Αινιγματική δήλωση Βενιζέλου,σενάρια επίσπευσης Προεδρικής εκλογής

Σε μια αινιγματική δήλωση με άρωμα εκλογών προχώρησε  ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Οι αναγκαίες εγγυήσεις» που απαιτεί η τρόικα, «θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση «ενεργεί στο όνομα του ελληνικού λαού» και «πρέπει να έχει στήριξη για να μπορέσει να επιβάλει την αλήθεια».

«Φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος απέδωσε τις «επιφυλάξεις» των δανειστών να αφήσουν την Ελλάδα «χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση» στην αντιπολίτευση, η οποία, όπως είπε, «προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό την Ελλάδα».

Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως είναι «λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις» από την πλευρά των δανειστών.

Τόνισε ωστόσο πως στην πραγματικότητα η Ελλάδα, μετά από θυσίες πέντε ετών, έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την Τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας σε ισότιμη βάση».
Δεν εννοεί εκλογές έσπευσαν να διευκρινίσουν συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι ο κ. Βενιζέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα να επισπευστεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και να ξεκινήσει ενδεχομένως τον Ιανουάριος.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΠΑΣΟΚ, αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές με την τρόικα προχωρήσουν ομαλά, τότε και η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η χώρα θα πάει σε εκλογές».

Η δήλωση του Ευ.Βενιζέλου :
«Αναρωτιέται, και δίκαια, κάθε Έλληνας πολίτης γιατί υπάρχει μια τόσο σκληρή και μακρά διαπραγμάτευση ‘πού κολλάει το πράγμα’; Γιατί, μια χώρα όπως η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια θυσιών, τώρα που εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, έχει δυσκολία να επισημοποιήσει την έξοδο από το Πρόγραμμα και τη μετάβαση σε μια νέα φάση, χωρίς Μνημόνιο και Τρόικα;»

» Το ερώτημα είναι γιατί οι εταίροι μας έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση. Τι είναι αυτό που δεν εμπιστεύονται;»

» Είναι προφανές ότι ο λόγος είναι βαθιά πολιτικός. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις.»

» Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια.»

» Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την Τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».