Αβέρωφ: Πρέπει ο τόπος μας να γίνει τόπος της αριστείας, Κύπρος των ΑΑΑ σε όλους τους τομείς

Αβέρωφ: Η προστιθέμενη αξία σε οποιαδήποτε έρευνα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την αγορά και όχι να κάνουμε έρευνες για χάρη έρευνας για να μπαίνουν στα συρτάρια είτε των γραφείων είτε τόμοι σε βιβλιοθήκες. Αυτή είναι ξεκάθαρη πολιτική μου θέση και θέλω να συγχαρώ τους ιδρυτές αυτού του Κέντρου Αριστείας

Το Κέντρο Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια Επικοινωνίας του κόμματος κ. Σταυριάνα Κοφτερός, την κ. Μαργαρίτα Καϊμακλιώτη και τον Επικεφαλής Επιστήμονα Δρ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλο. Ο κ. Νεοφύτου σχετικά με την επίσκεψη τόνισε τα εξής:

«Είναι με χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο Κέντρο Αριστείας για την θαλάσσια Έρευνα. Χαίρομαι που ένα Ίδρυμα Έρευνας εκτός πανεπιστημιακών υποδομών, ανεξάρτητο, προχωρεί στις έρευνες που αφορούν τη θάλασσά μας και τα παρεμφερή αλλά και επικεντρωμένο σε έρευνες που έχουν να κάνουν με την έρευνα και την βιομηχανία. Και είναι αυτό το σημαντικό. Η προστιθέμενη αξία σε οποιαδήποτε έρευνα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την αγορά και όχι να κάνουμε έρευνες για χάρη έρευνας για να μπαίνουν στα συρτάρια είτε των γραφείων είτε τόμοι σε βιβλιοθήκες. Αυτή είναι ξεκάθαρη πολιτική μου θέση και θέλω να συγχαρώ τους ιδρυτές αυτού του Κέντρου Αριστείας. Αλλά μιας και μιλάμε για κέντρο αριστείας πρέπει ο τόπος μας γενικότερα να γίνει ο τόπος της αριστείας, Κύπρος των ΑΑΑ σε όλους τους τομείς.

Σήμερα είναι και η πρώτη μέρα που όλα τα παιδιά όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης πάνε σχολείο. Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Παιδείας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες να έχουμε μια ομαλή σχολική χρονιά.

Έγιναν πολλά τα τελευταία χρόνια που αφορούν την παιδεία μας. Και μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τον κατάλογο διοριστέων και όσο αφορά υποδομές και άλλες αλλαγές. Όμως είμαι ο άνθρωπος που μέσα από τις επιτυχίες αυτής της διακυβέρνησης, της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού με Πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη και τους Υπουργούς του, θέλουμε να συνεχίσουμε περαιτέρω αλλαγές για το καλύτερο και της παιδείας μας και του τόπου μας.

Σήμερα το πρωί ο κάθε γονιός ένιωσε και την ταλαιπωρία της πολλής κίνησης στους δρόμους, την ίδια ταλαιπωρία ένιωσε και βίωσε και η ώρα 13:00 με 14:00 που πήγε να πάρει τα παιδιά του από το σχολείο. Αλλά σε μερικές μέρες η κάθε μάνα κάθε γονιός ο κάθε παππούς και γιαγιά θα νιώσουν και θα βιώσουν και την ταλαιπωρία των απογευματινών υποχρεώσεων για τα ιδιαίτερα ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες που και ταλαιπωρία προξενούν στους γονείς, στους μαθητές αλλά και επηρεάζουν και τα οικονομικά της κάθε οικογένειας. Γι’ αυτό και θέση μου είναι ότι πρέπει να γίνει επέκταση του ολοήμερου σχολείου, πρέπει να βρούμε τα σωστά ωράρια που να αποσυμφορήσουμε και την κίνηση το πρωί και το απόγευμα και όταν τα παιδιά μας σχολάνε από τα σχολεία να είναι προετοιμασμένα για την επόμενη μέρα. Να πάψουμε να παίρνουμε τα παιδιά μας το μεσημέρι από τα δημόσια σχολεία για να πηγαίνουν το απόγευμα σε ένα δεύτερο σχολείο που κοστίζει πολύ και στην ευτυχία για την οικογένεια και στην τσέπη της κάθε οικογένειας.

Επαναλαμβάνω στα πολλά θετικά που έχουν γίνει και στον τομέα της παιδείας πρέπει να πάμε ένα βήμα παρά πέρα. Επέκταση του ολοήμερου σχολείου, διαφοροποίηση των ωραρίων για να εξυπηρετούνται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αλλά παράλληλα πρέπει να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε τους θεμέλιούς της εκπαίδευσης μας που δεν είναι άλλοι από τους εκπαιδευτικούς. Θέλουμε αξιοπρεπείς εκπαιδευτικούς για να συνεχίσουμε να έχουμε καλά και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην παιδεία μας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά από το Υπουργείο Μεταφορών σήμερα το «door to door», ο κ. Νεοφύτου απάντησε σχετικά:

«Οραματίζομαι ένα σχολείο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας εποχής με την κριτική σκέψη, με αυτά που χρειάζονται οι νέοι μας, το ολοήμερο σχολείο που όταν τελειώνει το σχολείο ο μαθητής θα είναι ελεύθερος να απολαύσει τις οικογενειακές στιγμές, να έχει φάει το φαγητό του το μεσημέρι στο σχολείο και το πρωί να φτάσουμε στο σημείο που όλα τα παιδιά της Κύπρου θα παίρνουν το δημόσιο λεωφορείο για το σχολείο.

Τέλος της δεκαετίας του 1960 αρχές τις δεκαετίας του 1970 πήγαινα σχολείο με το λεωφορείο, από την Αργάκα στην Πόλη ή από την Κάτω Αργάκα στην Πάνω Αργάκα. Αυτά πρέπει σιγά-σιγά μέσα από τις δυσκολίες που υπάρχουν και πάντα υπάρχουν δυσκολίες, να τα φέρουμε στην πράξη και συγχαίρω παράλληλα και το Υπουργείο Μεταφορών γι’ αυτή την κίνηση. Και τα πιλοτικά προγράμματα είναι καλά να μπαίνουν μέχρι τον τελικό στόχο της πλήρους και οριζόντιας εφαρμογής».