν στο Προεδρικό και μάλιστα ανήμερα της επετείου που τιμούμε τους δημοκρατικούς αντιστασιακούς.
Όπως είπε, αυτό που έγινε το πρωί του Σαββάτου, συνιστά προσβολή στη μνήμη των αντιστασιακών και προπάντων στη μνήμη του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου που αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές να επιτεθεί στο Προεδρικό και εν ψυχρώ δολοφονήθηκε και τιμήθηκε σήμερα. Διερωτήθηκε πώς μπορούν να τιμούνται με δάφνινο στεφάνι αυτοί που του επιτέθηκαν.
Πρόσθεσε ότι οι πολίτες θα ήθελαν να ξέρουν πού στέκουν τα κόμματα που ψήφισαν (τον περασμένο Δεκέμβριο το ψήφισμα με το οποίο καλείτο η Πολιτεία να απέχει από κάθε είδους εκδηλώσεις ηρωοποίησης όλων όσοι στράφηκαν κατά της δημοκρατικής νομιμότητας) το ψήφισμα, ειδικά όλα αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Στην ομιλία του ο κ. Στεφάνου ζήτησε συγνώμη από όσους θυσιάστηκαν «για να μπορούμε σήμερα να βρισκόμαστε εμείς σε αυτή την αίθουσα, στον ναό της Δημοκρατίας».
«Ως πολιτική ηγεσία αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε: να αντικρίσουμε κατάματα την αλήθεια μας. Να παραδεχτούμε τα λάθη και τις παραλήψεις που οδήγησαν στην καταστροφή. Να υπερβούμε το κομματικό μας εγώ και ν’ αναγνωρίσουμε τις ιστορικές ευκαιρίες για επίλυση του Κυπριακού που παρουσιάστηκαν και χάθηκαν με όποιο μερίδιο ευθύνης αναλογεί στον καθένα», ανέφερε.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι 49 χρόνια από το δίδυμο έγκλημα του 1974, το Κυπριακό βρίσκεται στη χειρότερή του φάση, αντιμετωπίζοντας το μακροβιότερο αδιέξοδο από ποτέ, με την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να προκαλεί καινούρια κατοχικά και διχοτομικά τετελεσμένα.
«Γιατί, καθώς ο χρόνος ροκανίζει τις αντοχές και τη μνήμη, εμείς, ως υπεύθυνη πολιτική ηγεσία του τόπου, έχουμε την ιστορική ευθύνη να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια για επίτευξη λύσης του προβλήματος που ταλανίζει τον λαό μας», είπε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι από τη στιγμή που η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β’ του ολετήρα της Κύπρου Γρίβα με το πραξικόπημα που διενήργησαν έστρωσαν το χαλί στην Τουρκία να εισβάλει, η κατοχική δύναμη εκμεταλλεύεται την παρέλευση του χρόνου για να παγιώνει τα διχοτομικά τετελεσμένα και συνεχώς να τα διευρύνει.
Η Τουρκία, πρόσθεσε, αναντίρρητα φέρει την πρωταρχική ευθύνη για την τραγωδία, για τη συνέχιση του απαράδεκτου κατοχικού στάτους κβο και για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει «ότι εμείς δεν έχουμε ευθύνες για όσα έγιναν».
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η εισβολή αν προδότες δεν έκαναν το πραξικόπημα, να αποφευχθούν οι διακοινοτικές συγκρούσεις αν κάποιοι δεν υπέσκαπταν το ανεξάρτητο δικοινοτικό κράτος που ιδρύθηκε με τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου, αφού το θεώρησαν σκαλοπάτι για την ένωση με την Ελλάδα, ενώ κατά παρόμοιο τρόπο βέβαια, οι κυρίαρχοι κύκλοι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα υπέσκαπταν το κράτος για να φτάσουμε στη διχοτόμηση.
Είπε επίσης ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι τραγωδίες αν ακόμα και μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις κερδιζόταν η εμπιστοσύνη των Τουρκοκυπρίων, «πείθοντάς τους ότι εννοούμε την επιστροφή τους στη συνδιαχείριση του κοινού μας κράτους».
«Όχι μόνο δεν το πράξαμε αλλά με τις ενέργειες και αποφάσεις μας στέλναμε το αντίθετο μήνυμα. Επαναφέραμε το σύνθημα και τη ρητορική της ένωσης. Αποκρύψαμε κάθε τι που παρέπεμπε στον δικοινοτικό χαρακτήρα του κράτους μας. Με αυτή τη συμπεριφορά δώσαμε τα εκτός διεθνούς δικαίου πλην όμως χρήσιμα επιχειρήματα στην Τουρκία να προτάσσει το αφήγημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι τάχα εκλιπούσα και ότι τ’ όνομά της το σφετερίζονται οι Ελληνοκύπριοι», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι αν η μισαλλοδοξία, η βουλησιαρχία, οι ψευδαισθήσεις και η ασυνέπεια σ’ αυτά που συμφωνήθηκαν δεν κυριαρχούσαν, δεν θα δινόταν κανένα περιθώριο στην Τουρκία να προωθήσει τους σχεδιασμούς της, δεν θα περνούσαν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί, όπως είχαν συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών στη Λισαβόνα το 1971, δεν θα χάνονταν ευκαιρίες για επίτευξη λύσης.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι πρέπει να παραμείνουμε συνεπείς στη συμφωνημένη βάση λύσης της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Όσοι φανερά ή κρυφά αμφισβητούσαν ή απέρριπταν τη ΔΔΟ, είπε, πρέπει να προβληματιστούν για τη στάση της τουρκικής πλευράς που πλέον ανοικτά την απορρίπτει.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι η μονοδιάστατη επένδυση των προσπαθειών στην ΕΕ δεν αποδίδει. Ακόμα πιο έντονα ισχύει, πρόσθεσε, για τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν σχετικά με το ΝΑΤΟ, το οποίο στους χάρτες του σημειώνει την Κύπρο με συντεταγμένες απαξιώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Αντί, λοιπόν, να μιλούμε για ορόσημα που ήδη διαψεύστηκαν οφείλουμε να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε δυναμική λύσης. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Πείθοντας τον διεθνή παράγοντα ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά. Ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί του Πλαισίου Γκουτέρες διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν. Αυτός είναι ο τρόπος για να συναντηθούμε με τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, ενθαρρύνοντάς τον να αναλάβει πρωτοβουλία για συνέχιση των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου πρέπει να στηριχθεί πάνω σε μια θετική ατζέντα ικανή να συγκινήσει την Τουρκία χωρίς να παραβιάζει τις κόκκινες μας γραμμές. Ανέφερε ακόμα ότι επιβάλλεται η Κυπριακή Δημοκρατία να απευθυνθεί προς τους Τουρκοκύπριους με πακέτο μέτρων για στήριξή τους.