Τη χαμένη αξιοπιστία της ως προς το οικονομικό σύστημα προσπαθεί να αντικρούσει η κυπριακή κυβέρνηση και να αντικρούσει τις κατηγορίες περί φορολογικού παραδείσου, ώστε να καταρριφθούν τα περί αντιθέτου επιχειρήματα από τους ευρωπαίους εταίρους που χρησιμοποιούνται ως «άλλοθι» για την καθυστέρηση της δανειακής σύμβασης.
Σε πρώτη φάση, την προσπάθεια έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ο οποίος φιλοξενείται από το περιοδικό «Der Spiegel» – το οποίο και παρουσιάζει τρισέλιδο αφιέρωμα στην Κύπρο – και χαρακτηρίζει τα όσα λέγονται, από γερμανούς κυρίως αξιωματούχους, περί ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ως «χωρίς αμφιβολία, υπερβολικά». Το φορολογικό σύστημα της κυπριακής δημοκρατίας, αναφέρει ο κ. Σιαρλή, είναι το ίδιο με αυτό που υπήρχε όταν η Κύπρος έγινε δεκτή ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 και αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας, λόγω και της απλότητάς του.
Η απλότητα του συστήματος είναι και ένας από τους βασικούς λόγους υποστηρίζει ο κ. Σιαρλή, που Ρώσοι, αλλά και Κινέζοι όπως και καταθέτες άλλων χωρών, προτιμούν την Κύπρο για τις καταθέσεις τους, από τις οποίες επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, έχει όφελος όλη η Ευρώπη.
«Ξέπλυμα χρήματος υπάρχει παντού, ακόμα και στη Γερμανία. Οι Ρώσοι επιλέγουν την Κύπρο κυρίως λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και λόγω της απλότητας του φορολογικού μας συστήματος».
Το «Der Spiegel», αναφέρει ότι Ρώσοι ολιγάρχες, οι οποίοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, έχουν καταθέσει χρήματα στην Κύπρο είναι και οι μεγιστάνες Ρομάν Αμπράμοβιτς και Μιχαήλ Προχόροφ.