«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα στην πολιτική ζωή ότι μπαίνουν κάποιες συγκεκριμένες αρχές να μην προέρχονται από την ίδια οικογένεια, πρόσωπα στην κυβέρνηση» δηλώνει, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για την απόφαση του προέδρου της ΝΔ να «αποκλείσει» από κάθε υπουργικό και πολιτειακό αξίωμα την Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν μπορεί η εξουσία να ασκείται από τα ίδια πρόσωπα» προσθέτει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορεί να είναι κριτήριο επιλογής εισόδου ή εξόδου σε ένα ψηφοδέλτιο το αν είναι κάποιος γόνος ή δεν είναι».
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμά ότι «το ταξίδι σχεδιάστηκε εντελώς πρόχειρα» και εκφράζει την άποψη ότι «όσοι το σχεδίασαν έχουν ήδη μετανιώσει».
Για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης σημειώνει ότι «δεν τον βρίσκει σύμφωνο το να αποδεχόμαστε ό,τι μας ζητούν οι ξένοι χωρίς να έχουμε τη δική μας ατζέντα ως ελληνική κυβέρνηση», ενώ κληθείς να σχολιάσει πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg το οποίο επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τρία συνεχόμενα τρίμηνα για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της δεκαετίας», ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, περιορίζεται να πει ότι «υπό τις ευνοϊκότερες συγκυρίες η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ξεκολλήσει και σε αυτό ευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας». Ωστόσο, χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη» μια συμφωνία για το χρέος.
Για τους πλειστηριασμούς ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι «η ΝΔ δεν είναι, επί της αρχής, κατά των πλειστηριασμών» σημειώνει όμως, ότι «η κυβέρνηση δεν προστατεύει καμία κατοικία».
Τέλος, αναφορικά με το νόμο για τις απεργίες ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι «είναι υπέρ του νόμου 50%+1 για την κήρυξη της απεργίας».
Ολόκληρη η συνέντευξη
Ερ. Κύριε Γεωργιάδη, να ξεκινήσουμε από την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και να σας ρωτήσω πώς αποτιμάτε αυτή καθ΄ αυτή την επίσκεψη και τα όσα ακούστηκαν και ειπώθηκαν και από την πλευρά και του Τούρκου Προέδρου, αλλά και του Έλληνα ΠτΔ και του πρωθυπουργού που απάντησαν σκληρά σε όλες τις προκλήσεις;
Απ. Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Δεν έχω καταλάβει ποια ήταν η σκοπιμότητα της προσκλήσεως του Προέδρου της Τουρκίας αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Φοβάμαι ότι το ταξίδι σχεδιάστηκε εντελώς πρόχειρα και χρειάστηκε τελικώς να δούμε σε παγκόσμια μετάδοση αυτό το σκληρό μπρα-ντε-φερ μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με τρόπο που δεν συνηθίζεται στη διπλωματία, χωρίς να είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα κέρδισε στην ουσία κάτι από όλο αυτό. Όσοι σχεδίασαν το ταξίδι αυτό, το έχουν ήδη μετανιώσει.
Ερ. Να περάσουμε και στα της ΝΔ. Σας ρωτώ σαν αντιπρόεδρο της ΝΔ. Συμφωνείτε με την απόφαση του προέδρου της ΝΔ να αποκλείσει την Ντόρα Μπακογιάννη από κάθε υπουργικό ή πολιτειακό αξίωμα;
Απ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποφάσισε να αποκλείσει την κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Ίσα- ίσα που ξεκαθάρισε πόσο εκτιμά την πολιτική της αξία. Αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα στην πολιτική ζωή ότι μπαίνουν κάποιες συγκεκριμένες αρχές να μην προέρχονται από την ίδια οικογένεια πρόσωπα στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα κάνει μία νέα αρχή και σε αυτό το θέμα. Αντιθέτως, οι σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη είναι εξαιρετικές και η εκτίμηση όλων μας προς το πρόσωπό της είναι απεριόριστη.
Ερ. Ξέρετε, η κριτική που ακούστηκε για την παραπάνω απόφαση είναι ότι η ΝΔ «φλερτάρει» με τον λαϊκισμό προς άγραν ψήφων. Τι απαντάτε;
Απ. Η απαγόρευση συμμετοχής συγγενικών προσώπων στην ίδια κυβέρνηση ισχύει σε πολλές προηγμένες δημοκρατίες της Δύσης, π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι αυτό λαϊκισμός;
Ερ. Δηλαδή πιστεύετε ότι η εμπειρία, η διαδρομή και η προσωπικότητα «επισκιάζονται» από το DNA;
Απ. Δεν είναι θέμα DNA. Είναι θέμα ελέγχου της εξουσίας. Δεν μπορεί η εξουσία να ασκείται από τα ίδια πρόσωπα. Πρέπει να ανοίγει και να δίνει ευκαιρία και σε άλλους. Αυτό είναι το μήνυμα της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ερ. Ποιο θα πρέπει είναι το κριτήριο, κατά τη γνώμη σας, για την επιλογή ανθρώπων για τις παραπάνω θέσεις;
Απ. Τα κριτήρια έχουν ήδη ανακοινωθεί δημόσια. Είναι η σταδιοδρομία ενός ανθρώπου, η κατάρτισή του, η επαγγελματική του πορεία, το ήθος του, η ικανότητά του… Είναι αυτό που ονομάζουμε αξιοκρατία.
