Το δικαστικό της σύστημα υπερασπίστηκε τον ΟΗΕ η Αίγυπτος, εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για την φυλάκιση των τριών δημοσιογράφων του Αλ Τζαζίρα.
«Το δικαστικό σύστημα της Αιγύπτου φημίζεται για τις πλήρεις εγγυήσεις που παρέχει στους εναγόμενους. Έχω εμπιστοσύνη ότι θα τηρηθούν οι πρέπουσες διαδικασίες και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί σε αυτή την υπόθεση και σε όλες τις άλλες υποθέσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Αιγύπτου στον ΟΗΕ Οσάμα Αμπντελχαλέκ Μαχμούντ.
Ο Μαχμούντ δήλωσε επίσης πως η χώρα του συμβάλλει απόλυτα με τη φράση «η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα», τον τίτλο της εκστρατείας που διεξάγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απελευθέρωση των δημοσιογράφων.
Ο εκπρόσωπος της Αιγύπτου, είπε επίσης πως κανένας από τους 1.200 ξένους ανταποκριτές που εργάζονται στη χώρα κανείς δεν έχει δεχθεί παρενόχληση καθώς η χώρα του σέβεται απόλυτα τον ρόλο των δημοσιογράφων.
Στον αντίποδα, ο αναπληρωτής διευθυντής της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, ο Ρόμπερτ Μαχόνι, είπε ότι περίπου 67 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί στην Αίγυπτο από την ανατροπή της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο.
«Πολλοί έχουν αποφυλακιστεί, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε 14 δημοσιογράφοι βρίσκονται σε φυλακή της Αιγύπτου περιλαμβανομένων των τριών δημοσιογράφων του Al Jazeera. Αυτό καθιστά την Αίγυπτο…τη χώρα που φυλακίζει τους περισσότερους δημοσιογράφους στον αραβικό κόσμο, περισσότερους κι από τη Συρία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αυστραλός Πίτερ Γκρέστε, ο αιγυπτιακής καταγωγής Καναδός υπήκοος Μοχάμεντ Φάχμι και ο Αιγύπτιος παραγωγός Μπάχερ Μοχάμεντ καταδικάστηκαν την Δευτέρα σε ποινή φυλάκισης επτά ετών. Και οι τρεις αρνούνται την κατηγορία ότι συνεργάστηκαν με την απαγορευμένη πλέον οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Η υπόθεση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και οι ΗΠΑ ζήτησαν την ακύρωση της «τρομακτικής και σκληρής» δικαστικής απόφασης.
Ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα παρέμβει στη δικαιοσύνη.