ΑΚΕΛ: Η κοινωνία δοκιμάζεται, τα υπερκέρδη αυξάνονται αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να πάρει μέτρα

Δήλωση μέλους Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ & Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας Χ. Πολυκάρπου

Τα υψηλότερα κέρδη στην Ευρωζώνη -μετά την Κροατία- σε σχέση με το μέγεθος τους καταγράφουν οι κυπριακές τράπεζες σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ. Γεγονός που τεκμηριώνει ότι τα υπερκέρδη στις τράπεζες, όχι μόνο θεωρητικά δεν είναι αλλά είναι και από τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη. Υπερκέρδη που τροφοδοτούνται απευθείας από τους προϋπολογισμούς των οικογενειών και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να ροκανίζεται το βιοτικό επίπεδο για την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Μπροστά στην πρωτοφανή ακρίβεια, η επιβάρυνση με ολοένα αυξανόμενα επιτόκια κάνει την καθημερινότητα για την κοινωνία ακόμα πιο δύσκολη. Όμως η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη συνεχίζει να καταγράφει μια πρωτόγνωρη αδυναμία να λάβει ουσιαστικά μέτρα. Αδυναμία που πληγώνει όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την οικονομία.

Παράλληλα, πρόκληση συνιστά το γεγονός ότι ενώ η κοινωνία δοκιμάζεται, τα δημόσια ταμεία, τα ταμεία των τραπεζών αλλά και άλλων επιμέρους κλάδων όπως οι ΑΠΕ, συνεχίζουν να γεμίζουν με απροσδόκητα κέρδη. Αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να χρησιμοποιηθούν για στήριξη της κοινωνίας, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η σταθερότητα των Δημόσιων Οικονομικών.

Το συμπέρασμα που ο κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να βγάλει είναι απλό. Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης κρίνει τον βαθμό και την ποιότητα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Δυστυχώς το μέχρι στιγμής δείγμα είναι πολύ φτωχό για την κυβέρνηση.