Με ρεαλισμό και αισιοδοξία η Βρετανία αντικρίζει το 2013 δήλωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Ντέιβιντ Κάμερον.
“Μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με ρεαλισμό και αισιοδοξία. Ρεαλισμό γιατί δεν μπορούμε να επιλύσουμε μέσα σε μια ημέρα τα προβλήματα δεκαετιών. Δεν υπάρχουν γρήγορες συνταγές και δεν θα ισχυριστώ κάτι τέτοιο. Αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο”.
Έχει σημειωθεί πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στις μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας και στο επίπεδο της σχολικής εκπαίδευσης, εκτίμησε ο Κάμερον, αναφέροντας έτσι την επιτυχία των στόχων που έθεσε η συντηρητική κυβέρνησή του όταν ανέλαβε την εξουσία…της μείωσης δηλαδή του ελλείμματος και της διατήρησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας .
«Δεν μπορούμε να είμαστε νικητές στον κόσμο αυτό με το βάρος του ελλείμματος δεμένο στο λαιμό μας”»…Το έλλειμμα, όταν ανέλαβε ο Κάμερον ήταν 11,2% του ΑΕΠ, την περασμένη χρονιά μειώθηκε στο 8%, αλλά σύμφωνα με τις προβλέψεις θα χρειαστούν άλλα τέσσερα χρόνια–ως το 2017–για να πέσει κάτω από το 3%.
Μέσα σε δύο χρόνια έχουν βρει δουλειά περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός…”Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη σήμερα με έναν αγώνα δρόμου. Έναν αγώνα με χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, έναν αγώνα για θέσεις εργασίας και ευκαιριών στο μέλλον…Για το λόγο αυτό όταν μας λένε πως πρέπει να επιβραδύνουμε στη μείωση του ελλείμματος, απαντάμε ‘όχι’».
Ο Κάμερον δεν αναφέρθηκε στο μήνυμά του στη θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα θέμα το οποίο αναλυτές τοποθετούν ψηλά στην πολιτική ατζέντα του 2013.