Ερ. Συνεπώς, πιστεύετε ότι η ΝΔ, για να δώσει τον αέρα της πραγματικής ανανέωσης, θα πρέπει να «αποκλείσει» από τα ψηφοδέλτια της γόνους παλιών πολιτικών της ΝΔ και στελέχη που εκλέγονται πολλά χρόνια βουλευτές;
Απ. Ποτέ κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν έχει πει κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να είναι κριτήριο επιλογής εισόδου ή εξόδου σε ένα ψηφοδέλτιο το αν κάποιος είναι γόνος ή δεν είναι. Για τον καθένα ισχύει το ίδιο κριτήριο. Το κριτήριο της αξιοκρατίας.
Ερ. Για να περάσουμε και στα τρέχοντα, αυτά που πραγματικά ενδιαφέρουν τον κόσμο. Η γ΄ αξιολόγηση έκλεισε και μάλιστα χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο. Αυτό δεν είναι ένα θετικό βήμα;
Απ. Διάβαζα το άρθρο του Spiegel που έλεγε ότι πρώτη φορά έκλεισε με τέτοια μεγάλη ταχύτητα μια αξιολόγηση στην Ελλάδα, γιατί η κυβέρνηση δέχτηκε αμέσως τα πάντα. Φαντάζομαι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του ΣΥΡΙΖΑ αν κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί σε οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση. Θα μας έλεγαν από «γερμανοτσολιάδες» και «προδότες» μέχρι ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Επί της ουσίας, το να αποδεχόμαστε απλώς ό,τι μας ζητούν οι ξένοι χωρίς να έχουμε δική μας ατζέντα ως ελληνική κυβέρνηση, δεν με βρίσκει σύμφωνο. Οι ξένοι κατάλαβαν ότι ο κ. Τσίπρας θέλει τόσο πολύ να μείνει στην εξουσία που είναι ικανός να ψηφίσει τα πάντα, και του ζήτησαν όσα δεν είχαν ονειρευτεί να ζητήσουν από κάποια άλλη κυβέρνηση. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι δε πολιτικά χυδαίο ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη με τη σημαία του αντιμνημονίου, δηλώνοντας στον ελληνικό λαό ότι θέλει μια εντολή για να διαπραγματευτεί σκληρά, να υμνείται τώρα από τους ξένους για το πώς τα υπογράφει όλα αμέσως.
Ερ. Ωστόσο, προ ημερών το Bloomberg ανέφερε, σε δημοσίευμα του, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τρία συνεχόμενα τρίμηνα για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της δεκαετίας». Ο δε τίτλος του δημοσιεύματος ήταν «η Ελλάδα μόλις βίωσε κάτι που είχε να συμβεί από το 2006». Πώς το σχολιάζετε;
Απ. Το 2017 είναι το έτος που έχουμε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη από την ίδρυσή της. Είναι το έτος που ο ΟΟΣΑ αναμόρφωσε προς τα πάνω όλες τις οικονομικές του προβλέψεις για όλες τις χώρες του κόσμου και μόνο για μία χώρα οι προβλέψεις ήταν προς τα κάτω. Σας υπενθυμίζω ότι η αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού μιλούσε για 2,8%, μετά έγινε 2%, 1,8%, 1,6% και τώρα αγωνιούμε αν θα πιάσει το 1,4%. Δυστυχώς για εμάς, υπό τις ευνοϊκότερες συγκυρίες της τελευταίας δεκαετίας, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ξεκολλήσει. Και για αυτό ευθύνεται ο Αλέξης Τσίπρας.
Ερ. Αν επαληθευτεί και η πρόβλεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου στο CNBC ότι «θα έχουμε συμφωνία για το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος» πώς θα τοποθετηθείτε ως ΝΔ;
Απ. Είναι καλοδεχούμενη μια συμφωνία για το χρέος. Προσπαθούμε να την πετύχουμε από το 2012 με τον κ. Τσίπρα απέναντι να μας βρίζει. Μακάρι να καταφέρει η Ελλάδα να πάρει μια συμφωνία για το χρέος όσο γρηγορότερα γίνεται. Θα χαρούμε περισσότερο από όλους τους άλλους.
