ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, συμφώνησαν σήμερα στην έναρξη διαλόγου για διαμόρφωση ολοκληρωμένης εθνικής πρότασης για έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.
Στη συνάντηση, υπό τους ηγέτες τους Γιαννάκη Ομήρου και Άντρο Κυπριανού, συζητήθηκαν η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, το Κυπριακό και οι προοπτικές λύσης του, καθώς και το θέμα του φυσικού αερίου. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν εποικοδομητική τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας την κοινή τους θέση για έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις μεταξύ των δύο κομμάτων για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
«Είναι κοινή η διαπίστωση ότι η παραμονή στο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα οδηγεί σε αυτοτροφοδοτούμενους φαύλους κύκλους ύφεσης, εκτίναξη της ανεργίας, κοινωνικό αποκλεισμό ευρύτατων ομάδων της κυπριακής κοινωνίας, και βεβαίως, σε συνθήκες κοινωνικής δυστυχίας ακόμα και ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι για αυτό», συνέχισε, «που ανεξάρτητα από τη διαφορά που υπάρχει στις μελέτες των οικονομικών επιτελείων των δύο κομμάτων σε ότι αφορά την παραμονή ή όχι στη ζώνη του Ευρώ, είναι κοινός ο στόχος και επιβάλλεται η διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για έξοδο από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση».
Αναφέροντας πως μακροχρόνια παραμονή στο Μνημόνιο θα οδηγήσει σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη για εθνικό διάλογο και διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης όλων των πολιτικών δυνάμεων υπό την Κυβέρνηση, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο και την ευθύνη. «Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε αυτό τον εθνικό διάλογο χωρίς δογματισμούς, χωρίς προκαταλήψεις για να πετύχουμε μέσα σε πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης αυτόν τον εθνικό στόχο, ο οποίος πράγματι θα λυτρώσει τον κυπριακό λαό από τις επαχθείς συνέπειες της υπαγωγής στα δεσμά της Τρόικας, του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης», είπε.
Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού εξέφρασε αρχικά τη θέση ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί την ΕΔΕΚ στρατηγικό συνεργάτη, με τον οποίο μπορεί να συζητήσει πολλά ζητήματα και να υπάρξουν ταυτόσημες ή παραπλήσιες απόψεις, σημειώνοντας πως η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε αυτή την πραγματικότητα.
Για την οικονομία, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως τα δύο κόμματα ξεκάθαρα επιθυμούν το συντομότερο δυνατό απεγκλωβισμό από τις πρόνοιες του Μνημονίου. «Οι εκτιμήσεις μας σε ότι αφορά την παραμονή στο Μνημόνιο είναι θα έλεγα ότι είναι οι ίδιες. Είναι μια πορεία που θα οδηγεί σε φαύλο κύκλο και η οποία θα απαιτεί συνεχώς τη λήψη νέων μέτρων για να υλοποιούνται οι στόχοι που καθορίζονται από το Μνημόνιο», είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας πως αυτές τις εκτιμήσεις άρχισαν να τις εκφράζουν τώρα και αξιωματούχοι του ΔΝΤ αλλά και της ΕΕ.
Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων ώστε να δοθεί διέξοδος στον κυπριακό λαό.