Ερ. Όλα τα παραπάνω δεν πιστώνονται θετικά στην κυβέρνηση και κυρίως δεν είναι «ισχυρά όπλα» για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση;
Απ. Προφανώς αστειεύεστε. Η Κύπρος τρέχει με ανάπτυξη 4% ενώ είχε αρχική πρόβλεψη 3%, η Ρουμανία τρέχει με ανάπτυξη 7%, το σύνολο της ευρωζώνης έχει μέσο όρο 3,5% και εμείς συζητάμε αν θα πιάσουμε 1,4%. Αυτό πιστώνεται στα θετικά της κυβέρνησης; Κάθε μέρα που περνάει με τον κ. Τσίπρα στην εξουσία χάνουμε χρόνο, και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.
Ερ. Να έλθουμε και στους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση λέει ότι προστατεύει τη λαϊκή κατοικία. Είστε υπέρ ή όχι των πλειστηριασμών με αυτή τη δέσμευση; Προ ημερών ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος δήλωσε ότι «η ΝΔ δεν μπορεί να πει όχι στους πλειστηριασμούς».
Απ. Η κυβέρνηση προστατεύει τη λαϊκή κατοικία; Και ποια είναι η λαϊκή κατοικία; Η κυβέρνηση αφήνει τον καθένα να νομίζει ότι το δικό του σπίτι ανήκει στη λαϊκή κατοικία, μέχρι την ημέρα που θα το πάρουν οι τράπεζες. Άρα, να μη μας κοροϊδεύει. Η κυβέρνηση δεν προστατεύει καμία κατοικία, γιατί για να προστατεύσει πρέπει να θεσμοθετήσει νόμο. Εφόσον από 01/01/2018 απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί και στην πρώτη κατοικία, δεν προστατεύεται καμία κατοικία στην Ελλάδα.
Ως προς τη δήλωση του κ. Κύρτσου, η ΝΔ δεν είναι επί της αρχής κατά των πλειστηριασμών. Η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε θεσμοθετήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας έως 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία. Γιατί το είχε κάνει αυτό; Γιατί από τη μία είναι η ανάγκη να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα, από την άλλη όμως είναι ανάγκη να προστατευτεί ο δανειολήπτης και η αγορά μέσα στην περίοδο της έντονης κρίσης. Άρα, πρέπει να σταθμίσεις και τα δύο. Αυτό που θα καταγραφεί στην ιστορία, πάντως, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση που κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς.
Ερ. Αναφορικά με την «απεργία» η κυβέρνηση έκανε προσωρινά πίσω στο θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργίας. Εσείς ως ΝΔ τι πιστεύετε γύρω από το συγκεκριμένο θέμα που αφορά στο ποσοστό της απαρτίας για κήρυξη απεργίας; Και γιατί δεν το φέρατε προς ψήφιση όταν ήσασταν κυβέρνηση;
Απ. Είμαι υπέρ του νόμου 50%+1 για την κήρυξη απεργίας. Ήμουν πάντα υπέρ, και κακώς η δική μας κυβέρνηση δεν το έφερε κατά το παρελθόν. Δεν το έφερε, όμως, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι αυτοί που σήμερα θα το ψηφίσουν, τότε φώναζαν, έσπαζαν, έκλειναν τους δρόμους.
Η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, θα τον φέρει αυτό το νόμο. Το έχει συμφωνήσει στο πλαίσιαο της αξιολόγησης, και μάλιστα έχει κάνει εντύπωση στους Ευρωπαίους με πόση ευκολία συμφώνησε ο κ. Τσίπρας στο συγκεκριμένο μέτρο. Κανείς δεν το περίμενε και όλοι εξεπλάγησαν. Ο μόνος που δεν εξεπλάγη ήμουν εγώ, διότι έλεγα από την αρχή ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία ιδεολογία, εκτός από μία: πώς θα μείνει πρωθυπουργός. Για αυτό ψηφίζει ό,τι του ζητήσουν.
Ερ. Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την υπόθεση Καμμένου. Η ΝΔ θα συνεχίσει να ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα με κίνδυνο να «κατηγορηθεί» για εμμονή, την ίδια στιγμή που υπάρχουν άλλα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο;
Απ. Το να κατηγορείται για εμμονή η ΝΔ που αποκάλυψε το σκάνδαλο και όχι η κυβέρνηση που το συγκαλύπτει, αυτό αγγίζει τα όρια της παράνοιας. Είναι συνταγματικό μας καθήκον να αποκαλύπτουμε τους κλέφτες αν υπάρχουν και συνταγματικό μας καθήκον να τιμωρηθεί ο υπουργός αν έχει παραβιάσει τον περί μεσάζοντος νόμο. Πρέπει δε να σας πω ότι οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις που έδωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τόσο στην «Real News» όσο και στο ρ/σ «Παραπολιτικά», έχουν καταστήσει τη θέση του κ. Καμμένου εξαιρετικά δυσχερή. Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε δημόσια ότι του ανέθεσαν να βρει αγοραστές για τα όπλα. Επομένως, είναι ο ορισμός του μεσάζοντα και όχι του εκπροσώπου, όπως ψευδώς είπαν στη Βουλή οι κ.κ. Καμμένος και Τσίπρας. Φυσικά, η ΝΔ δεν θα αφήσει το θέμα αυτό μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.